2022.október.02. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: A mindennapok hőseinek

4 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/11065"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Vodafone-1.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span></strong>Ötéves a Vodafone Magyarország Alapítvány. A születésnap alkalmából egy különleges, az alapítvány szellemiségéhez méltó kiállítás-sorozattal szeretné felhívni a közvélemény figyelmét az egyéni társadalmi felelősségvállalás fontosságára. </p><p>

 

vodafone 1.thumbnailÖtéves a Vodafone Magyarország Alapítvány. A születésnap alkalmából egy különleges, az alapítvány szellemiségéhez méltó kiállítás-sorozattal szeretné felhívni a közvélemény figyelmét az egyéni társadalmi felelősségvállalás fontosságára.

 

vodafone 1.thumbnailÖtéves a Vodafone Magyarország Alapítvány. A születésnap alkalmából egy különleges, az alapítvány szellemiségéhez méltó kiállítás-sorozattal szeretné felhívni a közvélemény figyelmét az egyéni társadalmi felelősségvállalás fontosságára.

krizso.thumbnail A Vodafone, a világ egyik vezető mobilszolgáltatója, mely minden kontinensen megtalálható, több mint 60 ezer munkatárssal dolgozik 252 millió ügyfele kiszolgálásán. Emberek millióit kapcsolja össze nap, mint nap. A vállalat globális felelősségvállalási politikájának részeként minden Vodafone-os országban létrehozta helyi alapítványát, felismerve azt, hogy az adott társadalmak igényét nem központilag irányított, hanem helyi szinten szervezett támogatási programokkal lehet a leginkább kielégíteni. A Vodafone Magyarország Alapítvány 2003-ban kezdte meg tevékenységét Magyarországon azzal a céllal, hogy hosszú távú eredményekre törekvő programok támogatásával segítse a rászoruló társadalmi csoportokat. A magyar alapítvány itt a térségben az első Vodafone-os támogató szervezet volt, a világszerte megtalálható Vodafone alapítványok sorában a tizenkettedik. Az Alapítvány által kiosztott támogatásokról egy héttagú Kuratórium dönt, melynek tagjai közt van például Bullain Nilda, az Európai Nonprofit Jogi Központ vezetője, Adriány Kincső, a Magyar Üzleti Vezetők Fóruma ügyvezető igazgatója, valamint Krizsó Szilvia, a Magyar Televízió szerkesztő-műsorvezetője is, aki a kiállítás megnyitóján főként személyes indokairól beszélt.

vodafone 2.thumbnail Számára is fontos a kampány célja; legalább egy kicsit átalakítani a közgondolkodást. Rávilágítani, hogy a fogyatékkal élők a mindennapok hősei, mert nap, mint nap harcolnak az élettel, a legegyszerűbb dolgok megvalósításáért is. Jelenleg például mindössze 121 vakvezető kutya dolgozik, miközben a rászorulók négyezernél is többen vannak. A Vodafone 2002 óta összesen több mint 100 millió brit fontot adományozott világszerte, ebből 2007-ben körülbelül 24 milliót. Ennek nagy részén a helyi alapítványok osztoznak, hogy aztán a saját országukban jelentkező problémák megoldására fordítsák azt. Ez a rugalmasság elengedhetetlen, hiszen nyilván nem ugyanazokkal a gondokkal küzdenek Dél-Afrikában, Spanyolországban, Albániában vagy Új-Zélandon.

vodafone 3.thumbnail A Vodafone Magyarország Alapítvány immár öt éve támogatja azokat az embereket, akik igazán rászorulnak a segítségre. Ez idő alatt összesen mintegy félmilliárd forintot fordított adományokra, támogatva ezzel 83 hazai partnerszervezet csaknem 150 programját országszerte. Az Alapítvány felkérésére most neves alkotók és képzőművészek olyan tárgyinstallációs sorozatot készítettek, mely egyszerre provokatív és elgondolkodtató. A művészet eszközével szembesítik a látogatót a különböző okok miatt hátrányos helyzetű csoportok életével, és felteszik a kérdést: „Ki törődik velük?"

vodafone 4.thumbnail A hét műtárgy mindegyike egy – egy társadalmi problémára hívja fel a figyelmet. Napjainkban mintegy 25 – 30 ezer hajléktalan él az utcán, akiknek húsz százaléka állami intézetben nőtt fel és esélyük sincs a normális életre. A mozgássérültek száma félmillióra tehető. Egy egyetemi hallgatók körében végzett felmérés során pedig az derült ki, hogy a leendő pedagógusok 34 százaléka a cigányokat nem tekinti magával egyenlő félnek! Ezért a Vodafone Magyarország Alapítvány célcsoportjai elsősorban a gyermekek, közülük is a fogyatékkal élők és a hátrányos helyzetű, roma fiatalok. Egy másik kiemelt célcsoport a hajléktalanok, az ő rehabilitációjuk, egészségügyi támogatásuk.

till1.thumbnailA megnyitón résztvevő Till Attila arról szólt: nehéz meghatározni, ki, miért szorul segítségre. Senki nem választhatja meg, hová, hogyan születik. Egy társadalom akkor erős, ha a segítőkészség minél több emberben van jelen és érvényesül is. Az egyén itt saját belátása szerint dönthet, de a nagy cégeknek ez kötelességük. Öt évvel ezelőtt Magyarországon ez még nem volt divat, szerencsére ma már akad egy-két követő. Aki pedig elnézegeti ennek a kiállításnak egyes darabjait, gondolkozzon el egy percig: mennyit ér neki egy kéz, egy láb, egy szem?

A kiállítás 2008. március 20. és április 14. között országszerte 11 helyszínen tekinthető meg: Budapesten a Deák-téri „Gödör"ben, majd Debrecen, Szombathely, Miskolc, Eger, Veszprém, Győr, Kecskemét, Szeged, Pécs, Kaposvár következik.

http://www.vodafonealapitvany.hu/  

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.