2024.április.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Rembrandt: Tulp doktor anatómiai előadása

2 perc olvasás

tulp_dr.jpgRembrandt: Tulp doktor anatómiai előadása.

  Hága, Hollandia harmadik legnagyobb városa, területét és lakosságát illetően az agglomerációval együtt egynegyede Budapestnek. Honnan van egy ilyen kis nagyvárosnak olyan káprázatos műgyűjteménye, mint a Mauritshuis, a királyi képtár? A hollandok múzeumpalotának nevezik. Építője John Maurits herceg, 1618-1625 között Brazília kormányzója.

   Bizony, ha rövid ideig is, Brazília holland gyarmat volt. Németh István művészettörténész professzor írja az Artmagazin 2014/8. számában, hogy abban az időben Brazíliában még inkább holland szót lehetett hallani, nem pedig portugált. A rövid uralkodási idő ellenére azért annyi ideje maradt a hercegnek, hogy hatalmas aranyvagyont gyűjtsön össze és dúsgazdag emberként térjen haza.

   A herceg nem herdálta el vagyonát, rengeteget utazott és nagy mennyiségű műtárgyat, elsősorban értékes festményt vásárolt össze. Jó ízlése lehetett. Gyűjteménye képezte a Mauritshuis (Maurits háza) törzsanyagát. Amelyet szívesen elcserélnék a Budapesti Szépművészeti Múzeum gyűjteményével. A miénk nagyobb terjedelmű, de a hollandoké rengeteg híres festményből áll, ezen a művészek kiemelkedő, világszerte ismert alkotásait értem. Véleményemért a főigazgató leszedné a fejemet, de egy amatőr megengedheti magának azt, amit egy profi művészettörténész nem.

   Csak néhány sorban a Mauritshuis gyűjteményéről. XV-XVI századi németalföldi mesterek (16 teremben). XVII-XVIII. századi holland és flamand festők, 8 Rembrandt-kép, közte 3 önarckép és a híres Tulp doktor anatómiai előadása, továbbá Vermeer, Frans Hals, Rubens, Jan Steen alkotásai. Német-francia gyűjtemény Hans Holbein képeivel. A herceg teljes gyűjteményét az államra hagyta. Kérőbb más holland arisztokraták is adományoztak műtárgyakat a múzeumnak. A  napóleoni háborúk idején sok drága műkincset vittek el a franciák hadizsákmánykén, ahogy ez már gyakorlattá vált a császár idejében, A műtárgyakat a Németalföldi Királyság a Waterloo-i csata után visszaszerezte.

 

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.