2022.01.18.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: A világ Kõbányára költözött ? (I. rész)

10 min read
<p>  <strong><span class="inline left"><a href="/node/404"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Turizm-dij.thumbnail.jpg" border="0" alt="Turizmus díj" title="Turizmus díj" width="100" height="75" /></a></span> </strong>Még a hivatalos megnyitó beszédek elõtt, a Magyar Turizmus Minõségi díjak átadásával kezdõdött meg a harmincadik nemzetközi Utazás Kiállítás. Összesen huszonnyolc étterem, szálloda képviselõje vehette át a rangos elismerést.</p><p>

  Turizmus díj Még a hivatalos megnyitó beszédek elõtt, a Magyar Turizmus Minõségi díjak átadásával kezdõdött meg a harmincadik nemzetközi Utazás Kiállítás. Összesen huszonnyolc étterem, szálloda képviselõje vehette át a rangos elismerést.

  Turizmus díj Még a hivatalos megnyitó beszédek elõtt, a Magyar Turizmus Minõségi díjak átadásával kezdõdött meg a harmincadik nemzetközi Utazás Kiállítás. Összesen huszonnyolc étterem, szálloda képviselõje vehette át a rangos elismerést.

 Corinthia Aquincum díja A Corinthia Aquincum Hotel, több Ibis, Mercure, Novotel szálloda, a Hotel Karos Spa, a lajosmizsei Tanyacsárda és még sok másik, az idegenforgalomban mûködõ szervezet kapta meg a díjat. A bizalom, a minõség, a versenyképesség biztosan kell ahhoz, hogy az idegenforgalom egy országban versenyképes ágazat legyen. Nemcsak kér pénzt, sokkal többet ad is a költségvetésnek. A három alapfeltétel közül talán a minõség a legfontosabb. A minõség egy kis kávézóban, egy vidéki étteremben vagy egy nagy szállodában. A szakma és a kormány ebben tökéletesen egyetért, ezért kölcsönösen támogatják, elismerik ezt a díjat. A cél, hogy most már országosan is híre legyen, mert ha híre van, értéke is van!

Bolyhos A minõség egyik ilyen megingathatatlan képviselõje az újszilvási pálinkafõzõ, Bolyhos László. Itt, a kiállításon is megtekinthetõ volt az oklevél, ami igazolja, övé az ország legjobb ágyas pálinkája, de persze minden szónál, papírnál meggyõzõbb bizonyítékot találhatott bárki, a pultnál, a poharakban. A zsebre vágható aprócska üvegtõl, a féllitereseken át a díszdobozosokig terjedt a helyszínen meg is vásárolható választék, az ötven fokos szilva, a körte, a kajszi és õszibarack pálinka. A kóstolót az ötliteres, hasas üveg rejtette.

Halkidiki Nem véletlenül Utazás a kiállítás neve. Minden lépésnél más tájat, országot talál a látogató. Halkidiki – a mesés határtalan kékség, külön is bemutatkozott. A három földnyelven fekvõ Halkidiki régió (Kassandra, Sithonia, Athos) Thesszalonikitõl délkeletre terül el, mélyen benyúlva az Égei-tengerbe. Állat- és növényvilága rendkívül gazdag és színes. Ez Görögország különösen termékeny területe: az ezüstös olívaligetek, az aranyos gabonamezõk és a végeláthatatlan szõlõültetvények minden évben bõ terméssel ajándékozzák meg a gazdákat. A partokat méregzöld fenyõerdõk szegélyezik, lágy gyanta illatukkal keveredik a tenger sós levegõje. Itt a hagyományos és a modern kor egymással szorosan összefonódva él együtt. 2500 év történelme tölti meg a fenséges paloták termeit, a kézimunkák mintáját, a remek helyi konyhát, a finom borok ízét, az õsi legendákat és népdalokat, a vidám ünnepségeket és a fesztiválokat.

Olyntos, Akanthos, Afytos, Potidea: emlékekben gazdag, ókori városok, amelyek falait még az eretriai hódítók emelték. Itt található Stagira, Arisztotelész szülõvárosa, ahol a mester élt és tanított, Petralona a lélegzetelállító természeti szépségû cseppkõ-barlang, a híres petralonai elõember menedéke volt 750000 évvel ezelõtt és a Poseidi-fok, amely Poseidon, a tengerek görög istene legrégebbi szentélyét rejti. Kassandra, az elsõ földnyelv nyugatról keletre, a macedóniai királyról, Kassandrosról kapta a nevét, aki Nagy Sándor törvényes fia volt. Sithoniát, a középsõ félszigetet, Poseidon fiáról nevezték el. Ouranoupolis, Nea Focea, Sani, Toroni, Galatista városai mind-mind a bizánci idõk emlékét õrzik csodás kõ- és sziklatornyaikkal, míg Nikitit õsi keresztény templomai teszik vonzóvá. A külvilágtól elzárt Athos erõdszerû kolostorait a harmadik földnyelv vihar tépázta sziklaormaira építették az itt élõ szerzetesek. Az apátságok kõbástyái ma is szilárdan állják az elemek ostromát, csakúgy, mint egykoron az idegen betolakodókét. Manapság Halkidiki a szálláshelyek széles választékát nyújtja a pihenni és kikapcsolódni vágyóknak, a luxusszállodáktól az alacsonyabb kategóriájú hotelekig. Kaszinói, kék zászlós tengerpartjai, spa centrumai, bevásárló központjai, teljesen felszerelt konferencia termei, különleges étel- és italkínálata, ?beach" bárjai és klubjai minden utazó igényét kielégítik. A régió számos nemzetközi fesztiválnak, kulturális eseménynek, hagyományõrzõ ünnepségnek és helyi fesztiválnak ad otthont.

Szabolcs Szatmár megye Aki mégis inkább itthon szeretne maradni, bátran keresse fel Szabolcs-Szatmár megyét. A megye három fõ területe, a Nyírség, Szatmár és Bereg önmagában is jellegzetes tájakat rejt. Egyes részeit õsszel belengi a szatmári szilvapálinka kellemes illata. A megyei Közgyûlés alelnöke, Seszták Oszkár viszont inkább a sikeres turisztikai Fesztiválokra büszke. Ilyen például a Tiszadobon már tíz év óta rendezett Zongora Ünnepe Keleten. Új viszont, hogy Nyírbátorban megnyílt a helyreállított Báthory várkastély. A megyei múzeum felújítása is befejezõdik õszre, látható lesz a Honfoglalás-kori aranykincsek gyûjteménye. A tiszai gátakon már 70 kilométer kiépített kerékpárút fut és a horgászok is jó lehetõséget találnak kedvtelésükhöz. Tervezik a Túr folyó környezetének kiépítését is a vízi turisták számára.

Érdemes Nyíregyházára jönni ajánlja Csabai Lászlóné polgármester, mert itt egyszerre sok szépséget lehet találni. Öt világrész növényzete látható a Botanikus Kertben, itt van az ország második legnagyobb múzeum faluja is. Jó alkalmat kínálnak a lovaglásra a bokor-települések, hatvannál is több van belõlük a város körül. Golfozni is megtanulhat az érdeklõdõ, a három szabadtéri színpad pedig változatos színházi élmények helyszíne lehet. Augusztus utolsó napjaiban a vidámság és a derû fesztiváljára várják az utcaszínházak mûvészeit, a gyermekdarabok elõadóit. Szeptember második hétvégéjén a Gyümölcskarnevál versenyezik a virágok debreceni seregszemléjével.

A Sóstói Gyógyfürdõ vezérigazgatója, Velus Tamás szerint ez a lazítás és felüdülés helye, már 2005 óta. Fõleg a 2-3 gyerekes, fiatal családok látogatják. Szombatonként Sóstó Fiesta, két új medence építése és a meglévõk korszerûsítése szerepel a programban.

A beregi térség kereskedelmi központjában fekvõ, vásárosnaményi wellnes fürdõ valódi versenytársa lett a varázslatos szépségû Tisza-partnak. A városban van a megye legnagyobb fürdõegyüttese, ahol naponta kétszer fókák is szórakoztatják a vízi vidámpark látogatóit. A jelenleg próbaüzemét végzõ gyógyfürdõ nyárra a közönség számára is megnyílik. Az egyik szaunájában a szilva-aromás olaj is a szolgáltatások közé tartozik majd.

Mohamed Gamil Családi vállalkozásként kezdett mûködni 1990-ben, Egyiptomban a Malda Tours – mondta el Mohamed Gamil vezérigazgató. Európában 1992 óta vannak jelen, 1996-tól már az USA-ban is dolgoznak. Tavaly decemberben nyitották meg magyarországi irodájukat. Fõ ajánlatuk a búvárkodás. A látogatók figyelmét különleges szolgáltatásaikkal vonták magukra. Ilyen például a száz százalékos pénz-visszafizetési garancia, ha valakinek a panaszát nem tudják azonnal, kifogástalan módon rendezni. A másik még ennél is különösebb. Az Irakban tavaly elesett magyar katona ügye adta az ötletet, hogy a fegyveres testületek nyugdíjasainak külön kedvezményt kínálnak. Ezzel kívánnak tisztelegni mindazok elõtt, akik életüket tették fel egy nemzet szolgálatára. Nem mintha az áraik nagyon magasak lennének. Éppen ellenkezõleg, meglepõen olcsók. Pontosabban – õk úgy fogalmaznak – ez az igazi ár. Szerintük máshol az árakat túlértékelik.

MALDA A vezérigazgató arra különösen büszke, hogy személyes jó kapcsolatok révén a Sky Europe légitársaságnál is nagy kedvezményt kaptak, így a repülõjegyek ára sem ?szállhat el". Ráadásul a szolgáltatások is kiválóak. Saját tulajdonuk Hurghadában, a belvárosban, de közvetlenül a tengerparton a Souvenir Hotel, tehát itt is kézben tudják tartani az árakat. Ezen kívül még két másik szállodát is jó szívvel ajánlhat. Az egyik a Coral Beach, a másik a Grand Azur. Ez utóbbi közvetlenül egy koralltelep mellett épült, a vendégek tehát a szálloda strandján búvárkodhatnak. Itt az ellátás is ?all inclusive".

Japán A megszokottnál olcsóbb repülõjegyeket kínál a NET Travel Service is – igaz, õk Japánba. A Finnair akciós jegye jövõ hét péntekéig kapható, a 2007 nov. 1. és 2008. márc. 1. közötti idõszakra. Az idén elõször szerveznek csoportos körutazást is. A tavaszira már minden hely betelt, októberre még elfogadnak jelentkezést. Az okt. 20-31. között tervezett körúton egy csoport legfeljebb húsz emberbõl állhat, hogy a magyarul beszélõ idegenvezetõ, végig kényelmesen tudjon mindenkivel foglalkozni. A Programban Tokió, Nikko, Kiotó, Hiroshima, Nara felkeresése szerepel.

Tajvan Lénárt György, a China Airlines magyarországi képviselõje szerint Tajvan szinte teljesen ismeretlen számunkra. Õk itt, most az utazásszervezõket segítik a piac felderítésében. Tajvan érdekes ország. Nem olyan tisztán kínai, mint Peking vagy Sanghaj, ez megmutatkozik az emberek gondolkodásában és a városépítészetben is. Ennek ellenére a kínai hagyományok is fellelhetõk. Sok a természeti szépség, az erõs vulkanikus tevékenység nyomai teszik izgalmassá. A hõforrásokat a kínai típusú wellness számára hasznosítják. Kedvelik a turistákat. A tajvani Turisztikai Hivatal ingyenes, ötórás városnézésre viszi mindazokat a tranzit utasokat, akiknek hét óránál többet kell várakozni. Ez fõleg az Ausztráliába utazókat érinti. Magyar utazási iroda jelenleg nem szervez még Tajvanra programot, de a tárgyalások nyomán ez rövidesen elérhetõ közelségben lesz. Egyéni utazók a vízumot 24 órán belül megszerezhetik.

Lengyelország Közelebb is találnak az Utazás Kiállításon célt azok, akik nem kívánkoznak túl messzire. A Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviseletnél 5 régióval, 8 utazási iroda ajánlatával, 2 szállodalánc (olcsó szállások) kínálatával valamint egy új színfolttal, a Balti tenger kincsével – a borostyánnal ismerkedhetnek meg a látogatók. Olyan régiók is bemutatkoznak, melyek a magyarok körében kevésbé ismertek. Ilyen az ország nyugati határa mentén elterülõ Lubuskie régió, (fõvárosa Zielona Gora gótikus mûemlékeivel). Lengyelországban egyedül itt terem meg a szõlõ. Természeti szépségekben gazdag ez a terület. Swierkocinban zoo-szafarin, a Warta folyó torkolatvidékén, a nemzeti parkban madárlesen vehetnek részt az idelátogatók. A mûemlékek iránt érdeklõdök festõi szépségû várakat, erõdrendszereket fedezhetnek fel. A másik új régió, az ország keleti határán fekvõ Podkarpackie. Przemysl városával s annak erõdítményével, ahol oly sok magyar katona vesztette életét az I. világháború alatt. (A város neve valószínû sok magyarnak ismerõsen cseng, ha másért nem, a Margit híd budai hídfõjénél álló Przemysl emlékmû miatt.) Ebben a régióban található Lengyelország legvadregényesebb vidéke a Bieszczady-hegység és Lengyelország legrégebbi és legnagyobb skanzenje a Sanok helységben. £añcut várában (több vár és kastély is van a régióban) messze földön híres Kocsi Múzeum várja a turistákat. A magyar turisták körében igen népszerû Mafopolska régió – Krakkóval, Zakopanéval, Tarnówval (Bem szülõvárosa) van jelen a kiállításon. A Dunajeci tutajosok népviseletbe öltözve színesítik a standot. Évek óta Szilézia és Alsó Szilézia igyekszik magához csalogatni a magyar turistákat, ami úgy tûnik sikerül is. Egyre több magyar turistával találkozhatunk a Beszkidekben, Czêstochowa egyedülálló kolostorában, a sasfészek védõvárakban, de a gyönyörû Wroclawban és Alsó Szilézia felújított gyógyüdülõhelyein is.

(folytatjuk)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük