Tizenhárom fejezetben 147 feladatot tartalmaz a „Lendületben a XIII. kerület" című program, melyet a közelmúltban fogadott el a kerületi Önkormányzat. A program középpontjában az itt lakók életkörülményeinek javítása és a kerület fejlesztése áll.

Tizenhárom fejezetben 147 feladatot tartalmaz a „Lendületben a XIII. kerület" című program, melyet a közelmúltban fogadott el a kerületi Önkormányzat. A program középpontjában az itt lakók életkörülményeinek javítása és a kerület fejlesztése áll.

A főváros XIII. kerülete Budapesten a negyedik legnépesebb, de országosan is az első tizenöt település között van. A lakossága által megválasztott vezetőire ez nagy feladatot ró. Különösen felelősségteljes munkát kell végezniük a mostani körülmények között, amikor az önkormányzatokat alattvalóként kezelik, vagyonuk kártalanítás nélkül elkobozható, feladataik finanszírozása megoldatlan, kilencven százalékuknak saját tevékenységük ellátásához sincs elegendő forrása. Mindezek dacára az előző ciklusban elfogadott „Közösen a XIII. kerületért" program 2010-2014 között megvalósult, vállalásai összefogással, céltudatos munkával teljesültek. Az elmúlt két évtized fejlődésének eredményeként a városszerkezet átalakult, 18.000 lakás és egymillió m2 iroda épült meg. A kerület állandó lakosságának száma folyamatosan növekszik, főként a születések, és az új beköltözők száma emelkedik.

„Mi a tervezés hívei vagyunk" – jelentette ki a 2015 – 2019 közötti időszakra vonatkozó program bemutatásakor Dr. Tóth József, a kerület polgármestere. Ráadásul nem az asztalfióknak készülő, hanem a gördülő tervezés hívei. Ez azt jelenti, hogy minden részelemét a folyamatos megvalósítás közben is felülvizsgáljuk – mondta. Főként azért, mert folyamatosan tapasztaljuk, hogy csökken az állam felelősségvállalása polgáraiért és jól látható a törekvés az önkormányzatok elsorvasztására. Ezt ma már a Települési Önkormányzatok Szövetsége is kimondja. Szerencsére a külső körülmények ellenére erős maradt a XIII. kerület tőkevonzó- és versenyképessége, melynek következményeként összesen mintegy hetvenezer új munkahely jött itt létre.

Jelenleg a fő célkitűzés, hogy a XIII. kerület maradjon jól működő, vonzó lakókörnyezetet kínáló, igényes közterületeket fenntartó, élhető és biztonságos városrész, melynek polgárai aktív alakítói a helyi történéseknek. Ahol büszkén mondhatják; otthonunk Angyalföld, az Újlipótváros, a Vizafogó. A választott tisztségviselők munkája egyetlen mondatban összefoglalható. Biztonság, kiszámíthatóság, átlátható működés és a kerület szolgálata. Ennek megvalósításához az Önkormányzatnak százmilliárdos vagyona van, ám ez önmagában még nem elég. A felelős önkormányzás eszköze és egyben célja a párbeszéd, a minél közvetlenebb kommunikáció megteremtése. A következő öt évben a kerület további fejlődését, az itt élők érdekeit, jólétét kívánják szolgálni – nem is akármilyen színvonalon. Az egyik példa, hogy rövidesen birtokba vehetik a lakók a rendkívül energiatakarékos, százlakásos passzívházat, melynek különlegessége, hogy Magyarországon ekkora passzívház még nincs és a környező országokban is csak Ausztriában van hasonló.

A fővárosban, ebben a kerületben található a legtöbb, összesen 73 036 lakás. Ezért különös gonddal ügyelnek az itt élők, és a naponta ide látogatók – hazaiak és külföldiek – biztonságára, főleg a gyerekekére. Még az idén ötven kamera beállításával 308-ra bővül a kültéri kamerák száma és ezzel az élre kerülnek Budapesten. Ugyanakkor keresik a lehetőségét annak is, hogy ezt a rendszert összekapcsolják a különféle gazdasági szervezetek által működtetett kamerák hálózatával. Valamennyi fejlesztést már évek óta adóemelés nélkül hajtják végre és ez így marad az elkövetkezőkben is. A Margitsziget „einstandolása" jelentős bevételtől fosztotta meg a kerületet és egy szálloda – a korábbi Volga, később Ibis Hotel is megszűnt, mégis van remény az idegenforgalom növekedésére. A 2017-es Junior Úszó Világbajnokságot Magyarország rendezi és az egyik központi helyszíne itt a kerületben a Dagály sétány lesz. Az uszodának már jövőre el kell készülnie. Az építési feltételeken nemrégiben módosítottak annak érdekében, hogy erre vállalkozó beruházók a területen akár két szállodát is felépíthessenek. Mivel a juniorok után 2021-ben a felnőttek úszó világbajnoksága is itt lesz, a szállodák számára ez biztos telt házat jelenthet és a járulékos beruházások a helyi közlekedést is előnyösen befolyásolhatják.

http://www.budapest13.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük