www.szep.freeblog.huwww.szep.freeblog.hu  

Több mint tízezren vettek részt november 17-én a Miniszterelnöki Hivatal által kezdeményezett SZ.É.P. – Szűréssel az Életért Program győri rendezvényén, amely a részvételi adatok alapján az eseménysorozat eddigi legsikeresebb állomásának bizonyult.

 

www.szep.freeblog.huwww.szep.freeblog.hu  

Több mint tízezren vettek részt november 17-én a Miniszterelnöki Hivatal által kezdeményezett SZ.É.P. – Szűréssel az Életért Program győri rendezvényén, amely a részvételi adatok alapján az eseménysorozat eddigi legsikeresebb állomásának bizonyult.

 

A szakemberek a nap folyamán több mint 24 ezer szűrővizsgálatot végeztek el, a vizsgálatok mellett nagyon sokan vettek részt a megelőzésről, az egészséges életmódról és a szervezett szűrésekről szóló tájékozatókon is. A legtöbb kérdés a daganatos betegségekkel, a helyes táplálkozással és az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban érkezett az ÁNTSZ szakembereihez.

Ahogy a SZ.É.P. – Szűréssel az Életért Program korábbi, budapesti és debreceni rendezvényein, úgy Győrben is nagyon sok látás- és hallásprobléma került napvilágra. A szemészeti szűrésen résztvevők közül minden harmadik megvizsgált személynek rosszabb volt a látása, mint amiről tudomása volt. Sok volt a fiatal jelentkező a fül-orr-gégészeti vizsgálaton: a megjelentek 60 százaléka 40 év alatti volt. A korábbinál rosszabb eredmények születtek azonban az orr-vizsgálatokon: minden negyedik embernél találtak orr-problémát, sebeket vagy orrsövényferdülést. Műtétre irányították azt a látogatót, akinek mindkét szemén szürke hályogot találtak a szakorvosok.

A szórakoztató programok közben térítésmentesen elvégeztethető szűrővizsgálatok közül legtöbben ezúttal a bőrrák- és melanomaszűrést végeztették el. Itt két szakember dolgozott, dupla annyi jelentkezőt tudtak megvizsgálni, mint korábban Debrecenben. Két látogatónál – akik régóta halogatták a szakorvos felkeresését – melanomát találtak, hét esetben pedig bőrrákra hívták fel a figyelmet a szakemberek. Bár helyben nem lehetett elvégeztetni az emlőszűrést, sokan kértek időpontot az ÁNTSZ szakembereitől mammográfiás vizsgálatra. A rendezvényen lehetőség volt a 100 százalékos eredményt jelző HbA1c vizsgálat elvégzésére: 20 esetben fedeztek fel cukorbetegséget e vizsgálat révén.

A rendezvény hangulatához hozzájárult két győri középiskola, a Révai Miklós Gimnázium és a Kazinczy Ferenc Gimnázium diákjainak vetélkedése is. A két iskola tanulói a televíziós és rádió-reklámok mellett saját készítésű szórólapokkal hívták a felnőtteket a SZ.É.P. szombatra.

Az országos rendezvénysorozat harmadik állomásán a szűrések mellett a betegjogokkal, egészségügyi ellátással kapcsolatos információs pultokat is sokan keresték. A Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítványnál a legtöbben az egészségügyi szervezéssel (kórházak, járóbeteg- és szakrendelések, orvosválasztás) kapcsolatban érdeklődtek, de 11 fő konkrét panaszt is bejelentett. Az Egészségbiztosítási Felügyelethez fordulók mintegy 10 százalékának panaszbejelentést javasoltak a hatóság munkatársai.

           

 SZ.É.P. – Szűréssel az Életért Program célja, hogy a Magyarországon vezető halálozási oknak számító szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedéseket rendszeres szűrővizsgálatokkal és egészséges életmóddal megelőzzék, illetve időben felismerjék. A program keretében legközelebb november 24-én, 10 és 18 óra között Miskolcon, a Városi Sportcsarnokban vehetnek részt az érdeklődők ingyenes szűrővizsgálatokon.

http://www.szep.freeblog.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük