A régi papírok rendezgetése közben előkerült egy irat, mely bizonyítja, hogy a Zwack cég már 1945-ben is foglalkozott bor nagykereskedéssel. Büszkén folytatva a tradíciót, megváltoztatták a borválogatás korábban használt nevét. Így lett Zwack Izabella Borkereskedés.

 

A régi papírok rendezgetése közben előkerült egy irat, mely bizonyítja, hogy a Zwack cég már 1945-ben is foglalkozott bor nagykereskedéssel. Büszkén folytatva a tradíciót, megváltoztatták a borválogatás korábban használt nevét. Így lett Zwack Izabella Borkereskedés.

 A Kereskedés bemutatására a Balaton, a Mátra, Etyek, Eger, Tokaj tájáról válogattak borokat, melyeket nagy figyelemmel kóstolt végig az értő közönség. Az asztalokon összesen harminckilenc különféle palack sorakozott – persze mindegyikből több is várt a sorára – így bárki könnyen megtalálhatta az ízlésének leginkább megfelelőt. A választás nem volt egyszerű. Az Ráspi Pincészet Soproni Irsai Olivérje például igazi különlegesség. Mindössze néhány száz palackkal készül belőle. A szőlő alacsony tőketerheléssel termett, a gyártás teljes folyamata a régi, természetes utat követte.

 Meglepő névadásával hívta fel magára a figyelmet a móri Haramia. Igazán nem olyan rossz ez a bor! Sőt! Ez a 2007-es Pinot Blanc – Királyleányka – Tramini Cuvée három szülőjének legjobb tulajdonságait testesíti meg. Származási helyéről, Miklóscsabi Pincéjéről annyit illik tudni, hogy a kétszázötven éves pincét eredetileg még a kapucinus barátok építették. A mai, kézműves borászat tulajdonosa Kecskeméten tanult borász, Egerben van virágkereskedése és Móron termel bort. Aki ismerte, azt mondta róla: „a virág az élete, a bor a szerelme". Lássuk be; rossz ember nem lehet.

 Szemlátomást Légli Géza is elégedett a borával. Van is rá jó oka. A Szőlőskislaki manufaktúra első töltésű tölgyfahordóban erjesztett Sauvignon Blanc 2007 bora már rápillantásra is a tökéletességet sugallja. A Merlot Schiller alacsony tannintartalmát a rövidebb idejű héjon tartással érték el. Pirosbor néven került a palackba. A Kislaki Vitéz Chardonnay 2007 nevét a dűlőről kapta. Az egy időben, de többféle hordóban erjesztett borokat palackozás előtt „egalizálták", tehát hordó – cuvée-ről van szó. Ugyancsak cuvée a Szőlőskislaki Rozé 2008. A Kékfrankos – Merlot – Cabernet Sauvignon összetételű bor mentes mindenféle adaléktól, kizárólag a természet, no meg a borász alkotása. Illatának gyümölcsössége megkapó.

Bolyki János Egri Királyleánykája az idén Bordeaux-ban ezüstérmet nyert. Hordós erjesztés és ugyancsak fahordós, négyhónapos érlelés után palackozták. Mézes, citrusos illata, finom, szinte citromos íze, a meleg nyári esték borává teszi. Az Egri Indián Nyár Kékfrankos 2006 annak emlékére kapta a nevét, hogy 2006-ban igazán nagyon szép volt a vénasszonyok nyara. Kevés Cabernet Franc és Merlot is van benne. Sokáig, huszonnyolc hónapig volt hordóban. A pincészetnél most úgy gondolják: ez a mérce, az alapbor. Ettől kezdve már csak felfelé vezethet az út!

 A Mátra borait kínálta a bemutatón a Losonci Pince. Itt is először a címkék voltak, amik megállásra késztették a látogatót. Persze utána sem bánta meg, hogy nem ment tovább. A Mátrai Úrráteszi Olaszrizling 2006 tág értelmezésre ad lehetőséget Már háromszáz éve így hívják a dűlőt, ahol terem, de ha ajándékba adjuk, sem vallunk vele szégyent. Úrrá teszi azt, aki adja, azt is, aki kapja. A Mátrai Megteszi 2008 viszont már a borászok ötlete volt. A Saszla a legelterjedtebb csemegeszőlő-fajta hazánkban, de a világ szinte valamennyi szőlőtermesztő országában ismerik. Itt bort csinálnak belőle – kitűnő minőségben. Szerénységből mondták rá: megteszi. Tudomásuk szerint Magyar Frankos fajtát senki más nem termel az országban. Azt tervezik – ha megüti a minőséget – az idén önállóan is palackozni fogják. Jelenleg viszont csak házasításhoz használják. A Magyar Frankos Kékfrankos Siller még nem tárja fel a fajta valódi tulajdonságait. Annál inkább a Nyitnikék Kékfrankos. Itt megint többszörös szójátékkal van dolgunk. A Kékfrankosban benne van a „kék", a címkén a cinke dalolja tavasszal „nyitnikék" – mi pedig azt tesszük hozzá, hogy már mint a palackot! A bor kitöltve komoly meglepetést okoz. Ránézésre azonnal kijelentjük róla: ez nem Kékfrankos! Színe sötét bordó, majdnem fekete és akkor nem beszéltünk még az illatáról! A poháron vastag gliceringyűrű csordogál lefelé, az egész megjelenés testes, nehéz bort idéz. Igazunk is van, 50 % Magyar Frankos van benne!

 A csöppet sem kellemetlen, de mégis csak meglepetés után a kóstolók szívesen tértek vissza, az ismert, kipróbált jó minőséghez. Mi is ezt tettük. Következzenek a Dobogó Pincészet borai! A Tokaji Szerelmi Furmint 2007 nem az érzelemről, hanem a termőhelyről, a dűlőről kapta a nevét. Üzenetnek azért jó. A Tokaji Lumiére 2007 viszont csak áttételesen állít emléket a mozgókép felfedezőinek. Most Izabella papagáját hívják így. A palackban szamorodni módra szüretelt, hordóban erjesztett és érlelt Sárga Muskotály rejlik – ezt illata és íze is azonnal elárulja. A Tokaji Mylitta 2006 az idén az International Wine Challenge borversenyen bronz, a Decanter World Wine Awards versenyen ezüstérmet nyert. A 6 puttonyos Tokaji Aszú 2004 pedig még ennél is szebb eredményt ért el. A Wine Challenge aranyérmét és a World Wine verseny trófeáját hozta el! Szerény képességeinkkel mi is igazolhatjuk: nem érdemtelenül.

Bemutatkozott a rendezvényen egy különleges Zwack termék is, a Kecskeméti Pálinka Manufaktúra kóser ágyas pálinkáinak családja. A gyártási folyamatot az Orthodox Unió felügyeli, ők hitelesítik a kóserséget. Az „ágyasok" ízét általában aszalt gyümölcs adja, itt tiszta, friss gyümölcsöt használnak. Ezen a héten kerül a boltokba a mézes – ágyas meggy. Az elkészült ágyas pálinkához 12,5 % tiszta akácmézet adnak. A csipkebogyó olyan, mint a birs, ízválasztó. Vagy szeretik vagy nem. Igen ritka ital. Az illata valóban a gyümölcsé és az utóíze is árulkodó. Az ágyas málna – mint általában a piros bogyósoknál – illata erősebb, rosé színű és jelen van a málna íz is. Érdemes kipróbálni!

http://www.zwackborok.hu/

(Fotó: Kovács Krisztina)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük