2024.február.28. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: A bor nem csak termék

6 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/34863"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Est-1.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span></strong> Sokkal több annál! Erről minden kétséget kizáróan meggyőzte vendégeit az Esterházy Wein GmbH, a budapesti osztrák nagykövetségen rendezett bemutatón. A 251 évre visszatekintő borászat a szavaknál hihetőbb módon igazolta: nem véletlenül örvend nagy tekintélynek.</p><p>

 

est 1.thumbnail Sokkal több annál! Erről minden kétséget kizáróan meggyőzte vendégeit az Esterházy Wein GmbH, a budapesti osztrák nagykövetségen rendezett bemutatón. A 251 évre visszatekintő borászat a szavaknál hihetőbb módon igazolta: nem véletlenül örvend nagy tekintélynek.

 

est 1.thumbnail Sokkal több annál! Erről minden kétséget kizáróan meggyőzte vendégeit az Esterházy Wein GmbH, a budapesti osztrák nagykövetségen rendezett bemutatón. A 251 évre visszatekintő borászat a szavaknál hihetőbb módon igazolta: nem véletlenül örvend nagy tekintélynek.

zimmer.thumbnailA meghívott szakértő vendégeket Dr. Michael Zimmermann, az Osztrák Köztársaság magyarországi nagykövete üdvözölte. Kihangsúlyozta: a globalizációnak vannak előnyei, de fontos, hogy a kétoldalú kapcsolatokat is szem előtt tartsuk! Magyarország és Ausztria kapcsolatai mélyek és nagyon jók. Mégis van egy terület – a borászat – a hol még vannak hiányosságok. Nem valószínű, hogy ez a magyar vagy az osztrák borok minőségén múlik. Talán történelmi okai vannak. Márkákat kell kialakítani és meg kell erősíteni azokban a bizalmat. Egyebek mellett ez a célja az Esterházy Alapítványnak.

ottrub.thumbnailDr. Ottrubay István, az Esterházy vállalkozások vezérigazgatója büszkén mondta el: a kultúra mellett a borászat területén is nagy tapasztalatokkal rendelkezik a család. Az Esterházyak 1758 óta foglalkoznak a Fertő-tó közelében található dűlőkben, a Lajta-hegység déli lejtőin és Ruszt környékén elterülő kitűnő fekvésű termőhelyeken bortermeléssel. Napjainkban a szőlőtermő-terület nagysága eléri a 65 hektárt. Először a Pinot szőlőfajtát hozták be magyarországi birtokaikra. A borászati központ eredetileg a Balaton északi részén volt, ma a területek főleg Eisenstadt környékén fekszenek, de már soproni ültetvényeik is vannak.

babar.thumbnail A borászat magyarországi képviselője, Babarczy László véleménye szerint nem is az elmúlt két és fél évszázad a fontos igazán, inkább az utóbbi három év. Kismarton szomszédságában, Trausdorfban (régi nevén Darázsfalva) 2006-ban, több mint 6 millió eurós beruházás eredményeként, felépült, a napjaink legmodernebb csúcstechnológiájával felszerelt „State-of-the-Art" pincészet. Az egyedülálló borászati technológiának köszönhetően a termőhely és a fajtajelleg visszaköszön a borokban. Az új létesítmény megépítése mérföldkőnek számít a nagy múlttal rendelkező borászat történetében, immáron piacvezetők lettek a bortechnikai újítások alkalmazásában.

est 2.thumbnail Az új pincészet átadását követen az Esterházy-borok mind belső tartalmukban, mind külső megjelenésükben megújultak. Az Esterházy „borcsalád" különböző árú minőségi borokat vonultat fel, kezdve a mindennapi fogyasztásra szántaktól egészen a különleges alkalmakkor fogyasztandó borokig. A Classic családba Burgenland tartomány tipikus borai tartoznak, melyek a „fiatal & dinamikus" mottó jegyében születtek. Ezek a borok – az Olaszrizlingtől a Zweigelten át egészen a Kékfrankosig – gyümölcsösségükkel, tisztaságukkal és frissességükkel különleges élvezetet nyújtanak. Az Estoras család tagjai osztrák karakterű nemzetközi cuvée-k az „elegáns & trendi" jelmondat szellemében készülnek. Egyedülálló módon elegyítik a mélységet a testességgel, valamint a jellemzően osztrák gyümölcsösséggel. A Single Cru családot a „gazdag & komplex" alapelv jellemzi. Barrique hordókban érlelt, egy dűlőből származó, valamint a termőhely jellegzetességeit magukon viselő borok. A pincészet zászlósbora – az első az egyenlők között – a Tesoro. Ez a kiemelkedő cuvée, a Merlot és Cabernet Sauvignon házasításából született. Nagy potenciállal rendelkező bor, melynek 2003-as évjárata elnyerte a „Decanter World Wine Trófeát", a 2006-os évjáratát a „Falstaff Wine Guide" százból 92 pontra értékelte és az idei Pannon Bormustra Csúcsbora lett. A Quin Quin – könnyű és frissítő habzóbor, finom, lágy, kellemesen elegáns illatvilággal. A hagyományos palackos erjesztés miatt a gyöngyözése különösen simulékony és élénkítő. A borok mellett az Esterházy Borászat kínálatában a partnerekkel való együttműködés keretében készült, más, magas minőségű termékek is megjelennek: így a stájerországi Alois Gölles-szel közösen készített nemes párlatkollekció, a burgenlandi édes borok (jégbor, aszúbor) de más gourmet csemegék, lekvárok, zselék és olajok is megtalálható a termékpalettán.

waller.thumbnail A borok között, az ízek és illatok útvesztőjében Waller Zoltán sommelier sietett a vendégek segítségére. A pincészet borcsaládjainak bemutatása sorában egy 2009-es Welschriesling, egy friss, üde fehérbor volt az első. Levegőtől elzárt, reduktív erjesztése nyomán citrusos illata valóban káprázatos. Nem túl fűszeres, így aperetifnek, valamint csirke, saláta mellé is kitűnő. A dűlőszelektált Láma Chardonnay igazolja az állítást: a bor nem termék! Készíteni csak szívvel – lélekkel lehet. Ebben a borban ez meg is látszik. Kifinomult, nemesen elegáns. Finom seprőn érlelték, hordóban, tizenkét hónapig. Vaníliás illata és fűszeres, hosszú utóíze jó sajt mellett tökéletes hatást nyújt.

haydn.thumbnail Az Esterházy családhoz ezer szállal kötődő nagy komponista halálának 200. évfordulójára jelent meg a soproni szőlőkből a trausdorfi pincészetben készített vörösbor, a Hommage a Joseph Haydn, mely – mint Haydn zenéje is – a formai tökéletességet harmóniával egészíti ki. A 2007-es Kékfrankos eleganciája a kezelési eljárás eredménye. A húsznapos héjon áztatás után erjesztett bor fele használt, másik fele új tölgyfahordóban töltött tizenhat hónapot. Utána házasították. A két különböző hordó miatt a tölgyekre jellemző aroma csak finom fűszerként jelenik meg. A Tesoro 2007 egy Merlot – Cabernet Sauvignon Cuvée, mely húszhónapos, új tölgyfahordós érlelés után került palackba. Még legalább tizenöt évig eltartható, de már most mutatja, milyen értékeket rejt. Olyan, mint egy titokzatos nő – folyton változik.

Az Esterházy Borászat borai az elmúlt években a nemzetközi piacon is felettébb kedvező fogadtatásra találtak Angliától Japánig, Dél-Koreától Németországig, az egész világon. Ezt bizonyítja az a számos szakmai elismerés, melyben a borok részesültek. Mindemellett a Borászat szeretné megismertetni borait a magyar közönséggel is. Ennek keretében – a Heinemann Testvérek Kft.-vel együttműködésben – a közelmúltban megindult a borok magyarországi forgalmazása.

http://www.esterhazywein.at/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.