2023.szeptember.25. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

RED PILLAR – Összművészeti projekttel készül Gyárfás Miklós grafikusművész, Kemény Zsófi író és Sági Bálint graffitis a Művészetek Völgye fesztiválra

4 perc olvasás

aaa_53.jpgMeghökkentő és minden érzékszervet megmozgató egyedi kiállítással készül három fiatal művész, Gyárfás Miklós grafikus,  Kemény Zsófi író és Sági Bálint graffitis az idei Művészetek Völgye Fesztiválra. A fiatal alkotók összművészeti alkotása július 20-tól egy héten át lesz látható a fesztivál programjában.

 

A művészek közös munkájának alapját GYÁRFÁS MIKLÓS (grafikusművész) Invictus című képe adja, amely egy titkos világba kalauzolja el a látogatókat. Az álmok és a valóság összefonódik, a realitás és az utópia vékony mezsgyéjén találjuk magunkat. A vizuális élményeket KEMÉNY ZSÓFI (költő, író) Tolvaj című novellája gazdagítja, amelyet Gyárfás műve ihletett. SÁGI BÁLINT (graffiti művész) is csatlakozik a csapathoz, aki háttéralkotásaival nyitja meg a Gyárfás Miklós által behatárolt teret.

A három alkotó most először dolgozott együtt, közös projektjük különlegességét a különböző művészeti területek: a grafika, az irodalom és az utcai művészetként számon tartott graffiti kölcsönhatása adja.

Gyárfás Miklós képeit külső behatások, és gondolatok láncolata kelti életre, így jelenik meg bennük egy szimbolikus formavilág, amely a valódi világ absztrakciójaként értelmezhető. Gyárfás stílusára leginkább a figuratív szimbolizmus meghatározás illik, nagyban épít az analógiákra, és a rajzok atmoszférájára.

A grafikák fekete-fehér színét, néhol vörössel egészíti ki a művész: “A fekete-fehér, a két véglet. Úgy gondolom, hogy érzelmeket, hangulatot átadni vizuálisan ebben a kettőben a legnehezebb. Ez a korlátozottság arra inspirál, hogy megvalósításban és kidolgozottságban adjam vissza azt, amit esetlegesen a színek elvétele miatt a téma megszenvedhet. A vörös az egyik legmeghatározóbb szín, sok jelentése van, éppen ezért mindig jól körülhatárolható célom van az alkalmazásával. Megjelenése jelentéssel bír.” – mondta Gyárfás színhasználatáról.

 

Kemény Zsófi Tolvaj című novelláját Gyárfás képei mellett az élet ihlette. „Gyárfás Miklóssal hasonlók vagyunk: egész életünkben azt csináltuk, amit most meg is mutatunk: ő rajzolt, én meg írtam. Folyamatos standby-ban vagyunk: állandóan alakuló grafikák és írások vannak a fejünkben.” – idézte fel Kemény Zsófi novellája születésének hátterét.

A Tolvaj c. novella nem csak Gyárfás képeihez kapcsolódik, hanem Kemény Zsófi havonta jelentkező Élet és Irodalomban megjelent tárcanovelláihoz is, hiszen a szövegek főszereplője egy színészfiú, Aurél (a barátainak csak Au), akinek élete és gondolatai az írónő saját életére is reflektálnak.

A grafikus által használt színek Kemény Zsófi novellájában is fontos szerepet kapnak: “A novellám főszereplőjének, Aunak az egyik legnagyobb életproblémája, hogy képtelen a dolgokat feketén-fehéren látni.” – beszélt a színek szimbolikájáról az írónő.

SÁGI BÁLINT graffiti művész háttéralkotásaival teszi teljessé az összművészeti élményt, az ő munkáit a Gyárfás Miklós által behatárolt térben tekinthetik majd meg a látogatók.

 

A kiállítás 2018. július 20-29. között tekinthető meg a Művészetek Völgye fesztiválon a Tűzoltószertárban.

 

Gyárfás Miklós

Grafikusművész, 1987-ben született Budapesten, művészetét a figuratív szimbolizmus jellemzi, munkáiban a fekete-fehér színek dominálnak. Végzettsége szerint gépészmérnök, autodidakta módon tanult meg rajzolni, első kiállítását 2017. januárjában az A38 hajón tartotta Layers címmel, azóta több fővárosi kiállítási helyszínen is láthatóak voltak a munkái.

Facebook I Instagram

Kemény Zsófi

1994-ben született Budapesten, slammer, költő, író. Kemény István lánya, Kemény Lili és Kemény Márton húga. Első önálló verseskötete 2015-ben jelent meg Nyílt láng használata címmel. Gyakran találkozhatunk vele a Slam Poetry eseményein, rendszeresen olvashatjuk publikációit az Élet és Irodalomban.

Facebook I Instagram

Művészetek Völgye

Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend épületei minden nyáron tíz napra átalakulnak és az udvarok, templomok, közösségi terek megtelnek koncertekkel, színházzal, irodalommal, tánccal. Idén több mint 1500 program várja a látogatókat 28 program helyszínen és 40 kisebb helyszínen. A hazai kedvencek mellett olyan nemzetközi előadók is fellépnek majd

Web I Facebook I Instagram

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.