2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Cseh – magyar író

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/79069"><img class="image image-preview" src="/files/images/Hrabal%201.preview.jpg" border="0" width="462" height="336" /></a></span> Az irodalom és a képzőművészet találkozott azon a kiállításon, melyet a világhírű író, Buhumil Hrabal századik születésnapján, március 28-án nyitottak meg a budapesti Cseh Centrumban.

Az irodalom és a képzőművészet találkozott azon a kiállításon, melyet a világhírű író, Buhumil Hrabal századik születésnapján, március 28-án nyitottak meg a budapesti Cseh Centrumban.

Az irodalom és a képzőművészet találkozott azon a kiállításon, melyet a világhírű író, Buhumil Hrabal századik születésnapján, március 28-án nyitottak meg a budapesti Cseh Centrumban.

A szatíra nem csak a műveire volt jellemző. Ahogy a születésével, úgy a halálával is megtréfálta a világot, meg nem válaszolható nyitott kérdést hagyott hátra. A csehországi Brno-Židenice-n született, apja neve nem ismert. Nevelőapja František Hrabal sörgyári könyvelő, akihez anyja, 1920-ban ment férjhez. A kis Bohumil nem volt jó tanuló, az iskolánál sokkal jobban érdekelte a sörgyár világa és a munkások történetei, különösen nevelőapjának testvére, Jozef volt rá nagy hatással. A nymburki sörgyárban eltöltött gyermekkor élményei és a kisvárosi hangulat Hrabal műveiben visszatérő motívumként jelenik meg. Sokféle munkával próbálkozott. Dolgozott a vasútnál, volt biztosítási ügynök, munkás a vasműben, 1963-tól már csak író. Halálát sokan fekete humorral átszőtt öngyilkosságnak gondolják: 83 éves korában, galambetetés közben, a kórház ötödik emeleti ablakából zuhant ki.

Nevezhetnénk őt nyugodtan akár magyar írónak is, annyira népszerűvé és ismertté vált Magyarországon – mondta a Cseh Centrum igazgatója Michal Cerny az emlékkiállítás megnyitásakor. Nemcsak a csehekre, de a magyarokra is jellemző kispolgári hősei gyakran fogalmaznak meg alapvető igazságokat műveiben. A legnagyobb nehézségeket is legyűrő életvidámságot testesítik meg és a legrosszabb körülmények között is boldogságra törekednek. Az általa átélt élethelyzetek regényeiben gyakran felbukkannak. A szigorúan ellenőrzött vonatok, a Sörgyári capricció csak a legismertebbek a sorban, hiszen mindkettőből világhírű film is készült.

Népszerűségére mi sem jellemző jobban, mint hogy a nymburki sörgyár az évfordulóra Postřižinské néven külön emléksört készített, melyet a kiállításra meghívott vendégek meg is kóstolhattak. Mint minden cseh ember, Hrabal is szerette a sört. Törzshelye a prágai Aranytigrisben volt. Feljegyezték róla, hogy amikor az autogramvadászok zaklatták, elutasítónak látszott, de egyébként – söröskorsóval a kezében – szinte boldog volt. Szívta magába a környezetében ülők társalgását, hogy az később új életre keljen írásaiban. Nem „ihletért", sokkal inkább zsákmányért járt a kocsmába.

Prágában, az Óváros tértől a rakpart felé sétálva, az Intercontinental szállodával szemben van egy terjedelmében nem nagy, de jelentőségében óriási galéria, a La Femme. Erősen különbözik a turistákat csalogató többi, hasonló intézménytől a környéken. Szinte kápolnája a kortárs képzőművészetnek. Korábban már háromszor is hoztak onnan kiállítást Magyarországra. A mostani ebben a sorban is különlegességnek számít, mert egy „házi feladat" eredményeit mutatja be a budapesti közönségnek. Náluk ez nem szokatlan, a galéria művészei többször is megoldottak már ilyen feladatot.

A galéria tulajdonosa, Miroslav Lipina arra kérte a látogatókat, sörrel a kézben koccintsanak Buhumil Hrabal örökkévalóságára. Elmondta: A prágai La Femme Galéria már 21. alkalommal adott fel „házi feladatot" neves művészeknek – ezúttal Bohumil Hrabal előtt tisztelegnek. Az elkészült művekből összeállított kiállítás először a prágai óváros-téri városházán volt látható, most a budapesti Cseh Centrumban, április végén pedig Tatabányán mutatkozik be. A csípős humorral átszőtt munkák izgalmas képet tárnak elénk a hrabali múlt és a kortárs cseh képzőművészet találkozásáról.

A La Femme galéria első alkalommal 2000-ben adott fel „házi feladatot" az általa képviselt művészeknek. Az ötletet Jan Lipina 1977-ben készült fotója szolgáltatta, amelyen egy nő a sötétből a válla felett egy világos kertre szegezi a tekintetét. A Pillantás nyugatra, ahogy később a képet elnevezték, volt tehát a vezérmotívuma az első feladatnak, Tisztelgés egy fotó előtt címmel. A következő alkalommal Edouard Manet Reggeli a fűben című műve szolgáltatta az ötletet, amely a művészeket a legkülönfélébb variációkra és asszociációkra inspirálta, így több tréfás mű is született.

Később a nőkkel kapcsolatos témák váltak uralkodóvá, mint például: Vénusz, A Nő és az autó, Mona Lisa, A Nő, a bor és az ének. A Hrabal „házi feladatot" mintegy nyolcvan képzőművész kapta meg és témához kapcsolódóan százharminc alkotás született. A most bemutatott tárlat ebből negyvennél is több művész képeit sorakoztatja fel. Jelentőségét növeli, hogy a prágai bemutató után másodikként Budapesten nyílt meg, ráadásul éppen Hrabal születése napján! A Galéria a különleges alkalomra – utalva a Szigorúan ellenőrzött vonatok egyik felejthetetlen epizódjára – emlékbélyegzőt készíttetett, melyen Hrabal látható söröskorsóval a kezében. Lenyomatát pár alkotáson is elhelyezték. A kiállítás hétfőtől péntekig 10-től 17 óráig, pénteken 14 óráig, április 16-ig látogatható a Cseh Centrumban, 1063 Budapest, Szegfű u. 4.

http://budapest.czechcentres.cz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.