2022.október.01. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

West Side Story

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78556"><img class="image image-_original" src="/files/images/west%20(1).jpg" border="0" width="458" height="727" /></a></span>Az Újvidéki Színház vendégjátékával folytatódik a határon túli teátrumok vendégjáték sorozata a József Attila Színházban. 2014. március 25-én Bernstein - Laurents - Sondheim: West Side Story című musical a soron következő vendég előadás.</p> <p> 

west%20(1)Az Újvidéki Színház vendégjátékával folytatódik a határon túli teátrumok vendégjáték sorozata a József Attila Színházban. 2014. március 25-én Bernstein – Laurents – Sondheim: West Side Story című musical a soron következő vendég előadás.

 

west%20(1)Az Újvidéki Színház vendégjátékával folytatódik a határon túli teátrumok vendégjáték sorozata a József Attila Színházban. 2014. március 25-én Bernstein – Laurents – Sondheim: West Side Story című musical a soron következő vendég előadás.

 

2011. november 18-án, (lásd: http://euroastra.hu/node/55597) a Kassai Thália Színház, Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek című színjátékával indult el a határon túli vendégjátékok sora, amelyet az elmúlt két évadban még 28 követett. Színpadon állt a József Attila Színházban a kassai, komáromi, beregszászi, nagyváradi, csíkszeredai, szabadkai, újvidéki társulat. A hozott előadások között voltak mesedarabok, ifjúsági művek, de zenés, szórakoztató művek, klasszikus drámák is.

 

Nincs egészen egy éve annak, hogy az Újvidéki Színház bemutatta az ismert és kedvelt musical-t. Ma nem csak a világsiker a találó jelző, hanem az alapmű is, s nem csak a műfaj rajongói számára.

 

Az 1957-ben óriási sikerrel bemutatott musical, amelynek filmváltozata később 10 Oscar-díjat kapott, azóta meghódította az egész világot, s ma már a műfaj egyik klasszikusaként tartják számon. Leonard Bernstein zenetörténeti jelentőségű művét az Újvidéki Színház társulata mutatja be. Az előadás a populáris zene legjavából merít, a klasszikus hangzást ötvözi egyebek között a jazz, a blues, a mambo, a cha-cha-cha elemeivel. A musical alaptörténete Shakespeare Rómeó és Júliáját idézi: két, egymással ellenségeskedő csoporthoz tartozó fiú és lány között szerelem szövődik, mely végül az értelmetlen gyűlölködés áldozatául esik.

 

A shakespeare-i történet az 1950-es évek közepén játszódik New York West Side negyedében, ahol két egymással rivalizáló banda szeretné megszerezni a környék feletti egyeduralmat. A második generációs amerikai kamaszok csapata, a Jets, és a Puerto Rico-i emigráns fiatalok, a Sharks közötti feszültség a végsőkig fokozódik. Mindennaposak az utcai összetűzések, és kitörni készül a bandaháború. A két klán vezetői találkozóra készülnek, ahol megbeszélhetik egy utolsó nagy összecsapás részleteit. A győztes mindent visz – ez a jelszó. Csakhogy a szerelem beleavatkozik az eseményekbe. A Jets egyik tagja, Tony ugyanis szemet vet a gyönyörű Mariára, kinek bátyja Bernardo, a Sharks vezére. Szerelmük – akárcsak Rómeó és Júlia történetében – tragédiába torkollik. A mű drámai témája, kifinomult zenéje, nagyszerű táncjelenetei miatt és amiatt, hogy jelentős társadalmi problémákra hívta fel a figyelmet, az amerikai musical-színház egyik sarkkövévé vált.

 

„Vannak darabok, amiket mindig fontos elővenni – mondja Nagy Viktor rendező. A West Side Story ilyen. Nem csak arról szól ez, hogy nemzedékek keverednek egymással konfliktusba egy szerelmi ügy miatt, hanem hogy mindig vannak konfliktusok, amelyek meggátolják az emberi viszonyok egészséges fejlődését. Erről szól a Rómeó és Júlia, és erről szól a West Side Story. Ezért fontos ez nekünk. Fel kell elevenítenünk, hogy mennyire intoleránsak vagyunk egymással."

 

Leonard Bernstein – Arthur Laurents – Stephen Sondheim: West Side Story – musical

Az Újvidéki Színház vendégjátéka

Magyar szöveg: Miklós Tibor

 

Szereplők:

Jettek:

Riff, a vezér: Huszta Dániel; Tony, a barátja: Kőrösi István; Action: Papp Arnold; A-Rab: Virág György; Baby John: Pongó Gábor; Snowboy: Sirmer Zoltán; Big Deal: Német Attila;

Diesel: Nésity Máté; Velma: Ferenc Ágota; Graziella: Lőrinc Tímea; Akárkié: Jaskov Melinda.

 

Cápák:

Bernardo, a vezér: Szabó Eduárd; Maria, a húga: Szilágyi Ágota; Anita, a barátnője: Elor Emina; Chinó: Hajdú Tamás; Pepe: Kucsov Borisz; Indio: Gombos Dániel; Louis: Dévai Zoltán; Juano: Rutonić Róbert; Rosalia: László Judit; Consuelo: Czumbill Orsolya; Teresita: Nagyabonyi Emese;

 

Felnőttek:

Doc: Giricz Attila; Schrank: Magyar Attila; Krupke: Balázs Áron; Hajléktalan nő: Krizsán Szilvia.

 

Díszlet: Csík György, m.v., jelmez: Horváth Kata, m.v., zenei alap: Pejtsik Péter, m.v.,

Koreográfus: Gyenes Ildikó, m.v., rendezőasszisztens: Ferenc Judit.

Rendező: NAGY Viktor m.v.

 

2014. március 25. (kedd), 19:00

West Side Story

Újvidéki Színház vendégjátéka

József Attila Színház

 

http://www.jozsefattilaszinhaz.hu/

http://www.uvszinhaz.com/?lang=hu

http://www.youtube.com/watch?v=tQOLjkKayhw

 

Lantai József

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.