Rákoskeresztúr, Budapest, és mindazok, akik kedvelik a régmúlt idők emlékeit – tehát mi, valamennyien, ismét gazdagabbak lettünk. Egy pusztulásnak indult épület mégsem lett az enyészet martaléka.

Rákoskeresztúr, Budapest, és mindazok, akik kedvelik a régmúlt idők emlékeit – tehát mi, valamennyien, ismét gazdagabbak lettünk. Egy pusztulásnak indult épület mégsem lett az enyészet martaléka.

A homlokzaton a kilencágú korona kapcsolja össze a két főúri család címerét, jelezve, hogy ez itt a Podmaniczky – Vigyázó kastély. Története – mint sok más hasonlóé e hazában – regényes. Az Árpádkor óta lakott Rákoskeresztúr a Garay, Szelényi és Osztroluczky családok birtokában volt. Az a birtokot még Osztroluczky Judit kapta hozományként, amikor 1715-ben feleségül ment Podmaniczky Jánoshoz. A kastély első szárnya, az udvarház ezután épült és 1728-ban az országos összeírás – a népszámlálás elődje – kiskastélyként említi. A főépület az 1760-as években készült kőből és téglából – a mocsaras terület miatt – cölöpökre. Vigyázó Ferenc, Podmaniczky János unokája volt, innen a kastély kettős neve. Mindkét család a magyar kultúra és tudomány elkötelezett támogatójának számított.

A kastélyt 1906 és 1911 között építették át utoljára, később Podmaniczky Zsuzsanna a Magyar Tudományos Akadémiának adományozta a Podmaniczky vagyonnal együtt. A két világháború között múzeumként működött. A kastély 1945 után osztozott Fertőd, Parádsasvár és a többi értékes épület sorsában sőt, még rosszabbul is járt. Előbb tábori kórház működött benne, majd kifosztották, volt pártiskola és gyermekotthon. Később sokáig üresen állt, hajléktalanok költöztek be, végül tetőszerkezete is leégett. Egy ideig úgy nézett ki: vége, elpusztul, eltűnik egészen, de szerencsére nem így történt.

Az Adonyi Vagyonkezelő Kft. szinte az utolsó pillanatban megvásárolta az önkormányzattól és vállalta a műemlék teljes felújítását. A műemléki előírások szerint megújult épületegyüttesnek első ütemben az oldalszárnya, az Udvarház készült el – jelentette be a tulajdonos, Adonyi József, ám a munka még messze nem tekinthető befejezettnek. Az épület exkluzív rendezvényhelyszínként működik a jövőben. Az új tulajdonos szándéka szerint nem csupán különlegességével, de sokoldalúságával, valamint teljes körű szolgáltatásaival is igyekszik leendő ügyfelei kedvére tenni.

A patinás épületben valóban tökéletes, minden igényt kielégítő szolgáltatás nyújtására törekednek – mondta a megnyitóünnepségen Novák Judit, üzemeltetési igazgató. Már idén is számos exkluzív fogadást, partit, esküvőt rendeznek az ódon falak között és a csodálatosan helyreállított kastélykertben. A főépület felújítása is jó ütemben halad és a tervek szerint egy esztendő múlva a terasz körüli, szabadtéren egyszerre száznyolcvan vendéget fogadhat majd a korabeli architektúrába illeszkedő grillsziget. Az Udvarház tucatnyi boltíves helyiségében pedig a gasztronómia széles palettájáról válogathatnak a hazai ízek szerelmesei.

A főépület terasza hangversenyek műsoros rendezvények tartására is alkalmas, a Nagyétkűek Sörházában pedig hatalmas csülkök, oldalasok, kolbászok várják majd a jó étvágyú vendégeket. Igazi kuriózumnak ígérkezik az étterem is, ahol a kastély története előtt tisztelegve háromszáz év hagyományos magyar receptjei szerint elkészített fogások kerülnek az étlapra. Többek között fürjből, fácánból, libamájból, süllőből készült, hazai zöldségekkel körített finomságok elfeledett leírásai élednek újra kiváló szakemberek kezei között. A Podmaniczky – Vigyázó Kastély Rendezvényház tökéletes helyszín lesz minden exkluzív parti-igény kielégítésére. A rendezők vállalják, hogy az autókölcsönzés, sofőrszolgálat, zenekar szerződtetés, különleges esküvői és alkalmi ruhák beszerzése, biztonsági szolgálat, meghívókészítés gondját is leveszik a hozzájuk forduló megrendelő válláról.

e-mail cím: kastelyrendezvenyhaz@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük