Uniós tagságunk egyik következménye, hogy meg kell szüntetni azokat a játszótereket, amik nem felelnek meg az európai szabványnak. Játszótérből amúgy sincs túl sok. Most még rosszabb lesz a helyzet? Nem biztos. A segítség teljesen váratlan oldalról érkezik.

 

 Uniós tagságunk egyik következménye, hogy meg kell szüntetni azokat a játszótereket, amik nem felelnek meg az európai szabványnak. Játszótérből amúgy sincs túl sok. Most még rosszabb lesz a helyzet? Nem biztos. A segítség teljesen váratlan oldalról érkezik.

Az Unilever Magyarország Kft. hosszú ideje aktívan részt vállal a gyermekekkel kapcsolatos gondok enyhítésében, és ezt a teljesítményt 2007-ben a szakma az éves társadalmi felelősségvállalásért járó Progresszív díjjal ismerte el. Az Unilever Delikát8 márkája is felfigyelt a játszóterek helyzetére. A gyermekétkeztetés mellett ugyanis a gyermekek mozgáshiányos életmódja is fontos kérdéseket vet fel. Például, hogy a csemeték hol mozogjanak az óvodán, iskolán kívül. Amíg erre a kérdésre korábban egyszerű volt a válasz, hamarosan talán ez sem lesz olyan egyértelmű. 2008. december 31-től azokat a játszótereket, amelyek nem felelnek meg az európai szabványoknak, meg kell szüntetni. Ez komoly gondot jelent nemcsak a szülőknek, hanem az önkormányzatoknak is. Egy lehetséges megoldást kínálva, a Delikát8 2007-ben elindította a „Főzzön játszóteret" programját, amelynek segítségével nyolc szerencsés település lakói nyerhettek európai szabvány szerint épült játszóteret. Tavaly Garaboncnak, Tiszaroffnak, Hernádkaknak, Lábatlannak, Pécselynek, Csöglének, Pásztónak, valamint Tiszacsegének kedvezett a szerencse.

Jónás Sándor A mindössze 5100 lakosú kisváros polgármestere, Jónás Sándor a játszótérről szólva elmondta, hogy valójában az egyik édesanya figyelt fel az újságban megjelenő hirdetésre. Sok embernek szólt, mindenki elkezdte gyűjteni a vonalkódokat, végül összesen negyvenkilónyi mennyiségről szólót küldtek el a cégnek. Május 18-án kapták a szerencsés nyereményről szóló értesítést és augusztus 9-én ünnepélyes keretek között már meg is nyílt az új játszópark. A emberek most azt remélik: annyi híres világmárkának van jól menő cége Magyarországon – talán mások is felfigyelhetnének és követni fogják ezt a példát.

Szekeres NórA TV2 műsorvezetője, Szekeres Nóra az Unilever programja kapcsán arról beszélt, édesanyaként maga is tudja, a gyerekek életének mennyire fontos helye a játszótér. Az otthon után ez az első „szociális közeg", ahol az apróságok ismerkedhetnek a világgal, ráadásul szabad levegőn, játék közben. Sajnos a felszerelés sok helyen teljesen elavult, pedig a biztonságos környezet roppant lényeges. A nagy cégek valóban képesek lennének több támogatást adni, de az is kell hozzá, hogy minél többen vegyenek részt, kapcsolódjanak be az ilyen pályázatokba.

Vincze Beata A települések, a nyertesek, és főként a gyermekek örömét, és a pályázati lehetőségek hiányát látva a Delikát8 csapata 2008-ban kissé megújítva folytatja tovább a „Főzzön 8 játszóteret" programját – hívta fel a figyelmet az Unilever képviseletében Vincze Beáta. Ennnek részletei a http://www.delikat.hu/ oldalon találhatók. Így a december 31-i határidő lejárta előtt újabb 8 település biztosan esélyt kap egy-egy európai szabványnak megfelelő játszótér felépítéséhez. Bárki, aki beküld egy Delikát8 vonalkódot, megjelölhet egy felújításra váró játszóteret vagy egy helyszínt, ahová egy új játszóteret szeretne. Amennyiben a sorsolás neki kedvez, cég munkatársai felveszik vele és a megnevezett helyszín polgármesterével a kapcsolatot, és az igények egyeztetése után sor kerülhet a megvalósításra.

 Az Unilever még 2006-ban indította el egyik márkájának reklám akcióját, amelyen gyermektáborozást lehetett nyerni. A program sikerességének köszönhetően lehetőség nyílt a Burattinó Iskola gyermekeinek táboroztatására, akiknek saját erőforrásból erre nem lett volna lehetőségük A vállalat 2007-ben már márkájának programja nélkül, önállóan vállalta az iskola gyermekeinek nyaraltatását. Így egyre szorosabb kapcsolatba került a Burattinó Iskola fiataljaival. Mára folyamatossá vált a támogatás, bútorokkal, számítástechnikai eszközökkel, élelmiszerekkel látják el az iskola tanulóit. Hogy a vállalat munkatársai valóban átérezzék a támogatás felelősségét, céglátogatással egybekötött reggeliket is szerveznek a nebulóknak, akiknek az Unilever munkatársai maguk készítik el és szolgálják fel a reggelit.

http://www.unilever.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük