Már két éve él „ A Rendőri Hivatás Etikai Kódexe" – mint látjuk, csupa nagybetűvel. Bárki hozzáférhet, pontról pontra megismerhetjük azokat a kitételeket, melyek elvárhatók az etikus rendőrtől. Csak két éve létezik, tehát a 2006-os eseményeket most ne firtassuk. Inkább nézzük meg néhány kiragadott példa alapján, milyen is életbe lépése óta az etikus rendőr…

Már két éve él „ A Rendőri Hivatás Etikai Kódexe" – mint látjuk, csupa nagybetűvel. Bárki hozzáférhet, pontról pontra megismerhetjük azokat a kitételeket, melyek elvárhatók az etikus rendőrtől. Csak két éve létezik, tehát a 2006-os eseményeket most ne firtassuk. Inkább nézzük meg néhány kiragadott példa alapján, milyen is életbe lépése óta az etikus rendőr…

Idézetek A Rendőri Hivatás Etikai Kódexéből

A rendőr szolgálatát a törvényekben kifejeződő társadalmi akaratnak megfelelően, a köz érdekében, a társadalom által biztosított lehetőségek között látja el.

Szentendre : Hét órája volt úton a család a tervezett két óra helyett. Dugó az M3 autópályán egy baleset miatt. Ismerjük az idegfeszítő araszolgatást, a türelmetlen sofőröket, a balesetveszélyes helyzeteket. Szentendrére érve véletlenül egy megállni tilos táblánál álltak meg, egy szusszanásnyi időre. Azonnal lecsaptak rájuk a lesben álló rendőrök. Szőke pattanásos arcú rendőrnő, „hivatását" véresen komolyan véve esett neki a családfőnek, aki próbált megértést csiholni a karhatalomból, mondván órák óta a 40 fokban araszoltak. – Még ki sem szálltunk az autóból. Nincs magukban emberség?- kérdezte kétségbeesve. A rendíthetetlen marcona nő azonban kijelentette:" A rendőrség nem egyenlő az emberséggel." És átnyújtotta a csekket.

A tisztességről

A rendőr becsületes, fegyelmezett, kötelességtudó, visszautasít minden olyan tartalmú nyílt vagy burkolt kérést, amely az előírásoktól való eltérésre irányul. Elutasítja a korrupciót.

A Rendészeti Kutatók Egyesülete által hazai és külföldi szakértők bevonásával végzett vizsgálat szerint a megkérdezett egyenruhások 97 százaléka hallott a rendőrségi korrupcióról. A válaszadók szerint a testület tagjainak 25-30 százaléka korrupt. Más felmérések azt bizonyították, hogy a korrupció területi egyenlőtlenségeket is mutat: a fővárosban lényegesen több „megvehető" rendőr van, mint a kisebb településeken, amelyeken ismerik az emberek az egyenruhásokat. A jelentésből kitűnik, hogy a társaik által „igencsak megvesztegethetőnek" tartott rendőrök havi egy-másfél millió forint kenőpénzt is képesek összegyűjteni. Más rendőrök elmondták, hogy a tiloson áthajtás általában tízezer, míg az ittas vezetés – a részegség mértékétől és a szabálytalankodó anyagi helyzetétől függően – tízezertől ötvenezer forintig terjedő összeggel intézhető el a helyszínen. A rendőrök 80 százaléka tud arról, hogy a járőrök esetenként ingyen vagy az étlapon feltüntetettnél lényegesen olcsóbban kapnak ételt, italt a körzetükhöz tartozó vendéglátóhelyeken. Ennek fejében elvárják tőlük, hogy nézzék el a kisebb szabálytalanságokat. Tíz rendőr közül kilenc tud arról, hogy kollégái árulják a razziák, piacellenőrzések időpontját, terveit.

Az erőszakról

A rendőr erőszakot kivételesen, kizárólag a törvényes cél elérése érdekében, jogszerű formában és szükséges mértékben alkalmaz, törekszik a következmények mérséklésére. Kerüli a hatalmaskodást és az önkényes erőszak minden formáját.

Budapest: „2008. szeptember 20-án, az este 18 órától kezdődő, a magyargyűlölet áldozataira emlékező istentiszteletünk alatt a Hazatérés Temploma területén tartózkodókkal szemben – a budapesti rendőrfőkapitány állításaival ellentétben – a rendőrség fenyegetően lépett fel, gyermekekre, nőkre és idősekre való tekintet nélkül egyértelműen megfélemlítő jelleggel, mely intézkedés mintegy egy óra hosszan tartott. Ez alatt a templomi – fedett és három oldalról zárt – előtérbe könnygázt fújtak be. A templomi előtér lépcsőjén tartózkodók semminemű rendbontást nem követtek el, ennek ellenére a rendőrség illegális tüntetésen való részvétel miatt távozásra szólította fel az egyházközség tulajdonát képező templomlépcsőn menedéket nyert törvénytisztelő állampolgárokat. A rendkívül agresszív hatású gáz a templom zárt légterébe is bejutott, több hívünk rosszul lett, s szorult elsősegélyre. A rendőrség törvénytelen fellépése súlyosan megzavarta az istentisztelet rendjét, ezzel is megsértve a magyargyűlölet áldozatainak emlékezetét."(A Budapest Szabadság téri Református Egyházközség Presbitériuma Elnökségének nyilatkozatából)

Budapest: 2009.március 15. Két tiltakozót azért állítottak elő a tüntetésen, mert üres tojástartó, illetve egy "Sztálin élete" című könyv volt náluk. Az egyik eljárás alá vont személyt a rendőrségen meztelenre vetkőztetve guggoltatták és megtagadták, hogy hozzátartozóit értesíthesse holléte felől. A "Felelős Kormányt Buda-Pesten" feliratú transzparenst tartó két fiatalemberrel szemben szabálysértési eljárást indított a rendőrség. Este a Szent István térről elvonulók ellen úgy léptek akcióba, hogy a demonstrálók útját minden irányban elzárták. Ezen a tüntetésen történt, hogy öt-hat rendőr szorosan körbevette a kiabálót, majd a parancsnok "Sün! Sün! Sün!" jelszavára hátat fordítottak neki, és vált-vállnak vetve, tomfáikkal az amúgy békés, szemlélődő ünneplő tömeg, illetve az akcióra teljes erőből rámozduló sajtó felé hadonászva, "vissza! vissza!" felkiáltásokkal kihátrált a delikvenssel a tömegből.

Azóta a magyar humorérzék terjeszti a „sünözést", sokan kiabálnak a rendőrök után, hogy sün! Ezt sokan közülük nehezen viselik, olykor erőszakhoz is folyamodnak mérgükben:

Tokaj, Hegyalja fesztivál

Rendőrautó halad hajnalban a tokaji hídon. A fesztivál ideje alatt ilyenkor is él a város. A megjelenő autót erőteljes „sün, sün" felkiáltások kísérik. A két tizenéves fiú is mondogatja, közben társaikkal együtt a kemping felé haladnak. Nem veszik észre, hogy kivágódik a rendőrautó ajtaja, kiugrik egy eltorzult arcú rendőr és gumibotjával hátulról ütni-vágni kezdi a fiút, aki mint később kiderült, nem is tudta mire vonatkozik a sünözés.

Az emberségről és a segítségnyújtásról

A rendőr a ráruházott hatalom alkalmazása során megfontolt és mértéktartó, intézkedéseit előítéletektől és indulatoktól mentesen hajtja végre, kerüli a szükségtelen konfliktusok kialakítását. Nem alkalmaz kínzást, könyörtelen, embertelen vagy megalázó bánásmódot és ezt mástól sem tűri el. Empátiával fordul embertársai felé, védelmet és segítséget nyújt a rászorulóknak.

Siófok: Az ügyészség hivatali visszaélés miatt emelt vádat azon két somogy megyei rendőr ellen, akik a siófoki utcán egy kézikocsi rúdjához bilincseltek egy gyanúsítottat, s azt a rendőrkapitányságra húzatták vele, miközben a járőrautóval mögötte haladtak.

Csurgó: Három rendőr szellemi fogyatékosokat alázott meg kihallgatás közben a csurgói rendőrőrsön. Két szellemi fogyatékkal élőt hallgattak ki. A rendőrök az egyik férfit éneklésre, majd arra vették rá, hogy nyújtsa ki a nyelvét és hajoljon meg. Arra is agitálták, hogy próbálja megfogni a falon lévő képen ábrázolt meztelen nő mellét. A másikat rábeszélték, hogy egy széktámlát maga előtt tartva "kormányozzon", társát pedig eközben arra buzdították, hogy a motor hangját utánozva "berregjen" hozzá. A rendhagyó kihallgatást mobiltelefonnal rögzítették, ezt később egyikük feltette a rendőrség belső hálózatára.

Borsod megye Több településen bevezették, hogy közterületen nem lehet alkoholt fogyasztani. Néhány fiatal rendőr azzal üti el éjszakánként a szolgálati időt, hogy keresik a szórakozó magyar diákokat, és feljelentik őket, ha italt találnak a kezükben. Megalázzák őket, nagyképűsködnek velük, miközben a borsodi településeken nagymértékben elharapózott a cigánybűnözés. Kerteket tarolnak le, ablakokat törnek be, kerítéseket bontanak le, lopják az erdő fáit, kirabolnak pincéket, betörnek házakba, megfélemlítik a járókelőket- szabadon.

Folytathatnánk a sort. Már csak a szebb jövőben reménykedünk, hogy akkor születik majd egy rendőrségi etikai kódex, amelynek betartása mindenkire nézve kötelező lesz.

kollár

(Az írás megjelent a Barikád újság augusztusi számában. A szeptemberi Barikád magazin már kapható az újságárusoknál)

www.barikád.hu

http://barikad.hu/node/36622

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük