A tavaly megrendezett első után, az idén ismét lesz országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál Budapesten a városligeti Vajdahunyad várban. A hazai és a külföldi turisták is szívesen látogatják majd, többek között azért, mert a belépés ingyenes. Mindazok, akiknek még nincs programjuk a pünkösdi hétvégére, június 7-től 9-ig itt biztosan jó szórakozást találnak.

A tavaly megrendezett első után, az idén ismét lesz országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál Budapesten a városligeti Vajdahunyad várban. A hazai és a külföldi turisták is szívesen látogatják majd, többek között azért, mert a belépés ingyenes. Mindazok, akiknek még nincs programjuk a pünkösdi hétvégére, június 7-től 9-ig itt biztosan jó szórakozást találnak.

A Vajdahunyad vár történelmi falai között, valamint a vár előtti ligetes területen mutatják be váraink turisztikai és programkínálatukat a második kulturális várfesztiválon. Bemutatkozik többek között Csobánc, Csesznek, Diósgyőr, Eger, Esztergom, Füzér, Gyula, Komárom, Kőszeg, Nagyvázsony, Nyírbátor, Pécsvárad, Sárospatak, Sárvár, Siklós, Sümeg, Szigetvár, Szigliget, Tata, Vaja, Visegrád. A hagyományőrző táborok, fegyver- és viselet bemutatók, haditorna, lovagi játék, zene, régi-zene együttesek, bábszínház, tánc, kézműves foglalkozások, játszóház, kiállítások, filmek színes kavalkádja fogadja a látogatókat. Az eseményhez csatlakozó 9. Kaland-Vár Játékkiállítás és vásár játékbemutatókkal, játszóházzal és egyéb gyermekprogramokkal, várja a családokat.

Dr. Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgató-helyettese szerint bár a Vajdahunyad vár katonai eseményekben soha nem vett részt, fontos erődnek számít a kultúra frontján. Feladata, hogy egyszerre szórakoztasson és tudományos ismereteket is nyújtson. Ez a fesztivál más, mint a többi. Hadtörténeti kiállítás, tárlatvezetés és vártörténeti séta színesítheti az élményekben gazdag családi hétvégét. A várakról készült rajzok, térképek kiállítását első alkalommal tekintheti meg a közönség. Az „Erődök, tábori erődítmények az Osztrák-Magyar Monarchiában" elnevezésű tudományos konferencia a várakat üzemeltető intézmények vezetői, muzeológusai és műemlékvédelmi, turisztikai, történész szakemberek számára kínál párbeszédet. Az érdeklődők megismerkedhetnek a magyar mezőgazdaság történetével, láthatnak lókiállítást és vadászati kiállítást is.

Minden sorozatnak szánt rendezvénynél lényeges, lesz-e belőle második – tette fel a kérdést dr. Hermann Róbert, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese. Örömmel állapíthatjuk meg – mondta – hogy ez a kérdés eldőlt. A magyarországi várak, erődrendszerek egészen a XX. századik meghatározó szerepet töltöttek be a történelemben. A fesztiválon központi helyet kap az a tény, hogy az idén emlékezünk az I. Világháború kitörésének századik évfordulójára. Ám a rendezvény nem korlátozódik erre, megpróbál széles áttekintést adni mindarról, ami a hazai vár- és erődrendszerekhez kapcsolódik. A tudományos konferencia június 7-én a XV. századtól a XX. századig tárgyal különböző kérdéseket, Szabácstól Przemyslig címmel. Szabács nemcsak Mátyás király egyik diadalának volt a helyszíne, hanem az I. Világháborúban is fontos szerephez jutott. Przemysl pedig a Monarchia egyik legjelentősebb erődje volt. Fontos hír, hogy egyre több vár újul meg, épül fel, ilyen például a füzéri is, melyről szintén szó lesz a konferencián.

Tavaly a több tízezer látogató nemcsak megtekintette, de aktívan részt is vett a rendezvény különféle eseményeiben és ez egyben az esemény létjogosultságát is bizonyítja – állapította meg Nagy Gyula István, a „Miénk a vár" fesztiváligazgatója. Ilyenkor – nyár idején – szinte minden várban saját rendezvények is vannak, de ennyire központi módon, majdnem az összes várat elérhetően, sehol máshol nincs hasonló. A fesztivállal kapcsolatban még egy szempontra is figyeltek a rendezők. Ügyeltek arra, hogy ne kétes minőségű tömegáruk árasszák el a területet. A megvásárolható ajándékok igényesebb kivitelűek lesznek.

A végvárak a török – magyar harcok korának legfontosabb helyszínei voltak. Érthető, ha mai is nagy érdeklődés övezi őket. Sajnos nálunk kevés maradt belőlük, de ebbe a sorba tartozik a gyulai vár, Közép-Kelet-Európa egyetlen épen maradt, síkvidéki, gótikus téglavára 1445-ből. A fesztiválra innen középkori hagyományőrző együttesek, harcosok érkeznek. Másik – talán a leghíresebb – várunk Eger. A kővár építését már 1248-ban elkezdték, helyreállítása ma is tart. Történetét mindenki ismeri, a hazaszeretet és a helytállás örök példaképe. A várat az Egri Vitézlő Oskola tagjai képviselik majd Budapesten.

Hasonlóan hősies harc helyszíne volt Kőszeg is, melyet a tatárok elvonulása után kezdtek építeni. Elfoglalni a törökök sem tudták, a védők és Ibrahim nagyvezir – egymással kölcsönösen megegyezve – becsapták Szulejmán szultánt. A fesztiválon egy egész középkori katonai tábort mutatnak majd be. Tavaly nem jött el Budapestre, de az idén egy sátortábort ver fel a sárvári csapat, melyben fegyvercsörgés, ágyúdörgés mellett, folyamatosan gyakorlatoznak majd a végvári vitézek. A gyakorlat szünetében persze főzni, enni is kell, az ételeket a látogatók is megkóstolhatják. A fesztivál teljes programja a www.mienkavar.hu oldalon látható.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük