A 112. Budapesti Nemzetközi Vásár díszvendége India. A kontinensnyi ország számára fontos a jelenlét a magyar piacon, ez abból is látszik, hogy a megnyitó ünnepségre magas rangú vezetők érkeztek hozzánk.

 

A 112. Budapesti Nemzetközi Vásár díszvendége India. A kontinensnyi ország számára fontos a jelenlét a magyar piacon, ez abból is látszik, hogy a megnyitó ünnepségre magas rangú vezetők érkeztek hozzánk.

 Amíg a meghívottak az ünnepség kezdetére vártak, indiai népi dallamok szóltak egy rajasthani népzenei együttes előadásában. A rendezvényre már a HUNGEXPO átalakított épületeiben került sor, az új nemzetközi konferencia központ számára is ez volt a bemutatkozás. A látogatók egy sereg kellemes újdonsággal találkozhattak, például majdnem az összes fontos kiállítási helyet nyitott, de fedett folyosón lehet megközelíteni.

 A hivatalos megnyitóra érkező indiai küldöttség tagja volt Sheela Bide, az India Trade Promotion Organization elnöke, aki elmondta, ezer négyzetméteren 67 indiai társaság mutatkozik be Budapesten. Az autóipar, a gépipar, az információtechnika, a szórakoztató elektronika cégei, élelmiszer, textil, bőráruk – szóval szinte minden megtalálható a kiállításon. A legjobbak jöttek el, hogy üzleti berendezéseket, megoldásokat ajánljanak, köztük a világ tíz legnagyobb számítástechnikai vállalatának egyike. India a dinamikusan növekvő KKV-k országa is, nagyszerű lehetőséget kínál az együttműködésre. Nem felejtették el a hagyományos népművészetet sem, és jelen van a turisztikai ipar több vezető képviselője.

 Ranjit Rae nagykövet emlékeztetett arra, hogy már a magyar miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc indiai látogatása alkalmával megállapodtak abban: az idei BNV-n India lesz a díszvendég. Ez a megegyezés a két ország közötti, hosszú távú gazdasági kapcsolatok további erősítését szolgálja és ez mindkét félnek kölcsönösen előnyös. Indiában már évek óta korábban nem tapasztalt fejlődés zajlik, a gazdaság növekedése erőteljes és ez Magyarországnak is hasznára lehet a jövőben.

 Az országaink közötti kapcsolatnak erős, történelmi gyökerei vannak – emelte ki Anand Sharma, India külügyminisztere. Vannak közös pontok a tudományos és a kulturális életben – ez utóbbit igen sok magyar és indiai művész gazdagította – szeretnék ezt most tovább erősíteni. Elérni, hogy felölelje az élet összes fontos területét. India elkötelezett a valódi, tudás-alapú társadalom felépítésében. Máris az indiai számítástechnikai ipar adja a világ termelésének 65 százalékát ezen a területen. A nyolcvanas évek végén még senki nem tudta elképzelni mennyire más lesz a XXI. század eleje. Hány ország kezd felemelkedni. India képes volt erős gazdasági növekedésre és ezt fenn is akarja tartani. A függetlenné válása után először az oktatásba kezdtek beruházni, „Kiválósági Központok" jöttek létre, új egyetemeket szerveztek és ezrével nyílnak a főiskolák. Mindez pedig azt az ígéretet hordozza, hogy továbbra is tartani fogja felemelkedésének eddigi ütemét. Ehhez viszont barátokat, partnereket keres, mert India ma az ígéretek, a lehetőségek földje!

 Garamhegyi Ábel a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára valamint a külgazdaságért felelős kormánybiztos számára – gyerekkorában – a Dzsungel könyve a bölcsesség forrását jelentette. Megtanulta belőle, hogy minden apró lépésnek következménye van. Magyarország néhány éve új fejezetet nyitott a gazdasági kapcsolataiban és ez mutatkozik meg India meghívásában is. Egyre nagyobb nálunk az igény az együttműködésre, mert ez jelentősen hozzásegíthet kitűzött céljaink eléréséhez.

A hivatalos megnyitó után a vendégek együtt mentek át a D-épületbe, az indiai kiállítás területére, hogy megtekintsék a cégek bemutatóit. Amint az a bevezető előadásban elhangzott, valóban rengeteg áru, berendezés, technológiai újdonság látható. A vásárlátogatót minden bizonnyal a népművészeti, háziipari termékek ragadják majd meg, a parfümtől a kézzel faragott mini-sakk-készletig. Választani közülük szinte lehetetlen.

A kiállítással egy időben, szeptember 10. és 14. között Indiai Filmfesztivál zajlik az Örökmozgó Filmmúzeumban (Budapest, VII. Erzsébet krt. 39.). Az öt napon át hét filmet láthat a közönség, az esti vagy a délutáni órákban. Minden filmet eredeti nyelven, angol felirattal és magyar szinkrontolmácsolással vetítenek. A belépés ingyenes.

Ugyancsak a HUNGEXPO D épületében kapott helyet Kína kiállítása is. A látnivalók és érdekességek hiányára itt sem panaszkodhat senki. Ezúttal nem az olimpiával kapcsolatos árucikkeket hozták el, igyekeztek olyan dolgokat bemutatni, ami felkelti az érdeklődést és emlékezetes is marad.

 Egy hétköznapi mobiltelefonnál alig nagyobb az aprócska laptop. Linux operációs rendszerével mégis mindenre képes, amit egy hagyományos, asztali számítógép tud. Akkumulátora háromórányi folyamatos munkához elegendő energiát tárol. Hozzá 2 GB-os, bankkártya méretű külső memória is tartozik, amit USB csatlakozóval bármilyen másik számítógéphez is kapcsolhatunk.

 A legnagyobb feltűnést bizonyára az okos robot kelti majd. A porszívó, a webkamera, a légtisztító és a házőrző kutya keveréke! Vezeték nélkül működik. Kerekein körbejár a szobában, takarít, riaszt, ha mozgást észlel (és éppen erre állították be), megszűri a levegőt és mindeközben, még mielőtt kimerülne, az elektromos hálózathoz csatlakozva feltölti önmagát. Kiskereskedelmi árát háromszáz euró körülire szánják, de a forgalmazónak még nincs magyarországi partnere.

Akárcsak a térképen, a D épületben is Kínával szemben találjuk a Nemzetközi Vásáron először bemutatkozó Taiwan kiállítóit. Itt a gyerekek fognak hosszabb időt eltölteni a matricák, játékok üveggolyók társaságában. A műanyag repülőgépet hiába hajítjuk el – mint a bumeráng – mindig visszajön, egy átlagos méretű lakószobában is kitűnően lehet vele játszani. A homokóra pedig a tojásfőzésben lehet a kezdő háziasszony segítségére.

A 112. Budapesti Nemzetközi Vásár naponta 10 és 18 óra között látogatható, 6 éven aluli gyermekek és 70 éven felüliek számára a belépés díjtalan!

http://www.bnv.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük