Összesen huszonkét gyár negyvenkétféle söre kapható a IV. Budapesti Cseh Sörfesztiválon, egészen 2011. június 13-ig. A Városháza parkban ritkán van ilyen sikeres rendezvény.

Összesen huszonkét gyár negyvenkétféle söre kapható a IV. Budapesti Cseh Sörfesztiválon, egészen 2011. június 13-ig. A Városháza parkban ritkán van ilyen sikeres rendezvény.

A Cseh Nagykövetség első titkára az első fesztiválra emlékezve elmondta, hogy 2008-ban „Prága – napok” voltak Budapesten. Ez volt a kezdet. Azóta nem csak a sörfesztivált tartják meg minden évben, de a kapcsolatok is örvendetesen bővülnek. Tavaly februárban nyílott meg a Ferdinánd sörház a Szív utcában, követte a Hrabal söröző, ahol a Nymburk-i sörgyár termékeit kóstolhatjuk, most már a Pivo sörözőt is látogathatjuk. A tavalyi fesztiválhoz képest az idén nagy az előrelépés, soha még ennyi, különféle cseh sör nem volt kapható egyszerre Budapesten! A cél: bemutatkozási lehetőséget adni a kis sörgyáraknak is, hiszen a cseh sörgyártás évszázados hagyományait éppen ezekben őrzik.

A Cseh Idegenforgalmi Hivatal budapesti kirendeltségének igazgatója, Léderer Betty, először is a nyereményjátékra hívta fel a figyelmet. A díjak között csehországi út, tízezer forintos vacsora utalványok és más valóban értékes tárgyak szerepelnek. Persze a kérdések is olyanok lesznek, amin azért egy kicsit gondolkodni kell, de a megfejtést megpróbálni feltétlenül érdemes! A játék minden nap déltől 16 óráig tart és fél ötkor sorsolják a nyereményeket. Jelen lesz a fesztiválon Csehország Olomouc- i régiója, mely nemcsak a váráról, a söréről, hanem sajtkülönlegességéről, a kvargliról is híres.

Valóban, a fesztiválon felvonultatott sörkorcsolya tálakon ott kínálta magát az ízletes sajtcsemege, számos különleges, a cseh tájakra jellemző kolbászféle kíséretében. Naponta 17 és 18 óra között Csehországot bemutató előadás is zajlik, de ettől függetlenül is egy sereg kisfilmet láthat a közönség – mindig más témákról. A fesztiválon két zenekar is fellép minden nap 18 órai kezdettel. Nem csak a színpadon muzsikálnak, elvegyülve a közönség között is játszanak. Személyesen keresi fel a fesztivált Svejk, a derék katona, esténként kilenc órakor, Tóth Zoltán színművész megszemélyesítésében.

A rendezők előrelátó módon minden eshetőségre felkészültek. A szabadban elhelyezett sörpadok, asztalok mellett nagy befogadó képességű sátrakat is felállítottak. Ezeket a közönség hamar birtokba vette. A „Nagyszomj” elnevezésű fúvós kvintett, hagyományos cseh kocsmai zenével szórakoztatja a látogatókat. A dél-csehországi Tábor városából háromtagú sramlizenekar érkezett a fesztiválra. Sajnos az is elmondható, a magyarországi sörgyárak nem érzik érdeküknek, hogy ezt a fesztivált támogassák, nem vállalták az összehasonlítást.

Csémy Tamás, a Cseh Nagykövetség kereskedelmi tanácsosa emlékeztetett rá, Bohumil Hrabal, a híres író, a Sörgyári Capriccio írója több évtizeden át élt a Nymburk-i sörgyárban. A budapesti Puskin utcában, a Hrabal sörözőben az ottani sör kapható. A tavalyi fesztiválon tizenkét cseh sörgyár huszonnyolcféle csapolt sörét ihattuk, most ennek a kétszerese; tizenhárom nagyobb és huszonkilenc kisebb gyárból származó márka kapható. Az aranyló vagy sötétbarna italok mellett a Rudolf Jelínek cég kitűnő párlatait és gyomorkeserűit is kortyolgathatja a fesztivál –látogató. Csak tizenhét fajtát mutatnak be!

A Pivovar Nymburk öt különféle csapolt sörrel és hétféle palackos sörrel érkezett Budapestre. Jó tudni, hogy a „sörfok” nem egyenlő az alkohol tartalommal. Az alkohol a százalékban jelzett extrakt tartalomnak általában a fele vagy annál is kevesebb. Így például a Pivovar Náchod által készített, 21 %-os Primátor sör 9 százalék alkoholt tartalmaz. Nekünk, magyaroknak persze ez is sok, nem szoktunk hozzá. Nálunk bornak van ilyen alkoholszintje. Nem árt tehát vigyázni! Persze azért a gyártók is figyelmeztetnek, amikor a sörüknek ilyen nevet adnak: Gyengéd barbár.

A hagyományos cseh ételeket a fesztiválon természetesen cseh alapanyagokból, cseh szakácsok készítik, erősítette meg Martin Imre, a Ferdinánd sörház tulajdonosa. Az igazi „kocsmai” ételt, az utopentit vagy a cseh disznósajtot a vlacsenkát, no meg hát a kvarglit is az eredetit vehetik meg a vásárlók. Az éttermi vendéglátás során a fesztiválon is a tradicionális cseh ételeket főzi – sütik. A cseh sörgulyást, a morva verebet, a vadast az étteremsátorban adják. A vencel-téri kolbászt eredeti recept alapján magyarok készítették és frissen sütik egy pavilonban, mellette flecken, csirkecomb pirul a parázson.

Újdonság a korábbi sörfesztiválokhoz képest a vásárlás, fizetés módja. A fesztiválnak saját pénze van a „Cseh oroszlán”. Biztonsági jellel ellátott alkalmi pénz, a helyszínen két faházban váltható. Egy Cseh oroszlán ötven forintba kerül, 2, 5 és 10 oroszlános címletek készülnek. Visszaváltani viszont sajnos már nem lehet, ha valakinek megmarad, a Ferdinánd sörözőben később is fizethet vele. Annak érdekében, hogy a szülők zavartalanul elkölthessék oroszlánjaikat, a rendezők gondoskodtak a gyermekek foglalkoztatásáról. Játszóvár, trambulin és más szórakozás áll ingyenesen a kicsik rendelkezésére. Ha már az ital megártana, – ajándéknak az otthon maradottak számára – cseh ékszereket, söröskorsókat és sörkozmetikumokat (!) is lehet oroszlánért vásárolni. A rendezvényen belépődíjat nem kell fizetni, részletes tájékoztatás a www.csehsornapok.hu oldalon olvasható.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük