Hol van már az idő, amikor a boltos késsel vágott egy darabot a nagy tömb krumplicukorból? Sokáig krumplicukor sem volt, de most ismét felbukkant az első „Édes Napok" Csokoládé és Édességfesztiválon, a Budai Várban.

Hol van már az idő, amikor a boltos késsel vágott egy darabot a nagy tömb krumplicukorból? Sokáig krumplicukor sem volt, de most ismét felbukkant az első „Édes Napok" Csokoládé és Édességfesztiválon, a Budai Várban.

A hagyományteremtő céllal indult fesztiválon a magyar kézműves csokoládémanufaktúráktól a legismertebb nemzetközi édességmárkákon át a legjobb magyar cukrászatokig szinte az egész szakma képviselteti magát a régi hiányt pótló rendezvényen, szeptember 16.-18. között. Az érkező vendégeket már a bejáratnál csokoládéval kínálják és nincs ez másként a kiállítók pultjainál sem. Mintegy nyolcvan – magyar és külföldi – termelő, több száz termékével vonult fel a Vár Savoyai teraszán, hogy bemutassa: a tradicionális ízek és formák mellett az édességeket sem hagyta érintetlenül a gasztronómiában is zajló kísérletezési vágy.

Sétálva a pavilonok között sokak számára volt szembetűnő a felirat: „Az édes svéd". Az állítás jogos, mert a közel ötvenféle drazsé valóban Svédországból érkezik, a magyar forgalmazó 2010 májusában jelent meg velük először a piacon. Az alapanyagokat – aszalt gyümölcsök magvak, puffasztott termékek – Svédországból hozzák és nálunk csomagolják. Különböző bevonatokat kapnak, van étcsokoládés, tejcsokoládés, fehér csokoládés, joghurtos, fahéjas, tejszínes, kávés, kakaóporos drazsé. A kedvenc az étcsokoládés, de a karácsony előtti időszakra megérkeznek majd a diabetikusak is.

A Hegyközi Manufaktúra azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy az édességek mellett borokat is kínál. Ennek oka, hogy a cégcsoportnak pincészete van Mádon, bortermeléssel is foglalkoznak. A Hegyköz ízvilágát kívánják az ország más tájain is bemutatni, különleges formában és tartalommal, ugyanakkor nem titkolt vágyuk, hogy ezt külföldön is megtehessék. Vannak olyan boraik és csokoládéik, melyek jól illenek egymáshoz. Az egyik ilyen a szokatlan nevű 3909. A fantázianév Mád irányítószámát rejti. Különleges, késői szüretelésű Sárgamuskotály, Furmint cuvée, olyan édes, mint egy hatputtonyos aszú. A marcipános bonbonhoz kiváló! Általános szabály, hogy a bor édesebb legyen, mint a hozzá fogyasztott desszert. Ez itt teljesül. A csokoládék egy része Szerencsen, másik része Sárospatakon készül.

A svéd csokoládé mellett a látogatók belga csokoládéval is találkozhatnak. Belgium csokoládé nagyhatalom, különösen a bonbonok, a töltött csokoládéi világhírűek. Ez részben annak köszönhető, hogy az egykori Belga-Kongóból származó, rendkívül kiváló minőségű alapanyaggal kezdhettek el dolgozni még a múlt század elején. Kreativitásuk pedig a francia cukrászat hatásának tudható be. Náluk fordult elő először, hogy nemcsak mogyoró és marcipánkrémes bonbonjaik vannak, hanem fondant, karamell, ganache (főzött csokoládé) krémet is felhasználtak. A Belga Praline Kft-nek a hagyományos termékcsaládon kívül vannak cukormentes bonbonjaik, táblás és szeletes csokoládéik is. Nagyon divatos a tojásfehérje, cukor és mandulaliszt örleményéből készült macaron, ami francia habcsók, gabonalisztet nem tartalmaz. Amikor – 15 évvel ezelőtt – dolgozni kezdtek, az eladott mennyiség 10 %-a volt fehércsokoládés, 60 % volt a tejcsokoládés és a maradék 30 volt az étcsokoládés. Mára ez megváltozott, a fehér maradt a maga szintjén, a tejcsokoládé csökkent 40 %-ra és megnőtt a kereslet az étcsokoládé iránt. Ezen belül is egyre népszerűbbek az extra étcsokoládék, amik 60 % fölötti kakaótartalmúak.

Révay András: A sötét az igazi Rendkívül ötletes édességek láthatók a Bakos Kézműves Termékek pultjánál. A cég 32 éve működik, marcipánkészítéssel kezdték Csepelen. Ma már csokoládés termékekből legalább ugyanannyit gyártanak. Belga alapanyagokkal dolgoznak, az ötletek egy részét külföldi útjaik alkalmával gyűjtötték be. Bár igen sok munkát kézzel végeznek, ez nem teszi drágábbá az árujukat, mert a anyagaikat régi, bevált partnerektől vásárolják. Saját boltjuk is csak egy van, édességboltokkal, viszonteladókkal, állak kapcsolatban. A legsikeresebbek a bonbonjaik, de legújabban megnőtt az érdeklődés a csilis és a fahéjas, gyömbéres csokoládé iránt is. Évek óta kísérleteznek diabetikus készítményekkel. Sokan vásárolják a xylitollal (nyírfacukor) készül sárgabarack- és szilvalekvárt.

Ugyancsak kézműves módon készíti csokoládéit S. Nemzetes Krisztina, az ő különlegessége a borral, azon kívül pedig a saját kertjében termesztett növényekkel töltött csokoládé. Két etyeki pincészettel dolgozik együtt, ahol a tulajdonosok, Hernyák László és Rókusfalvi Pál választották ki a borokat, amit hetven százalékos arányban kevernek a krémbe és ezt töltik csokoládé burokba. A Rókusfalvy Pincészetből a bonbonokba három, a Chardonnay, a Pinot Noir és a Sauvignon Blanc, a Hernyák Pincéből a táblás csokoládéba két bor, ugyancsak a Pinot Noir és a Sauvignon Blanc kerül, de nekik van még egy érdekességük, a levendulakrémes töltött tábla. A krémet nem főzik, ezért benne a bor alkoholtartalma megmarad, autóvezetők tehát óvatosan fogyasszák! A saját kertben termesztett levendulát, citromfüvet, mentát szárítva, porítva, nem pedig kifőzve keverik a csokoládéba.

A fesztivál látogatói közül sokan állnak meg a Fröhlich Kóser Cukrászda pavilonjánál. Ők a közép-kelet-európai zsidóság hagyományait követő süteményekkel érkeztek. A nagy kedvenc itt is a flódni, de hoztak kindlit, macesz tortát, egyedi recept szerint készített Szerelmeslevelet. Kevesen ismerik a Hámán-táskát, melynek története is van. Ez Purimkor fogyasztott sütemény. Az Ótestamentumnak is részét alkotó Eszter könyve szereplője a gonosz Hámán. A finom vajas tésztából készül, lekváros sütemény egy fricska; a gonoszról egy édességet neveztek el. Sokan szeretnék az igazi flódni receptjét is megtudni, de ebből ahány tájegység, annyi fajta van. Más a hagyományos Debrecenben, más Marosvásárhelyen. Általában elengedhetetlen az alma, mák, dió és fahéj, van, ahol lekvárt raknak bele, szokás a tölteléket fehérborral felfőzni, de a tészta készítése is eltérő lehet.

A kiállítókon kívül érdekes programok is várják a látogatókat az Édes Napok Csokoládé- és Édességfesztiválon. Az érdeklődők megtudhatják, hogy lehet otthon is tökéletes kézműves bonbont készíteni, megkóstolhatják több készítő őszi újdonságait, sőt, tematikus kóstolókon is részt vehetnek. A csokoládék mellett a sütemények sem maradhatnak le: ismét megkóstolhatják az ország idei tortáját, sőt az előző évek ízei is elkészülnek erre az alkalomra. A Bonbonetti képviselője elmondja, mitől különleges a Tibi csoki, és mitől hungarikum a bonbonmeggy. Ezeken kívül csokoládé-bor kurzus, kürtőskalács készítési bemutató, Csokoládé Múzeum, este swing, soul, funky koncertek és buli édesítik az eseményt. A fesztivál 2011. szeptember 18-ig, vasárnap estig látogatható.

www.edesnapok.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük