Magyarországi Református EgyházA Magyarországi Református Egyház a médiából értesült a kormányprogram kiegészítésének szánt koalíciós megállapodásról, amely külön kitér az egyházfinanszírozás kérdésére.

Magyarországi Református EgyházA Magyarországi Református Egyház a médiából értesült a kormányprogram kiegészítésének szánt koalíciós megállapodásról, amely külön kitér az egyházfinanszírozás kérdésére.

A közzétett dokumentumban található megállapításokkal kapcsolatban megjegyezzük, hogy sz állam eddig sem finanszírozta egyházunk hitéletét, ezt gyülekezeteink végzik.

Az egyházfinanszírozás rendszerének kidolgozását eddig sem az egyházak akadályozták, hanem a politikai akarat hiánya. A kormány képviselõinek folyamatos ígéretei ellenére sem alakult ki érdemi dialógus az egyházakkal ebben a kérdésben sem. Tapasztalatunk szerint a jelenlegi kormánykoalíció a maga által kitûzött és vállalt határidõket az egyházakkal való egyeztetés során nem tudta megtartani. Ennek ismeretében a MRE érdeklõdéssel várja, hogy a kormány, a határidõkkel és témavezetõkkel hogyan lát hozzá az egyházfinanszírozás kérdésének megoldásához.

A kijelölt politikai felelõsök, azaz Hiller István (MSZP) és Fodor Gábor (SZDSZ) bölcsességében bízva az MRE a következõket ajánlja a kormány figyelmébe:

–         A konzultáció nélküli, dekrétumszerû intézkedések mindig vitához és feszültséghez vezetnek, ahogy ezt a kormány által eddig elindított reformprogramok társadalmi fogadtatása is mutatja. Ezért javasoljuk az eddig elmulasztott érdemi társadalmi párbeszédet. Hiszen az egyházfinanszírozás rendszerének átláthatónak, kiszámíthatónak kell lennie.

–         Meggyõzõdésünk, hogy a feleknek szakmai alapon haladéktalanul tárgyalniuk kell az 1%-os rendszer teljes átalakításáról. Amennyiben az állam új alapokra kívánja helyezni a MRE által is igazságtalannak és bürokratikusnak tartott 1%-os rendszert, hozzon létre olyan szakmai fórumot, ahol minden érintett világi és egyházi szereplõ javaslatot tehet a rendszer átalakítására.

–         Az MRE azt javasolja, hogy a kormány és az egyházak képviselõi még a nyári hónapokban találkozzanak vezetõi szinten, ahol állapodjanak meg az egyházfinanszírozás rendszerérõl és menetérõl valamint az azt követõ szakmai konzultációk idõpontjáról is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük