2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Rekord rekordot követ a nemesfémek piacán

4 perc olvasás
<font size="3">  <table border="1" cellspacing="0" cellpadding="0"><tbody><tr><td width="154" valign="top"><span class="inline inline-left"><a href="/node/44360"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Sajt__k__zlem__ny20101018_1[1].thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="37" /></a></span></td><td width="154" valign="top"><span class="inline inline-left"><a href="/node/44361"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Sajt__k__zlem__ny20101018_2[1].thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="53" /></a></span></td></tr></tbody></table> </font> <p><font size="3">Az elmúlt hét az arany, de különösen az ezüst piacán rendkívül kedvezően alakult. Az aranyárfolyamok növekedését serkenti egyfelől a szezonális okok miatt erős ékszeripari kereslet, másfelől a jegybankok tartósnak ígérkező alacsony kamatpolitikája. Ugyanakkor a jelenleg gyakran hangoztatott „globális devizaháború" okozta félelmek is újfent erősítik az arany biztos menedék szerepét - tájékoztat a <a href="http://www.aranypiac.hu/">http://www.aranypiac.hu/</a>

 

sajt k zlem ny20101018 1[1].thumbnail sajt k zlem ny20101018 2[1].thumbnail

 

Az elmúlt hét az arany, de különösen az ezüst piacán rendkívül kedvezően alakult. Az aranyárfolyamok növekedését serkenti egyfelől a szezonális okok miatt erős ékszeripari kereslet, másfelől a jegybankok tartósnak ígérkező alacsony kamatpolitikája. Ugyanakkor a jelenleg gyakran hangoztatott „globális devizaháború" okozta félelmek is újfent erősítik az arany biztos menedék szerepét – tájékoztat a http://www.aranypiac.hu/

 

sajt k zlem ny20101018 1[1].thumbnail sajt k zlem ny20101018 2[1].thumbnail

 

Az elmúlt hét az arany, de különösen az ezüst piacán rendkívül kedvezően alakult. Az aranyárfolyamok növekedését serkenti egyfelől a szezonális okok miatt erős ékszeripari kereslet, másfelől a jegybankok tartósnak ígérkező alacsony kamatpolitikája. Ugyanakkor a jelenleg gyakran hangoztatott „globális devizaháború" okozta félelmek is újfent erősítik az arany biztos menedék szerepét – tájékoztat a http://www.aranypiac.hu/  

Pontosan egy hónappal ezelőtt, az 1.265 dolláros unciánkénti árszint áttörésével az arany árfolyama hosszú menetelésbe kezdett, iskolapéldáját mutatva ezzel egy tipikus tőzsdei hossznak. A jegyzés dinamikus és önbizalomtól duzzadó szárnyalásának láttán számos piaci megfigyelő megemelte a korábban 2011-re prognosztizált árfolyam-előrejelzését 1.500 dollár környéki céltartományba.

A prognózisok nem zárják ki – sőt többen felhívják a figyelmet rá -, hogy rövidtávon (az elkövetkezendő 4 hétben) az árfolyam visszakorrigálhat az elért magas szintekről. A túlhevítettnek tűnő aranypiacon jelenleg 1.380 dollárnál húzódik meg a technikai ellenállás, de főként az 1.400 dollár ígérkezik egy túlontúl makacs ellenállásnak ahhoz, hogy már elsőre sikerüljön áttörni azt. Az árcsökkenés mértéke mindazonáltal erősen korlátozott. Az 1.265 dollár/uncia alá történő visszaesés valószínűsége csekély, hiszen a jelen piaci hangulatban egy alacsony aranyár azonnali keresletet generál. Nem csak számos befektető vár kedvezőbb beszállási lehetőségre, de az árérzékenynek ismert ázsiai ékszeripar felől is masszív kereslet érkezhet, amint a nyersanyagárak kedvezőbb szintre süllyednek.

 

sajt k zlem ny20101018 3[1].thumbnail sajt k zlem ny20101018 4[1].thumbnail

Az elmúlt hét ismét az amerikai monetáris lazításokról szólt, amely dollárgyengüléshez vezetett. Ez volt az arany árfolyam motorja. A világ legfontosabb valutáiban jegyzett dollárárfolyamot leképező dollárindex egy éve nem látott mélypontra sülyedt. A svájci frankkal szemben rekordmélységet ért el az árfolyam, az euróval szemben pedig átlépte a lélektaninak számító 1,40-es küszöböt. Az Erste Csoport aranypiaci szakértője, Ronald-Peter Stöferle a dollárgyengeségre utalva egy interjúban úgy fogalmazott, hogy nem is annyira az arany szárnyalásának vagyunk most szemtanúi, hanem sokkal inkább a papírpénzek értékvesztésének.

Az arany dollárban jegyzett ára egy hét alatt csaknem 2%-ot tudott erősödni, míg az ezüst 9,16%-os heti növekménnyel jelenleg minden más befektetési alternatívát a partvonalra szorít. Az ezüstnél már a legkisebb mínuszba hajlások is vételi megbízásokat indukáltak, így az árfolyam úgy emelkedett, mintha dróton húznák.

A nemesfémekbe fektető tőzsdén kereskedett alapok (Exchange Traded Fund, ETF) készletei fontos indikátorok a piaci hangulatot illetően. A két legnagyobb ilyen típusú alap az aranyra specializálódott SPDR Gold Trust, és az ezüstbe fektető iShares Silver Trust az elmúlt héten 1.301,91 tonnára illetve 10.224,05 tonnára tudta növelni arany, illetve ezüst készletét. Az ETF-ek jellegzetessége, hogy a nemesfémet nem csak papíron birtokolják, hanem fizikailag is megvásárolják. Az alapok növekvő készlete a befektetők optimizmusát tükrözi, míg csökkenő készletek arra utalnának, hogy a befektetők árfolyameséstől tartva kiszállnak az alapból.

Mindösszességében elmondható, hogy a negatív makro-környezetben általános a bizalom a nemesfém befektetések piacán. Jelenleg minden jel arra utal, hogy az elkövetkezendő hónapokban átmenti korrekciók mellett további, ma még minden képzeletet felülmúló rekordokat fogunk látni.

© www.aranypiac.hu – Magyar Aranypiac Kft.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.