2023.május.29. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Életet ment az Operabál!

3 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/36145"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/oszt-1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span></strong> A jótékonyság és az Operabál már hosszú évek óta összetartozó fogalmak. Nincs ez másként most sem, amikor a bál szervezői összefogtak a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, hogy segítsenek a rászorultakon.</p><p>

 

oszt 1.thumbnail A jótékonyság és az Operabál már hosszú évek óta összetartozó fogalmak. Nincs ez másként most sem, amikor a bál szervezői összefogtak a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, hogy segítsenek a rászorultakon.

 

oszt 1.thumbnail A jótékonyság és az Operabál már hosszú évek óta összetartozó fogalmak. Nincs ez másként most sem, amikor a bál szervezői összefogtak a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, hogy segítsenek a rászorultakon.

oszt 2.thumbnail Már nyugodtan hagyománynak is nevezhetjük, hogy az Operabált megelőzően a szervezők gondolnak azokra is, akik a báli részvételre nem is gondolhatnak. A jegyeket megvásárlók jóvoltából lehetőség van némi segítségre. A közelmúlt gazdasági körülményeinek változása nyomán a jobb módban élők is megtapasztalhatták; lehet olykor szinte egyik pillanatról a másikra is nehéz helyzetbe kerülni. Szerencsés az, kinek a tartalékai elegendőek, hogy átvészelje a kritikus időszakot, de sajnos mindig vannak, akiknek erre nincs módjuk. Aki pedig az utcán találja magát, már csak mások segítségében bízhat.

sashalmi.thumbnailE segítség egyik formájaként az Operabál szervezői az ilyen dolgokban már nagy tapasztalattal rendelkező Máltai Szeretetszolgálatot kérték fel a jótékonysági akció lebonyolítására. Sashalmi László, az esemény vezető szervezője szívesen vállalta a feladatot, mert már nagyon gyakran tapasztalta: nagy örömmel fogadják őket és a meleg ételre várók sorának sajnos soha nincs vége. Régóta fáradozik azon, hogy az ételosztás, adakozás, ne csak a szeretet ünnepének idejére szorítkozzon. Az emberek olyankor könnyebben adnak némi támogatást és mintegy „kipipálják" a saját lelkiismeretükben ezt a kötelezettséget.

oszt 3.thumbnail Pedig a karácsonyt még követi a január és a február. A hidegben nem könnyű az utcán és ételre ekkor is szükség van. Az adakozó kedv viszont ilyenkor már erősen megcsappan. Ezért különösen értékes, hogy az Operabál pont ilyenkor jelentkezik és teszi lehetővé a rászorultak megsegítését. Fontos ez más okból is. Sashalmi László már évek óta dolgozik a legelesettebbek ellátásában, sokat van az utcán. Akad – sajnos nagyon kevés – olyan tapasztalata is, hogy valaki megszólította, elmondta: épp a legjobbkor jött az a tányér forró leves, este a szálláslehetőség, a segítség másnap az álláskeresésben – végül sikerült kikapaszkodnia a gödörből. Van persze ellenpélda is bőven, de az ilyen esetekért érdemes tovább dolgozni és adakozni.

oszt 4.thumbnail A Szeretetszolgálat – azon kívül, hogy az ételosztásban segít – az Operabál támogatásának köszönhetően felvonultatja a többi ellátó szervezeteit is. Jelen van a helyszínen a tüdőszűrésre alkalmas berendezésekkel felszerelt autóbusz, ám a legtöbben mégsem itt, hanem a mozgó orvosi rendelő előtt várakoznak. A bent dolgozó orvos és nővér vérnyomást mér, kikérdezi a jelentkezőt, van-e panasza, milyen gyógyszert szed? Tanácsot adnak, hozzá – ha kell – gyógyszereket, vitamint, kenőcsöt, ott helyben. Amennyiben szükségesnek látják, arra bíztatják a beteget, minél előbb keressen fel másik orvost, kérjen vizsgálatot, gyógyszert – és rendszeresen szedje is azt! Az időben történő orvosi ellátás pedig – tudjuk jól – akár életmentő is lehet. Ehhez egyetlen jótékonysági akció is elegendő. A mozgó rendelőt ilyenkor azok is felkeresik, akik máskor egy fejfájásért nem mennek orvoshoz, hiszen egész nap az utcán élnek. Többről van tehát itt szó, mint egy tányér meleg levesről!

(Fotó: Kovács Krisztina)

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.