2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Évfordulóra készül az ország

5 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/710"><img class="image thumbnail" src="/files/images/West-Side.thumbnail.jpg" border="0" alt="West Side Story" title="West Side Story" width="75" height="100" /></a></span>   Önálló állami létének hatvanadik évfordulóját ünnepli jövõre Izrael. Az elõkészületek már most megkezdõdtek és ennek része egy nagyszabású seregszemle, az Izraeli Kulturális Tavasz, április 19. és június 21. között, itt, Budapesten.</p><p>

west side story   Önálló állami létének hatvanadik évfordulóját ünnepli jövõre Izrael. Az elõkészületek már most megkezdõdtek és ennek része egy nagyszabású seregszemle, az Izraeli Kulturális Tavasz, április 19. és június 21. között, itt, Budapesten.

west side story   Önálló állami létének hatvanadik évfordulóját ünnepli jövõre Izrael. Az elõkészületek már most megkezdõdtek és ennek része egy nagyszabású seregszemle, az Izraeli Kulturális Tavasz, április 19. és június 21. között, itt, Budapesten.

davis admon izrael állam budapesti nagykövete A bejelentés David Admon, Izrael magyarországi nagykövetének jelenlétében hangzott el és a nagykövet még hozzátette: Szinte egész éves rendezvénysorozat veszi most kezdetét, olyan gazdag kulturális kínálattal, amire korában még nem volt példa. Ezért vállalt részt a szervezésben a Nagykövetség. Jelezni szeretnék, mennyire fontosnak tartják az izraeli kultúra széleskörû bemutatását és talán még arra is van esély, hogy az eddigi rendszeres – idén már tizedik – Nyári Zsidó Fesztivál mellett a jövõben egy tavaszi rendezvény is állandóan megismétlõdhessen.

kriaszter attila a mûvészmalom igazgatója, szentendre Különös társulat vendégeskedik két hónapon át a szentendrei MûvészetMalomban – mondta el Kriaszter Attila igazgató. Ofra Zimbalista szobrászmûvésznõ kiállításán a vakolatlan, félkész épület homlokzatát az ablakokban üldögélõ, felfelé kapaszkodó, bentrõl kötélen kilendülõ emberalakok népesítik be. A földszinti színpadon egykerekû biciklin, gólyalábon és labdán egyensúlyozó, esernyõvel a föld felett lebegõ alakokat látunk, a lépcsõ tetején egy zsonglõr áll labdák erdejében, az emeleten kamarakórus énekel, vele szemben a harmadik szinten egy nõalak lebegve egyensúlyoz az igazság mérlegével, jobbról kötélhágcsón fiatal lány lépdel felfelé. A Szoborszínház drámai csúcspontja a sötét terem, amelynek szûk alagútjában mezítelen alakok várnak sorsukra dermedten, a fal felé fordulva. Tõlük balra a három kabát döbbenetes szoborcsoportja, amely testek nélkül, viselõik eltûnt formáit õrizve lépdel tova nyomában egy lezárt bõrönddel. Emberek: férfiak, nõk és gyerekek, mint mi, az élet színpadán. Játszanak és játszanak velük, igyekeznek valahová, örülnek hogy, együtt vannak, vagy magányosan tekintenek az értelem határain túlra, s ruháikat ránk hagyva távoznak. Az elõadás teljes.

palya bea A rendezvénysorozat egyik legnagyobb sikerû elõadásának ígérkezik Palya Bea fellépése Asaf Roth marimbamûvész koncertjén. A fiatal énekesnõ rendkívül sokoldalú alkotó. Magyar, cigány, bolgár és más népzenékkel, indiai zenével foglalkozik, emellett közremûködik a világzene, jazz, énekelt vers, mûfajokban is. Rendszeresen koncertezik szólóban és saját együttesével itthon és külföldön. Írt filmzenét, játszott is filmen, elsõ lemeze jövõre jelenik meg a francia Naive céggel. Zenéjében meghatározóak a hagyományos elemek, de a koncerteken és a saját szövegekben egyre inkább egy személyes, meglepõ intimitású világot hoz elénk.

hollerung gábor Ugyancsak a zenekedvelõk számára lesz csemege a Budafoki Dohnányi Ernõ Szimfonikus Zenekar koncertje, Hollerung Gábor vezényletével. A Mûvészetek Palotájában május 8-án a mûsor két részbõl áll. A Zsidó Ünnepi Nyitányt Saint-Saëns 2., g-moll zongoraversenye követi, majd a híres Rabszolgakórus a Nabucco-ból. A szünet után a West Side Story viszonylag ritkán hallható, legteljesebb, 45-50 perces keresztmetszetét adják elõ, a tenorista László Boldizsár, a Cotton Club Singers Együttes frontembere lesz. A mûsorban két izraeli énekes, Sharon Rostorf-Zamir és Noa Tishby, valamint egy zongorista, Keren Hanan is közremûködik.

yahel vilan izraeli követtanácsos Az idén nem csak a függetlenség 59. évfordulóját ünnepli az ország, negyven éve történt meg Jeruzsálem újraegyesítése is. Ebbõl az alkalomból vendégszerepel április 23-24-én a Habima Színház a Katona József színházban, mondta el Yahel Vilan követtanácsos. A Héber nyelvû, de magyar feliratozású darab, a Háború, egy család drámájában mutatja meg a háború testi – lelki pusztítását. Április 26-án kiállítás nyílik Szenes Béla írói hagyatékából, a Bajor Gizi Színészmúzeumban. Az író – az angol ejtõernyõsként Magyarországra jött és itt kivégzett Szenes Hanna édesapja – a színpadi irodalom elfeledett szerzõi közé tartozik, pedig számos nagy siker fûzõdik a nevéhez. Az egyik legnépszerûbb vígjátékíró volt.

Nincs kultúra filmek nélkül, ugyanakkor – bár az izraeli filmekrõl sokat hallottunk – keveset láttunk. Az Izraeli Filmtavaszra, az Örökmozgóba a legrangosabb filmeket hozzák. Díjakat nyertek és Londonban, Párizsban rendszeresen mûsoron vannak, csak nálunk nem kerülnek a közönség elé. Érdemes volna elgondolkodni – miért?

 A Közel otthonhoz c. film Berlinben februárban Ezüst Medvét nyert – most itt lesz. A nagy vihart kavart film két fiatal katonalányról szól, akik 18 éves fejjel gondolkodnak a világról és a végén még egymásba is szeretnek. Általában is jellemzõ az izraeli filmekre, hogy minden tabut megdöntenek, talán ezért is volna érdemes figyelni rájuk.

Programokra vidéken is sor kerül, Palya Bea Zalaegerszegen és Vácon lép fel, a hatszemélyes Meitar kamaraegyüttes pedig június utolsó hetében vendégszerepel Gyõrben, Szegeden és Nyíregyházán.

Izraeli Kulturális Tavasz április 19-június 21. programja

Április 19. Szentendre

Szoborszínház a Mûvészetmalomban Ofra Zimbalista szobrászmûvész kiállítása

Április 23-24.

A Tel Aviv-i Habima Theater vendégjátéka a Katona József Színházban

Április 26.

Szenes Béla kiállítás a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Április 28.

Rév Lívia zongoramûvész koncertje

Május 8.

A Dohnányi Szimfonikus Zenekar koncertje a Mûvészetek Palotájában

Vezényel: Hollerung Gábor

Május 20.

A Dohnányi Szimfonikus Zenekar koncertje a Zeneakadémián

Vezényel Hollerung Gábor

Május 24.

11. Izraeli Filmfesztivál az Örökmozgóban és a Puskin Moziban

Május 12-13.

Jeruzsálem Nap Ünnepe izraeli és magyar mûvészekkel

Május 14.

Pálya Bea és Asaf Roth marimbamûvész koncertje

Június 18.

Csalog Benedek és Shalev Ad-El hangversenye a Festetics Palota Tükörtermében

Június 21.

Az Ensemble Meitar kamaraegyüttes koncertje

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.