Ellenzéki és kormánypárti oldalról is gondosan kidolgozott, előrevivő hozzászólások és kérdések hangzottak el az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottsága legutóbbi ülésén. A bizottság tagjai a 2007 – 2010-es tervezési időszak turisztikai fejlesztéseiről hallgattak meg tájékoztatót.

Ellenzéki és kormánypárti oldalról is gondosan kidolgozott, előrevivő hozzászólások és kérdések hangzottak el az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottsága legutóbbi ülésén. A bizottság tagjai a 2007 – 2010-es tervezési időszak turisztikai fejlesztéseiről hallgattak meg tájékoztatót.

 Az előterjesztő, Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára, elismert szakember. Otthonosan mozog ezen a területen, hiszen korábban a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke volt. A képviselők megtudták tőle, hogy 2008 év végére lezárultak a turizmusfejlesztést támogató európai uniós pályázatok. Az ország területén összesen 247 tervezet részesülhetett több mint 67 milliárd forintos támogatásban a turisztikai vonzóerő-fejlesztést és a szálláshely-fejlesztést segítő pályázatok keretében. Az így megvalósuló beruházások nagysága megközelíti a 175 milliárd forintot.

Napjainkban a turisztikai szektor fokozatosan növekvő jelentőséggel bír a gazdaságban betöltött szerepe és az életminőségre gyakorolt kedvező hatásai révén. Az ágazat a kapcsolódó szolgáltatásokkal együtt az ország GDP-jének 8,5 %-át termeli és 400 ezer embert foglalkoztat. Nagymértékben hozzájárul a külkereskedelmi mérleg javításához és a területi kiegyenlítődéshez ezért az utóbbi években a területfejlesztés egyik fontos eszközévé vált.

Az I. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében 142 turisztikai pályázat részesült 31 milliárd forint támogatásban. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv már tízszer nagyobb összeggel, 300 milliárd Ft-tal támogatja a turizmusfejlesztést. Mivel az ágazatban számos kihasználatlan lehetőség rejlik, az ÚMFT ezen adottságokra koncentrálja a pályázati forrásait, a turisztikai fejlesztések elsősorban a Regionális Operatív Programokon keresztül valósulnak meg.

A fő cél a régiók turisztikai vonzerejének növelése, és a hozzá kapcsolódó infrastrukturális háttér fejlesztése valamint a turisták igényeinek megfelelő szintű kielégítése a turisztikai termékek, szolgáltatások és a szálláshelyek minőségének javításával. Ezáltal elérhető, hogy növekedjen a vendégéjszaka szám, valamint hosszabb legyen a tartózkodási idő, így végső soron magasabb bevételhez juthatnak a vállalkozók, rajtuk keresztül pedig az ország.

Az államtitkár elmondta még: a 2009. évi pályázatok egy hónapon belül megjelennek. A nemzetközi bankvilág problémái miatt a finanszírozás egyre nagyobb nehézségekbe ütközik és ez bizony akadályozza a kivitelezést.

A vita során a képviselők elmondták véleményüket és kérdéseket tettek fel. Szalay Ferenc, Szolnok polgármestereként úgy tapasztalta, az egészségturizmus kertén belül a sportturizmus nem kap támogatást. Hadházy Sándor azt kérdezte: a pályázatok elbírálásakor összevetik-e, hogy az egyes elképzelések mennyire erősítik vagy gyengítik egymást? Utólag pedig vizsgálják-e, hogy a megvalósulás után valóban megjelennek azok az eredmények, amiket terveztek? Javasolta a pályázatok szigorú felülvizsgálatát gazdasági szempontból. Különösen a kisvasutak támogatását kifogásolta, mert ezekről rendre kiderül, hogy képtelenek önmagukat fenntartani, további rendszeres segítségre szorulnak. Az EU-pénzek felhasználásának – szerinte – ennél hatékonyabb módja is van. Nagy Imre a 2007-08-as időszak pályázatainak szerződéskötéséről érdeklődött.

Válaszában az államtitkár kifejtette: Az Unió szabályai nem engedik meg a sportturizmus külön témakörként való kezelését. A Regionális Fejlesztési Tanácsok vizsgálják a pályázatok kölcsönhatását, a megvalósult elképzelések eredményességének felmérése még az előttünk álló időszak feladata. Az előzetes jelzések szerint az eredmények fedik a terveket. A szerződéskötéseknél viszont tapasztalható némi bizonytalankodás a finanszírozási nehézségek miatt.

A pályázatok elbírálásánál nem szabad egyenlő mértékkel mérni. A helyi vasutaknál például vannak olyan területek, ahol ez az egyetlen lehetőség a fejlesztésre. Ugyanakkor ez év nyarán már lehetőség nyílik az eddigi pályázatok átvizsgálására és ha az Unió jóváhagyja, a források átcsoportosításra is mód lehet – jelentette be az államtitkár.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük