A klasszikus szalontüdőA klasszikus szalontüdőA patinás vendéglő városkánk egyik nevezetessége. Úgy hirdeti magát, hogy nem ismer lehetetlent, ha vendégeik a legfurcsább, legmerészebb, legelképesztőbb ételeket rendelik is. Mindent elkészítenek, egzotikus étkeket, bármilyen alapanyagból. Akinek nem ízlik a főztjük, annak nem kell fizetnie. De ilyen még az utolsó tíz évben nem fordult elő.

A klasszikus szalontüdőA klasszikus szalontüdőA patinás vendéglő városkánk egyik nevezetessége. Úgy hirdeti magát, hogy nem ismer lehetetlent, ha vendégeik a legfurcsább, legmerészebb, legelképesztőbb ételeket rendelik is. Mindent elkészítenek, egzotikus étkeket, bármilyen alapanyagból. Akinek nem ízlik a főztjük, annak nem kell fizetnie. De ilyen még az utolsó tíz évben nem fordult elő.

   Ebédem a befejezéshez közeledett, már a máglyarakásnál tartottam, amikor egy négytagú, rendkívül elegáns társaság lépett be az étterembe. Városi bundájukat felakasztották a fogasra, majd helyet foglaltak a rezervált asztalnál. Elegáns öltönyök, cipők, arany Rolex karkötőóra, ami szem-szájnak ingere, minden tökéletes volt rajtuk.

   Ismertem őket. Bankigazgató, autókereskedő, földbirtokos és kórházunk igazgató-főorvosa. Odaköszöntem, visszabiccentettek, majd rendelni kezdtek. Először  az aperitifet. Camparit kérünk. Van a Garibaldi fajtából? Hogyne, uram. Az ételhez Cabernet Sauvignon száraz vörösbort, lehetőleg a szekszárdi borvidékről valót..Igenis. Majd ételt rendeltek.

   A bankigazgató hosszasan tanulmányozta a menüsort. Hozzon nekem egy pörköltet Holstein-Friz növendék marha húsból, mégpedig lábszárból. Ne tegyenek bele római köményt, arra allergiás vagyok. Természetesen így fogjuk elkészíteni, válaszolt a pincér.

   Nekem is hozzon pörköltet, nézett fel az étlapról az autókereskedő. De brazil, érlelt marha hátszínből, ha lehetséges. Tudom, önöknél semmi sem lehetetlen, tette hozzá mosolyogva. Igenis. Ja, és ne tegyenek bele fokhagymát. Nem vagyok rá allergiás, de jobban szeretem anélkül.

   Van biotakarmányon nevelt magyar szürke marha húsuk? Természetesen, főorvos úr. Nos akkor én is pörköltet kérek, érlelt fartőből. Egyébként tud róla, hogy a magyar szürke védett hungarikum? Természetesen tudjuk, uram és el is készítjük, ahogy parancsolja.

   A földbirtokos is pörköltet kért, friss üsző szűzpecsenyéből. Tudja, mi a különbség az üsző és a tehén között? Hogyne uram, ha a szarvasmarha még nem borjadzott, akkor üsző, ha igen, akkor tehénnek nevezik. Így igaz. És még valami, tegyenek bele egy csipetnyi curry port, kakukkfüvet, csombort és egy friss lestyán levelet. Máris hozzuk, pontosan tizenöt perc türelmet kérek. Addig egészségükre a Camparit.

   Felálltam az asztaltól, a társaság itta az aperitifet. Távozóban még hallottam, ahogy a pincér odaszól a séfnek. Gyurikám, négy pörkölt rendel!

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük