Nagy esemény részesei lehettünk 2016. június 7-én a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának Jakobinus-termében. A pán-európai régészet közös összefogásának eredményeképpen Dél- és Kelet-Európában együtt dolgoznak az archeológia szakemberei.

 

Nagy esemény részesei lehettünk 2016. június 7-én a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának Jakobinus-termében. A pán-európai régészet közös összefogásának eredményeképpen Dél- és Kelet-Európában együtt dolgoznak az archeológia szakemberei.

 

Prof. dr. Bánffy Eszter, a Deutsches Archäologisches Institut (DAI) Römisch-Germanischen Kommission (RGK) igazgatója, Prof. Dr. Friederike Fless, a Deutsches Archäologisches Institut elnöke, valamint Prof. dr. Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóintézetének főigazgatója és Prof. dr. Benkő Elek, az MTA Böcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézetének igazgatója dr. Heinz-Peter Behr, a Német Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövete jelenlétében ünnepélyesen aláírta a német-magyar archeológiai központ budapesti kutatóhelyének megnyitásáról szóló dokumentumot.  

Friederike Fless (DAI) elmondta, hogy 1974-től a két fél együttműködött, hiszen a régészeti kutatások 1829 óta nemzetközi szinten folytak az emberiség őstörténetével és a Római Birodalom hódításaival kapcsolatban, bár a 20. századi események miatt kisebb zökkenők is adódtak. A vasfüggöny lehullása végre megszüntette a politikai akadályokat, mindenütt elérhetővé tette a könyvtári információs forrásokat is. Ezen mit sem változtatott a két ország különböző fejlődése. 2013-tól Alföldi Géza indította a német kapcsolatot. Ma első igazgatóként Bánffy Eszter áll a szervezet élén. Budapesten a sor, hogy magas szintre emelje a nemzetközi kutatást, amelynek költségeit a felek megosztják. A cél a kelet-európaiakkal a teljes integráció a régészeti kutatásokban, hogy az emberiség történetéhez újabb adatokkal szolgáljanak. Eddig harminc memorandum készült a közös munkához.

Benkő Elek professzor szerint a gyümölcsöző kapcsolatok szép példája a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen megjelent könyv. Az ún. transdanubiai feltárásokhoz szükséges az együttműködés. Azonban sajnálatos tény, hogy a kutatóintézetnek hamarosan új helyre kell költöznie.

Bánffy Eszter remek lehetőségnek látja a frankfurti és a heidelbergi könyvtárak gyűjteményeinek használatát és a közös könyvkiadást. Angol tudósok is részesei a projektnek, azonban a súlypont jelenleg a Kárpát-medence feltárása. Már 14 tanulmány tanúskodik erről. Európa földje közös, tehát az értékeink is közös kincsek. Heinz-Peter Behr nagykövet ehhez hasznos együttműködést kívánt.

 

Kicsi, de annál értékesebb kiállításon mutatták be az együtt felfedezett ősi európai emlékeket, az Alsónyék és Szólád környékéről származó kora- és késő bronzkori tárgyakat. Van közöttük nyaklánc, szépen megmunkált karperec, övcsat, csontból és fémből készült kések, színes ételtároló agyagedények, Vénusz-szobor, festett fésű és sok más díszes munka.

 

A kiállítás az MTA BTK Intézetében, a várbeli Országház utca 30-ban tekinthető meg.

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük