Befejezte munkáját Európa legnagyobb közvélemény kutató intézete, nevét nem írom le, mert üzleti titok. Tizenkilenc megyénkben tíz-tízezer állampolgárt kérdeztek meg, mi a véleménye egyes társadalmi csoportokról. Ez a minta már elegendő támpontot adhat a szociológusoknak további kutatási témáikhoz, különösen ha EU támogatásra pályáznak.

Befejezte munkáját Európa legnagyobb közvélemény kutató intézete, nevét nem írom le, mert üzleti titok. Tizenkilenc megyénkben tíz-tízezer állampolgárt kérdeztek meg, mi a véleménye egyes társadalmi csoportokról. Ez a minta már elegendő támpontot adhat a szociológusoknak további kutatási témáikhoz, különösen ha EU támogatásra pályáznak.

   A bérből, fizetésből élők szerint a munkavállalók sokat dolgoznak kevés pénzért, szorgalmasak, életszínvonaluk folyamatosan csökken, vagy legjobb esetben stagnál. A munkaadók viszont zsugoriak, mázlisták, ügyeskedők, pöffeszkedők, urizálók, adócsalók, a pályázati pénzek húsz százalékát zsebre rakják Művészi módon találják meg a joghézagokat, a legjobb ügyvédeket bízzák meg, ha pácba kerülnek a bíróságon. A munkanélküliek a bérből, fizetésből tengődők adóforintjain élősködnek, deviánsok, részegekre isszák magukat, nem akarnak dolgozni, a sült galambot várják. Az állam túlméretezett, felesleges dolgokra pazarolja a költségvetés bevételeit, egymás ellen uszítja a társadalmi csoportokat, alacsonyan tartja a béreket.

   A munkaadók szerint a bérből, fizetésből élők lusták, nincs fantáziájuk, nem képezik magukat tovább, de követelődzni azt tudnak, nem szeretnek keményebben dolgozni, csak a markukat tartják. A vállalkozók viszont az ország atlaszai és kariatidái, munkát adnak emberek millióinak, erejükön felül dolgoznak családtagjaikkal együtt, kreatívak. Támogatják a sportot, eltartják a sok nyugdíjast és az állami tisztségviselőket. A munkanélküliek szakképzetlenek, nincs szövegértésük, élhetetlenek, annyit érnek, amennyiük van, vagyis semmit, ezért a társadalomra nézve veszélyesek és biztonsági kockázatot jelentenek. Az állam működteti az adóprést, nem veszi figyelembe a vállalkozók érdekeit, megbízásokat csak a közelállóknak ad.

   A munkanélküliek elmondták a bérből és fizetésből élőkről, hogy talpnyalók, megalkuvók, gerinctelenek lesznek egy jó állás kedvéért. A vállalkozók szélhámosok, tolvajok, szívtelenek. Akinek nincs munkája, az a társadalom vétlen, jóhiszemű áldozata. József Attila tudta, aki szegény, az a legszegényebb. Az állam szűkmarkú. Neki kellene szociális bérlakásokat építtetni. Mert az állam szüntette meg a munkahelyeket, téeszeket, munkásszállókat, ezért növekszik folyamatosan a hajléktalanok száma.

   Az állam tisztségviselői szerint a bérből, fizetésből élők állandóan panaszkodnak, de vállalkozási hajlamuk nincsen. Kevés munkával sok pénzt akarnak keresni. A vállalkozók ravaszak, adócsalók, eltitkolják jövedelmüket, vagyonukat, ráhajtanak a pályázati pénzekre, de silány munkát végeznek. A munkanélküliek az aktív szociálpolitika alanyai, maximálisan gondoskodunk róluk, de ők hibásak a helyzetükért. Hiszen az állam erős, gondosodó, egységes, igazságos, megvédi polgárait az ellenséggel szemben. Hogy ki az ellenség, azt mindig időben közli.

   *

   Megállapítható, hogy Albert Einstein relativitás elmélete az egyes társadalmi csoportok vélemény nyilvánítására is érvényes.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük