2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Református Zsinati Iroda közleménye: Az új koaliciós szerzõdésben felvetett egyházfinanszírozási reformról, összefogást sürget

2 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/3228"><img class="image thumbnail" src="/files/images/református.thumbnail.jpg" border="0" alt="Magyarországi Református Egyház" title="Magyarországi Református Egyház" width="100" height="30" /></a></span>A Magyarországi Református Egyház a médiából értesült a kormányprogram kiegészítésének szánt koalíciós megállapodásról, amely külön kitér az egyházfinanszírozás kérdésére.</p><p>

magyarországi református egyházA Magyarországi Református Egyház a médiából értesült a kormányprogram kiegészítésének szánt koalíciós megállapodásról, amely külön kitér az egyházfinanszírozás kérdésére.

magyarországi református egyházA Magyarországi Református Egyház a médiából értesült a kormányprogram kiegészítésének szánt koalíciós megállapodásról, amely külön kitér az egyházfinanszírozás kérdésére.

A közzétett dokumentumban található megállapításokkal kapcsolatban megjegyezzük, hogy sz állam eddig sem finanszírozta egyházunk hitéletét, ezt gyülekezeteink végzik.

Az egyházfinanszírozás rendszerének kidolgozását eddig sem az egyházak akadályozták, hanem a politikai akarat hiánya. A kormány képviselõinek folyamatos ígéretei ellenére sem alakult ki érdemi dialógus az egyházakkal ebben a kérdésben sem. Tapasztalatunk szerint a jelenlegi kormánykoalíció a maga által kitûzött és vállalt határidõket az egyházakkal való egyeztetés során nem tudta megtartani. Ennek ismeretében a MRE érdeklõdéssel várja, hogy a kormány, a határidõkkel és témavezetõkkel hogyan lát hozzá az egyházfinanszírozás kérdésének megoldásához.

A kijelölt politikai felelõsök, azaz Hiller István (MSZP) és Fodor Gábor (SZDSZ) bölcsességében bízva az MRE a következõket ajánlja a kormány figyelmébe:

–         A konzultáció nélküli, dekrétumszerû intézkedések mindig vitához és feszültséghez vezetnek, ahogy ezt a kormány által eddig elindított reformprogramok társadalmi fogadtatása is mutatja. Ezért javasoljuk az eddig elmulasztott érdemi társadalmi párbeszédet. Hiszen az egyházfinanszírozás rendszerének átláthatónak, kiszámíthatónak kell lennie.

–         Meggyõzõdésünk, hogy a feleknek szakmai alapon haladéktalanul tárgyalniuk kell az 1%-os rendszer teljes átalakításáról. Amennyiben az állam új alapokra kívánja helyezni a MRE által is igazságtalannak és bürokratikusnak tartott 1%-os rendszert, hozzon létre olyan szakmai fórumot, ahol minden érintett világi és egyházi szereplõ javaslatot tehet a rendszer átalakítására.

–         Az MRE azt javasolja, hogy a kormány és az egyházak képviselõi még a nyári hónapokban találkozzanak vezetõi szinten, ahol állapodjanak meg az egyházfinanszírozás rendszerérõl és menetérõl valamint az azt követõ szakmai konzultációk idõpontjáról is.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.