A változó világban minden változik. A közmondások is. Van közöttük egy, amit akár teljesen el is felejthetünk. Nem igaz ma már, hogy „A jó bornak nem kell cégér". Bizony kell, minél jobb a bor, annál inkább.

 

 A változó világban minden változik. A közmondások is. Van közöttük egy, amit akár teljesen el is felejthetünk. Nem igaz ma már, hogy „A jó bornak nem kell cégér". Bizony kell, minél jobb a bor, annál inkább.

 A gyűjtő már a hetedik kötetet teheti a polcára, megjelent a Magyar Borok Évkönyve 2009. A kiadvány bemutatásával egy időben, ünnepélyes keretek között adta át a 2008-as „Év Bormarketingje" díjat, Kele István, a díj kitalálója, alapítója, és Komlósi Amina az évkönyv főszerkesztője. A bor és a marketing párosítása első hallásra kissé merésznek tűnhet, pedig itt is igaz, hogy jó marketing nélkül csak nagyon nehezen lehet érvényesülni a piacon. A marketing része a könyv is, melynek nagy erénye, hogy érthetően mondja el, mi található a palackokban és frappáns leírásokkal mutatja be a borászatokat is.

Kézbe véve a könyvet teljesen egyetérthetünk a főszerkesztő, Komlósi Amina véleményével: a kötet roppant látványos. A palackok szinte lekívánkoznak az oldalakról. Segítségével az olvasó közelebb juthat a borászok természetközeli és nagyon emberséges világához, hiszen ők maguk mutatkozhatnak be, beszélhetnek munkájukról, terveikről és eredményeikről. Igen hasznos ez a könyv mindazoknak, akik nem csak szeretik, de meg is akarják ismerni a bort. Azoknak szól, akik kíváncsiak a különös gonddal művelt szőlőkre, az érdekes művelési módokra, a borkészítés praktikáira. A közel négyszáz palack bort hatszázötven látványos fotó mutatja be. A könyvhöz mellékelt szavazólapok kitöltői értékes nyereményekkel lehetnek gazdagabbak.

 Kele István – hagyományteremtő szándékkal – 2005-ben alapította meg az évkönyv jellegéhez igazodó „Év Bormarketingje" díjat, melyről ma már egy kimondottan erre a célra felkért bizottság dönt. Azt keresik, hogy az adott évben ki az a magyar borpiaci szereplő, akinek a legegységesebb a marketing tevékenysége. Tehát nem azt nézik, hogy mennyire volt intenzív, hanem az, hogy az egyes marketing eszközök, technikák alkalmazása mennyire volt összehangolt, tudatos. Próbálják teljes körűen áttekinteni az eszközöket, kezdve a palack címkéjétől, a weboldalon keresztül, az eladáshelyi reklámokig bezárólag.

A díj létrehozói aktívabbá akarják tenni a borászokat. Ezért előzetesen felhívták a pincészetek figyelmét, hogy ők is benevezhetik magukat. Ennek hatására többen is jelentkeztek, akik úgy érezték, hogy marketing munkájuk érdemes az elbírálásra. Tudatosabbá, szabályozottabbá is kívánták tenni a kiválasztást és a végső döntést. Ennek érdekében egységesen használható, rögzített értékelési tematikát hoztak létre. A zsűritagok előre megkapták azt a szempontrendszert, amely alapján végiggondolták, melyik az a három borászat, akit előzetesen kiválasztanak. Ehhez jöttek az önkéntes jelentkezők, és az így összeállt nagy listából választották ki a végső győztest.

A döntés előtt vizsgálták, hogy van-e kialakult, egyedi arculata a borásznak, és milyen ennek kidolgozottsága? Milyen az egyes marketing elemek összehangoltsága, vizuális koordináltsága? A különböző marketing anyagok mennyire támogatják egymást? A borok elnevezései mennyire vannak összhangban a borászat arculatával, alapvető üzenetével? Mennyire összehangoltak, de nem uniformizáltak a címkék? A termékválaszték mennyire fejezi ki a borász filozófiáját? A weboldal – ha van – mennyire felel meg a mai online marketing elvárásoknak? Mennyire tudatos és konzekvens a különböző eszközök megválasztása? Végül, van-e valami egyedi aktivitás, speciális PR, gerillamarketing, mely hozzáadott értékkel bír?

 A közösségi bormarketing kategóriában a nyertes az Egri Borvidékért Alapítvány volt. Ők pár évvel ezelőtt – az induláskor – meghívták a borvidéken fellelhető összes boros szakmai szervezetet, hogy mondják el, valójában kit is képviselnek, mit tettek korábban és hogyan látják a jövőt? Miután megalakult az Alapítvány, minden évben kiválasztanak 15 borászt, akikből összeáll az Egri Borvidéki Borászválogatott. A csapat évente cserélődik. A legfontosabb kérdésekkel foglalkoznak, mint például az eredetvédelem vagy az Egri Bikavér Palack bevezetése.

 Az Év Bormarketingje – 2008 díjat az egri Monarchia Borászat kapta. A pincészet mindössze húszéves és fő tulajdonosa, Kovács Nimród vezetése alatt a korábbi 25 féle bor helyett ma már csak tízet visznek a piacra. A Monarchia Winery „kézműves" borászat, évente kb. nyolcvanezer palack bort készít. Rájöttek, hogy a magas minőségű terroirborok, a különlegesen érdekes tételek megalkotása sokkal kifizetődőbb lehet, mint versenyezni az újvilági borokkal. Náluk a marketing csapatmunka. Nem számít, honnan van a jó ötlet, a lényeg az eredmény!

 Az ünnepélyes díjátadóra meghívást kaptak az előző évek díjazottjai is, illetve az a hat borászat, akiknek nem sikerült idén elhódítani a címet, de marketing tevékenységük valamely eleme igazán kiemelkedőnek mondható: az Árvay és Társa Pincészet, a Sauska Pincészet, a Demeter Pincészet, a Weninger Pincészet, Heimann Zoltán és a Csutorás Pincészet. A rendezvényen a Vivat Bacchus énekegyüttes remek hangulatú előadással lépett fel. Ez az egyetlen olyan magyar énekegyüttes, amely a saját dalaival kíván érvényesülni. Tavaly 138, az idén már 160 alkalommal álltak a közönség elé. Minden magyar sportolót megelőzve, ők hozták el az első aranyérmet Kínából. Korábbi teljesítményük alapján ugyanis meghívást kaptak a kínai Kórusolimpiára, melyet a 270 versengő kórus közül ők nyertek meg!

http://www.borevkonyv.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük