2022.szeptember.26. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

ROMLÓ MEGÍTÉLÉSEK AZ ÉV KÓRHÁZA SZAVAZÁSON?

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/21202"><img class="image thumbnail" src="/files/images/evkorh.thumbnail.gif" border="0" width="63" height="100" /></a></span> <p>Október elején ismét meghirdették „Az év kórháza" internetes szavazást. Az érdeklődők 2008. december 31-ig, a <a href="http://www.azevkorhaza.hu/"><em>www.azevkorhaza.hu</em></a>  honlapon mondhatják el véleményüket, és értékelhetik összesen 5 kategóriában az intézményeket. Az eddig beérkezett szavazatok alapján a tavalyit biztosan meghaladó részvétel, kritikusabb hozzáállás, és egy ismét átrendeződni látszó rangsor jellemzi a részeredményeket... </p><p>

 evkorh.thumbnail

Október elején ismét meghirdették „Az év kórháza" internetes szavazást. Az érdeklődők 2008. december 31-ig, a www.azevkorhaza.hu  honlapon mondhatják el véleményüket, és értékelhetik összesen 5 kategóriában az intézményeket. Az eddig beérkezett szavazatok alapján a tavalyit biztosan meghaladó részvétel, kritikusabb hozzáállás, és egy ismét átrendeződni látszó rangsor jellemzi a részeredményeket…

 evkorh.thumbnail

Október elején ismét meghirdették „Az év kórháza" internetes szavazást. Az érdeklődők 2008. december 31-ig, a www.azevkorhaza.hu  honlapon mondhatják el véleményüket, és értékelhetik összesen 5 kategóriában az intézményeket. Az eddig beérkezett szavazatok alapján a tavalyit biztosan meghaladó részvétel, kritikusabb hozzáállás, és egy ismét átrendeződni látszó rangsor jellemzi a részeredményeket…

A magyarországi kórházi betegellátás szinte folyamatos átalakulásban vesz részt, az adott időpontra jellemző színvonalát talán a legfontosabb szereplő: az ellátott beteg véleményének figyelembe vételével értékelhetjük a leghitelesebben.

Az elmúlt 3 évben megrendezett szavazás sikerein felbuzdulva, 2008. októberében a  HáziPatika.com ismét meghirdette „Az év kórháza" internetes szavazást. Az érdeklődők 2008. december 31-ig, egy külön erre a célra létrehozott oldalon (www.azevkorhaza.hu) szavazhatnak. A megmérettetésben Magyarország összes államilag finanszírozott kórháza és klinikája részt vesz, a szavazás során a látogatók egy 5 fokú skálán – az iskolákban megszokott módón – értékelhetnek, a verseny aktuális állása pedig a honlapon folyamatosan nyomon követhető.

A december 31-ig tartó kezdeményezést övező ismét növekvő érdeklődés ismételt emelkedését jelzi, hogy a felmérés immár 50.000 szavazatnál jár – a tavalyi összesen 46 ezerrel szemben -, és bár a felmérés statisztikai értelemben továbbra sem reprezentatív, a beérkezett szavazatok száma (minta nagysága) alapján azonban idén is érdemes belepillantani az összesített eredményekbe.

Mind az összesített, mind a kategóriánként történő számszerű értékelés alapján úgy tűnik, hogy az érintettek véleménye tavaly óta romlott. A szavazás részeredményeinek egyik legmeghökkentőbb, és az elmúlt három évben példanélküli fejleménye, hogy jelenleg sem az összesítésben, sem az egyes kategóriákban, egyetlen egy intézmény sem tudott 4,0 eredményt elérni!

Ez a trend már tavalyi is megfigyelhető volt, hiszen 2007-ben egyetlen intézménynek sem sikerült összetettben a 4,0 eredmény elérnie (2006-ban 28, 2005-ben 22 ilyen kórház volt), de több kategóriában – pl.: „Orvos-szakmai ellátás" és az „Ápolás- és szakszemélyzet" – kategóriákban számos 4,0 meghaladó eredmény is született. (Például az „Orvos-szakmai ellátás" kategóriában tavaly még 40 intézmény érdemelte ki a 4,0 vagy magasabb átlagot.)

Ez természetesen azzal is jár, hogy egyelőre az „Orvos-szakmai ellátás" kategória látszik az idei szavazás vesztesének, miközben a „hagyományosan" leggyengébb kategória az „Infrastruktúra" egy picit felzárkózni látszik, bár a legrosszabb átlag és a legtöbb közepesnél gyengébb eredmény ismét itt látható.

A területi megoszlást illetően a vidéki intézmények (egy része) tovább csökkentette a fővárosi intézmények „előnyét", az élmezőny ilyen szempontból az eddigieknél kiegyensúlyozottabbnak látszik.

Érdekes az is, hogy bár az egyetemi klinikák eredményei eddig is nagyon változóak voltak, de helyzet még inkább polarizálódni látszik, immár mind az első 20, mind az utolsó 20 között szép számmal találhatóak ilyen intézmények.

Nagyon sok vita övezte a kórházak magánkézbe adását, így talán érdemes vetni egy pillantást az érintettek magántulajdonú kórházakról nyilvánított véleményéről. Elmondható, hogy ezek az intézmények viszonylag jól teljesítenek, általában a 60-80. hely környékén állnak 239 intézmény között, de egyelőre nem látunk kiemelkedő eredményt.

Végezetül a talán legfurcsább jelenlegi eredményt egy fővárosi, gyermeket intézmény szolgáltatja, aminek az egyik telephelye az igen előkelő 9., míg másik az előkelőnek kicsit sem nevezhető 140. helyen áll, így az azonos irányítás alatt dolgozó két ellátóhely között különbsé több mint a teljes lista fele!

Természetesen még semmi sem dőlt el, a véleményüket kinyilvánítókhoz még bárki csatlakozhat december 31-ig. A verseny aktuális állása folyamatosan nyomon követhető a www.azevkorhaza.hu  honlapon.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.