Hogyan lehet bevinni az évszakokat az otthonokba? Erre a kérdésre kereste és – úgy látszik – meg is találta a választ Zséda. Legújabb, 2014-es kalendáriumát, a „Válts szezont!" már ennek a gondolatnak a jegyében szerkesztette meg.

Hogyan lehet bevinni az évszakokat az otthonokba? Erre a kérdésre kereste és – úgy látszik – meg is találta a választ Zséda. Legújabb, 2014-es kalendáriumát, a „Válts szezont!" már ennek a gondolatnak a jegyében szerkesztette meg.

Ennyi rosszkedvű embert egy országban sem lehet látni – állapította meg a könyv bemutatóján, Zsédával folytatott beszélgetésében Hadas Krisztina, televíziós újságíró. Talán segítene rajtuk, ha sikerülne megtalálniuk a szépséget a hétköznapokban. Zsédáról azt szokták mondani, hogy ő a szépség és a siker megtestesítője. Kalendáriumából is az a fajta harmónia sugárzik, amit ő magáénak mondhat. Akadnak benne szépség-tippek, ötletek a szabadidőhöz, egy kis életmód-tanács, szóval mindaz, ami az embert, főleg egy nőt, a hétköznapokban kicsit felélénkíthet. Amikor már úgy érzi, hogy összecsapnak a feje fölött a hullámok. Ettől talán jobban érzi magát.

Persze a magvas gondolatok sem hiányoznak. Mindjárt az első idézet – Csehovtól – így szól: „Az emberek nem figyelik, hogy tél van-e vagy nyár, ha boldogok." A kalendárium összeállításakor a cél a napsütés megőrzése volt – legalább belülről. Ezért azután mind a négy évszak tetszésünk szerint vidámítható. A stílus változtatásával, a ruhatár okos bővítésével, a darabok cseréjével – sok egyéb praktikával. Fontosak az ünnepek – és azok átélése. A Karácsonyt például nem megrendezzük, hanem eljön! Hinni kell – és lehet is a másik emberben, az apró szépségekben, amit egymásnak adhatunk.

Az embereknek szükségük van az otthon biztonságára. Olyanra, amit nem a zár nyújt – olvashatjuk a könyvben. Télen különösen sok ölelésre van szükségünk. Vegyük elő tehát a puha, meleg takarókat és béleljük ki velük a karosszéket! A tél ölelésében tudja meg az ember, hogy a lelke mélyén a nyár soha nem múlik el. Tavasszal viszont mindig megérkezik egy nap, amelyik az összes többinél fényesebb. Biztos lehetsz benne, hogy mindig lesz tavasz, s a folyó újra folyni fog, amikor felenged a fagy. Ez utóbbi gondolat Hemingwaytől származik és hasonlókat másoktól, más évszakokra vonatkozón, szép számmal találunk még a könyvben, mely éppen ezért olvasmánynak is kitűnő.

Ugyanez sajnos nem mondható el a kalendárium határidőnaplóként való hasznosíthatóságáról. A szerkesztők megtréfáltak bennünket. Ha az olvasó ezt látja: Csütörtök 3 és tőle távolabb: Péntek 4, akkor joggal gondolja a szót és a számot összetartozónak. Pedig nem így van! Lejjebb, a naptár-rész vonalazásából derül ki, hogy a 3 a Péntekhez tartozik! Rápillantásra könnyen járhatunk úgy, hogy rossz időpontra jegyezzük be az elfoglaltságunkat. Leselkedik ránk egy másik csapda is. A hónap utolsó napjai kétszer szerepelnek. Egyszer a tárgyhónap végén, majd pedig a következő hó elején. Igencsak figyelni kell tehát, mit hová írunk be!

A kalendárium bemutatóján jelen volt a világhírű jazz zongorista, Szakcsi Lakatos Béla, és így alkalom nyílott egy kis együtt muzsikálásra, éneklésre. Ennek során megtudhattuk azt is, hogy a művésznő már nagyon készül legközelebbi budapesti koncertjére. December 14-én a Művészetek palotájában áll majd a közönség elé. Hiába sorakozik már tizennégy díj a vitrinjében és tizenhat önálló lemez a szekrényében, most is pont úgy izgul, mintha a legelső fellépésére készülne. Tíz év legszebb, legkedvesebb dalait adja majd elő, ezúttal akusztikus feldolgozásban. A koncert érdekessége, hogy benne dzsesszkvartett és vonósnégyes találkozására is sor kerül.

 

ZSÉDA 2014

Válts szezont!

ISBN 599-955-620-511-1

Alexandra Kiadó 2013

Kinizsi Nyomda Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük