2009. május 16-án a Múzeumok majálisa megnyitója után tizenharmadik alkalommal került sor „Az év múzeuma" pályázat eredményhirdetésére és díjkiosztására.

 

2009. május 16-án a Múzeumok majálisa megnyitója után tizenharmadik alkalommal került sor „Az év múzeuma" pályázat eredményhirdetésére és díjkiosztására.

Az év múzeuma gondolata nem kis részben az európai év múzeuma pályázat alapján született azzal az alapvető különbséggel, hogy míg az európai év múzeuma pályázaton a múzeumoknak elég jelentős költséget kell fordítani arra, hogy részt vehessenek, addig Magyarországon csak munkát kell fordítani rá és a díjazás mellé anyagiak is járnak.

A bíráló bizottságot a pályázatot szervező Pulszky társaság – Magyar Múzeumi Egyesület és a társkiíró szervezetek az ICOM Magyar Nemzeti Bizottsága, az OKM Közgyűjteményi Főosztálya, a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Nemzeti Múzeum képviselői alkották. Idén a korábbi évekhez képest kevesebb pályázat érkezett. A testület a pályázó múzeumok beküldött információi és anyagai ismeretében, a helyszíni látogatások során szerzett tapasztalatokat megvitatva, az egyes intézmények 2008. évi tevékenységét sokoldalúan értékelve hozta meg döntését.

 

„Az év múzeuma 2007" kitüntető címet és az ezzel járó táblát, oklevelet és pénzdíjat a Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest (főigazgatója E. Csorba Csilla, fenntartója az Oktatási és Kulturális Minisztérium) érdemelte ki, az elmúlt év kiemelt múzeumi programjai kreatív, példamutatóan ötletgazdag, eredményes magvalósításával, kiemelve talán elsősorban a Nyugat évfordulót és a Reneszánsz évhez kapcsolódó tevékenységet.

A Bíráló Bizottság Díját és az ezzel járó pénzdíjat a Jósa András Múzeum, Nyíregyháza

(igazgatója dr. Bene János, fenntartója a Szabolcs Szatmár Megyei Önkormányzat) kapta a megújult, látogatóbarát kiállításokért és a gyűjtemények szakszerű raktározásának megvalósításáért.

Az OKM Közművelődési Főosztálya különdíját a HM HIM Hadtörténeti Múzeum, Budapest

(főigazgatója dr. Holló József, fenntartója a Honvédelmi Minisztérium) nyerte el „A Nagy Háború…" című állandó kiállítás megrendezésével, közönségvonzó programjaival és a raktározás korszerűsítésével.

A bíráló bizottság elismerő oklevelét érdemelte ki a Magyar Büntetés-végrehajtás Múzeumi Kiállítóhelye, Sátoraljaújhely (vezetője Rózsahegyi Tamás, fenntartója a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön) a büntetés-végrehajtás történetéhez kapcsolódó tárgyi emlékek gyűjtése, rendezése és bemutatása terén elért eredményeivel. Két éve nyílt meg a múzeum, a börtön területén működik, de attól szigorúan elkülönítve.

2007-ben indította útjára a Vendégbarát Múzeum programot a Magyar Turizmus Zrt. azzal a céllal, hogy a nagyközönség segítségével és szavazataival versenyeztessék meg a múzeumok kiállításait. Azokat a kiállítóhelyeket díjazzák, akik a legtöbbet fordítanak arra, hogy a megváltozott körülményekhez, igényekhez igazodva kiállításaik ne csak statikus tárgyakat bemutató gyűjtemények maradjanak és legyenek, hanem sokkal inkább maradandó élményt okozó, interaktív módon szórakoztatóan tanító kiállítások. Három kategóriában összesen 26 múzeum indult ezen a versenyen. Az évi 5 ezres látogatottsági kategóriában az orfűi Malom Múzeum, az 5 és 30 ezer közötti látogatói szám kategóriában az esztergomi Duna Múzeum, a legnagyobb látogatottságú intézmények közül pedig a Sóstói Múzeumfalu nyerte el az elismerést és a pénzjutalmat.

Kép és szöveg: Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük