2022.október.01. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Bor, sajt, pezsgõ

6 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/2168"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Gourmet-1.thumbnail.jpg" border="0" alt="Budai Gourmet 2007" title="Budai Gourmet 2007" width="100" height="75" /></a></span> <strong> </strong>Nem kellett sokat utaznia annak, aki távoli tájak borait, sajtjait akarta megkóstolni. A budai Millenáris Parkban erre kényelmes lehetõsége nyílt.

  budai gourmet 2007  Nem kellett sokat utaznia annak, aki távoli tájak borait, sajtjait akarta megkóstolni. A budai Millenáris Parkban erre kényelmes lehetõsége nyílt.

  budai gourmet 2007  Nem kellett sokat utaznia annak, aki távoli tájak borait, sajtjait akarta megkóstolni. A budai Millenáris Parkban erre kényelmes lehetõsége nyílt.

budai gourmet 2007Az idén sem fogadta kegyeibe az idõjárás a III. Budai Gourmet Bor-, Pezsgõ- és Sajtfesztivál szervezõit. Az elsõ nap délutánján – május 31-én – vendégriogató zápor tartotta távol az érdeklõdõket – szerencsére nem sokáig. A második napon már sütött a nap és egyre többen bukkantak fel – kóstoló pohárral a kezükben – a faházacskák között. Õk akár visszatérõ vendégek is lehettek, mert a Budai Gourmet alapítói régi borfesztivál látogatók lévén három évvel ezelõtt jutottak arra az elhatározásra, hogy tavasszal is létjogosultsága van egy rendezvénynek, amely nemcsak a bortermelõket és kedvelõiket látja vendégül, hanem a más ínyencségek iránt érdeklõdõknek is tartogat meglepetéseket.

Az ötlet valósággá és lassan már hagyománnyá is vált. Idén immár harmadszor rendezik meg a Budai Gourmet Fesztivált, 2007. május 31-tõl 2007. június 3-ig, csütörtöktõl vasárnapig.

budai gourmet 2007A kiállítók között több, mint 50 borászat, számos pálinkafõzde, pezsgõgyártó és sajtkészítõ is képviselteti magát. A vendégek közel 500 féle bor- és pezsgõkülönlegesség közül válogathatnak a legolcsóbb 800 Ft-os boroktól a legdrágábbakig. Jelen van például: Szepsy István, a Malatinszky Kúria, a Csányi Pincészet, a Nyakas Pincészet, Jekl Béla Pincészete, a Demeter Pincészet, a Polgár Pincészet és még sokan mások. Nemcsak magyar, hanem újvilági, francia, dél-afrikai borokat is lehet kóstolni, sõt egy argentin cég, az Alta Vista önálló standon jelenik meg.

elrettentõ-horror felirat egy kaliforniai boron A külföldi borokat már kézbe venni is érdemes. Idehaza mi ahhoz szoktunk, hogy csak a cigarettákon van az ártalmasságukra utaló felirat. Egy kaliforniai bor hátcímkéje arra is figyelmeztet, hogy terhes nõknek sem ajánlatos a szeszesitalok fogyasztása, befolyásolhatja az autóvezetést, a gépkezelést és egyéb gondokat is okozhat. Persze azért, aki ellátogatott erre a rendezvényre, nem hagyta túlságosan megijeszteni magát. A jegyhez kapott kóstolópoharak nem sokáig búslakodhattak szárazon. Nem volt szükség arra, hogy a valóságban is elkövetkezzen; már délután felragyogott a ?Csillagos éj", a Starry Night a poharakban.

vylyan pincészet Ám ha valaki a hazai fajtákhoz akart hûséges maradni, hát könnyûszerrel megtehette. A Vylyan tizenegy borral jelent meg, két fehér is volt közöttük. Fûszeres illatával, sötét, mélytüzû színével hívta fel magára a figyelmet az 1999-es Villányi Cabernet Sauvignon Selection. Párizsban, a Vinalies Internationales borversenyen 1993-ban aranyérmet nyert. Nem túl tanninos, kiegyensúlyozott savai engedik érvényesülni összetett ízeit. A 2006-os Kadarka már védett eredetû. Errõl a címkére nyomott kikerics rajza árulkodik.

töki pompos Harapni sem árt valamit, ha azt akarjuk, hogy meg ne ártson a kóstolás. A töki pompos valóban nem mindennapi étel, kiválóan alkalmas borkorcsolyának. A vastag kenyérlángos, fokhagymás tejföllel, hagymával, angolszalonna darabokkal, reszelt sajttal a tetején, jól megágyaz az elkövetkezõ pár pohár bornak – vagy ha nem bor, az sem baj. Pezsgõt ugyanis – bár a rendezvény nevében megtalálható – a valóságban csak egy helyen kínáltak. A Törley hagyományos készletének egy részét hozta el, pontosan felmérve, mire lesz igazán érdeklõdés. Népszerû volt a Hungária Extra Dry és a Törley sec, de az igazi különlegesség a nyers pezsgõ volt. Érdekessége, hogy nincs benne utólag hozzáadott ízesítés. Bolti forgalomban még nem kapható, ennek ellenére sokan keresték, akik más fesztiválokon már megismerték.

sajtokHa pedig már az elnevezést választottuk kalauznak, ne feledkezzünk meg a sajtokról sem. Két helyen voltak kaphatók. A Beskydy sajtkülönlegesség, cseh pásztorok receptje alapján, kézzel, fûszeres olajban pácolva készül. Van belõlük különbözõ. Egyik – másik íze ismerõs lehet, de a többség teljesen elüt a nálunk megszokott holland vagy svájci típusoktól, noha mind tehéntejbõl készül. A füstölt, zöldségekkel együtt pácolt sajt kifejezetten érdekes ízkombinációt ad, de itt a lágy, szinte már folyós, camemebert-re emlékeztetõ a Hermelin ízlett a leginkább látogatóknak.

Sajtot, sonkát, bort is kaphatott egy helyen, aki megállt a Corsica Gastronomia házikójánál. Ajánlatuk kilencven százaléka korzikai, a maradék Provence-i sajtokból állt. Korzikán szinte egyáltalán nincs tehén, többnyire juhsajtokat készítenek. Az eljárás mindenhol családi titok. Ezek a sajtok karakteresebbek, erõsebbek, de roppant ízletesek. Sokan szeretik. A friss juhsajt úgy elfogy, hogy júniustól a következõ év márciusáig egyáltalán nincs is. A tartósabbak közül az egyik legrégebben készített sajt a szigeten az Ottavi. Szardínián is hagyományosnak számít. Klasszikus száraz sajt, olívaolajban pácolva deszka keménységû kérget kap, nem is kell hûtõben tartani.

jekl pincészet Aki pedig a falatozás után újból megszomjazott, jól tette, ha megállt a Jekl Pincészetnél. Itt lehetõség nyílt arra, hogy összehasonlítsuk az idõsebb és a fiatalabb borász generáció munkájának eredményét. Jekl Béla is tizenegy bort hozott – ez nem a teljes választék – inkább, amire büszkék. Érett meggy és cseresznye az illatban és a zamatban – ez az ismérve egy jó Pinot Noir-nak, ami a papa kezébõl kerül ki. Ám ott áll mellette egy másik palack is, Jekl Flóra – a frissen végzett kertészmérnök – elsõ bora. Az ?Il Primo" új, sajátos címkével, már egészen más stílust mutat. Egyéni ízlés alapján készült, 2004-es Cabernet Franc – Merlot összeállítás. Mindkét bor 2 évig volt külön – külön tölgyfahordóban, házasításukra csak a palackozás elõtt került sor. Üde savak, játékos ízek, friss erõk jellemzik a fiatal borász elsõ munkáját. Mivel rendkívül jól sikerült, úgy döntött, hogy az elnevezést – márkanévként – a továbbiakban is megtartja. Már csak ennek a megkóstolása miatt is érdemes kilátogatni a rendezvény hátra lévõ napjain a III. Budai Gourmet Bor-, Pezsgõ- és Sajtfesztiválra, a Millenáris Parkba.

http://www.budaigourmet.hu/

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.