2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Bál helyett estély

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/97936"><img class="image image-preview" src="/files/images/estely-1.preview.jpg" border="0" width="476" height="357" /></a></span> A sztárvendég, Plácido Domingo iránti óriási érdeklődésre való tekintettel estéllyé alakítja február 6-i rendezvényét a Magyar Állami Operaház. Estélyt adnak, és ezzel esélyt, hogy a világhírű spanyol énekes fellépését 1236 vendég láthassa színháztermi kényelemben.<a name="_GoBack" title="_GoBack"></a>

A sztárvendég, Plácido Domingo iránti óriási érdeklődésre való tekintettel estéllyé alakítja február 6-i rendezvényét a Magyar Állami Operaház. Estélyt adnak, és ezzel esélyt, hogy a világhírű spanyol énekes fellépését 1236 vendég láthassa színháztermi kényelemben.

A sztárvendég, Plácido Domingo iránti óriási érdeklődésre való tekintettel estéllyé alakítja február 6-i rendezvényét a Magyar Állami Operaház. Estélyt adnak, és ezzel esélyt, hogy a világhírű spanyol énekes fellépését 1236 vendég láthassa színháztermi kényelemben.

Az eredetileg tervezett Shakespeare-bál helyett az Estély a báli főműsort látványos és szórakoztató elemekkel bővíti, ám a nézőtér bontását az idei évadban mellőzi az intézmény. Plácido Domingo az Operaház színpadán énekel majd, a dalszínház ezzel teszi lehetővé, hogy a világsztár előadását zavartalanul és sokkal nagyobb számban élvezhesse az érdeklődő közönség. Mindezzel együtt megtartják az egész épületet pompába vonó, különleges, hajnalig tartó programot. Megnyitják a legszebb termeket, az Opera Café, a Vörös Szalon, a Székely Bertalan terem, sőt a Dalszínház utcai terasz ajtaját is kitárják, a kiemelt jegyárakhoz exkluzív fogadásra szóló meghívás is tartozik. Az Andrássy úti nagyterasz és a tavaly őszre átalakított, első emeleti Feszty Bár a műsor után tánctérként funkcionál, hajnalig nyitva tart, szolgáltatásait az összes vendég igénybe veheti.

A több helyszínen zajló fogadás résztvevőit éjfélkor a színpadra várják. Itt tartják azt az árverést, amely a Shakespeare Estély karitatív célkitűzését szolgálja. A bevételt az Országos Mentőszolgálat javára ajánlják fel, az összeg egy mentőautó megvásárlására fordítható. A jótékony aukció sosem látott válogatást tartogat, ezek közül a legfőbbek: Plácido Domingo egyik jelmeze az esten, 4 fős páholy egy 2017. évi kiemelt eseményre, amelyen egy Domingóhoz hasonlóan rangos sztárvendég lép fel; premier bérlet két személyre, 2 jegy a European Opera Days keretén belül szervezett operaházi programra, 2 jegy a Csillagóra Gálaestre. A legkülönlegesebb nyeremény csak egy személy részére szól: egy operaházi munkanap a nyertes által választott területen – a világosító vagy a hangosító mellett, a díszítők között, a Nemzeti Balett vagy az Opera kórusának próbatermében, a festőműteremben, a kottatárban vagy a jelmeztárban. A támogatók felajánlásaira licitálni lehet. Lesz közöttük – többek között – egy palack balthazar méretű – tehát 12 literes – Sauska Cuvée bor, és egy 1 500 000 forint értékű gyémánt ékszer a Royal Diamonds Ékszerház jóvoltából, valamint Bartha Katalin festőművész 2 500 000 forint értékű, drágakövekkel díszített festménye.

A Shakespeare Estély, az évad legkiemelkedőbb eseményeként megtartja eredeti küldetését, azt, hogy itt találkozzanak az ország kiválóságai, így február 6-án számos hírességet várnak az Operába a sport és a művészet legkülönfélébb területeiről. Az új döntéssel azonban azoknak a rajongóknak is lehetőséget kínál az Opera, akik Plácido Domingo első Andrássy úti fellépésének szeretnének tanúi lenni, épp ezért szerda délután megnyitották a jegyértékesítést a még megvásárolható helyekre. Az eseményre fényes külsőségekkel várják a közönséget. Az épületbe vörös szőnyegen léphetnek be a dísznövényekkel ékesített főbejáraton, a két teraszt pedig fáklyákkal teszik hangsúlyossá. Az előcsarnok díszítésével Shakespeare korát idézik. Hatalmas arany kaspókban elhelyezett, impozáns dekorációt csodálhatnak meg az estélyre érkezők, a páholysoron pedig korhű ruhába öltözött személyzet segít az eligazodásban.

Ezen az egy estén, a Shakespeare Estély alkalmával, a vendégeket reneszánsz muzsikát játszó művészek fogadják az Opera legelegánsabb, márványkorlátos főlépcsőjén. A színpadi műsorban fellépnek a Magyar Nemzeti Balett művészei, szólistaként Kristina Starostina és Apáti Bence, valamint az Opera vezető szólistái, köztük Gál Erika, Pasztircsák Polina, Rálik Szilvia, Sáfár Orsolya és Szemere Zita, továbbá Palerdi András, Szegedi Csaba, az Opera énekkara, vezényel Halász Péter főzeneigazgató. Plácido Domingo a műsor első részében Verdi-áriákat ad elő, a másodikban pedig a magyar közönségnek „személyes" ajándékot nyújt át, nálunk kevéssé ismert, jellegzetesen spanyol műfajú dalokat, zarzuelát énekel. Miután a bontás-építés-bontás elmaradásával a Shakespeare Estély hetében három játéknapot is nyer a közönség, az Opera három népszerű előadással többet játszik: kétszer – szerdán és vasárnap – a Toscát, csütörtökön pedig a Rómeó és Júlia című balettet tűzték műsorra. Vasárnap változatlanul várják a hátrányos helyzetű gyermekeket az Operába, a Jancsi és Juliska című meseoperát ezúttal a színpadon nézhetik meg a kicsinyek.

www.opera.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.