Közép-Európa legnagyobb csokoládé- és édességfesztiválja, az Édes Napok hivatalos listáján százhúsz kiállító szerepelt. Érthető, ha a rendezvény négy napja alatt több tízezer látogató volt rájuk kíváncsi a Budai Várban.

Közép-Európa legnagyobb csokoládé- és édességfesztiválja, az Édes Napok hivatalos listáján százhúsz kiállító szerepelt. Érthető, ha a rendezvény négy napja alatt több tízezer látogató volt rájuk kíváncsi a Budai Várban.

Az érdeklődő mindjárt a bejárat közelében megtorpanni volt kénytelen, olyan érdekes volt a látvány. A Szamos Cukrászda egyik mestere – ügyelve a tisztasági követelményekre – ott helyben, üvegablak mögött, a nagy nyilvánosság szeme láttára szorgoskodott. A mesterfogások ellesésén túl, hasznos információkkal is gazdagodhattak a pultnál nézelődők. Kiderült például, hogy a készítményekhez itt olyan természetes édesítőanyagokat is felhasználnak, melyeknek még gyógyhatása is van. A dél-amerikai indiánok által már évszázadokkal ezelőtt felfedezett Stevia nevű növény levelei harmincszor édesebbek a cukornál, kivonata pedig akár háromszázszor is édesebb lehet. Fogszuvasodást nem okoz, kalóriatartalma nulla, gyulladáscsökkentő és emésztést segítő hatása mellett magas a C és A vitamin tartalma.

Tovább sétálva az tűnt fel, hogy – úgy látszik – Mozartnak versenytársa támadt. Még hozzá nem is akárki; a vitézlő fejedelem, II. Rákóczi Ferenc személyében! A Rákóczi – Delikát Kft. már 23 éve forgalmazza a Mozart csokoládét Magyarországon és a vevők állandóan bíztatták a tulajdonosokat, hogy végre már valami magyar is kellene – árulta el a történet lényegét Farkas Elemér. A pálinka igazi magyar ital, elkezdtek tehát a Zsindelyes Főzdében Rákóczi védjegy alatt pálinkát készíttetni, majd pedig – gondolva a hölgyekre – az italt pralinéba is töltötték. Barack-, szilva-, körte-, cseresznyepálinka és tokaji aszúval töltött pralinék alkotják a kínálatot. Az igazi édesszájúaknak pedig akácvirággal érlelt, mézes pálinkával töltött pipettás csokoládégolyót ajánlanak. A neve Rákóczi szíverősítő, mivel a csokoládé jót tesz a szívnek és az érrendszernek, a pálinka az étvágyunknak, tehát az egészségünket is óvjuk vele. A pipettás különlegességgel ezen a fesztiválon találkozhattak először a fogyasztók.

Szenvedélyem a torta-design – mondta el Raj Ráchel, akinek a pultja előtt szintén különösen nagyszámú érdeklődő csoportosult. A televízióból is ismert tortatervező keze alatt estélyi ruhás hölgy készült – tortából. Az Art-deco plakátot idéző marcipán bevonat alatt könnyű, főzött csokoládékrémes piskóta torta bújt meg. A tortatervezésnek az a lényege, hogy minden alkalomra elkészíthetjük a tökéletes tortát -emelte ki a tervező. Ez éppen az Édes Napok szellemiségét jeleníti meg, mert a plakáthölgy kezében még egy másik torta is lesz, a tervező kedvence: a piros pöttyös pillangós. A torta mellett nem hiányzott az alkotó másik híres terméke a páratlan minőségű flódni sem.

Volt, ahol azzal hökkentették meg a közönséget, hogy igyekeztek mindenkit lebeszélni a vásárlásról. „A Couberdon krémes egyenesen rémes" – hangzott az „Édes Érzés" faházánál, hozzátéve még, hogy „borzalmasan rossz, drága bonbonokat kínálunk!" Azért is rosszak, mert az ember szinte hozzájuk ragad. Aki megkóstolja, nem tud továbbmenni. Valamennyi bonbon Belgiumból származik, az összetételüket a gyártó titokban tartja. Kaphatóak voltak még mellettük a nálunk kevéssé ismert Amatller gyár termékei. Spanyolország első csokoládégyárát, a barcelonai csokoládémanufaktúrát 1797-ben alapították. A kiváló minőség mellett termékeik jellemzője, hogy a csomagoláson világhírű művészek alkotásai láthatók.

Különlegességgel hívta fel magára a figyelmet a Lyan Kft., melynek egyik vezetője, Harangozó Balázs szívesen avatott be néhány titokba. Az édességek mellett magas minőségű, alpesi biosajtokkal is foglalkoznak. Ebből származott az ötlet a kettő kombinálására. Az ementálit étcsokoládéval úgy házasítják, hogy a folyékony, meleg csokoládéba sajtszeleteket mártanak, amint kihűl, rákeményedik a csokoládé. A meglepetések sorának ezzel még nincs vége. Előfordul, hogy a csokoládé alatt nem sajt, hanem cukkíni, zöldbab, sárgarépa rejtőzik! A víztelenített zöldség chipseket Japánból rendelik. Csokoládéba mártva nagy sikerük volt, noha ilyennel először találkozhatott a magyar közönség. A fesztiválra hozott – csokoládé nélküli – sajtokat is elkapkodták a vásárlók. A voralbergi Medvecsalogatót alma- és körtemustban érlelték nyolc hónapig, a World Cheese Award-on a világ legjobb sajtjának választották. A másik a „Borkísérő" szintén nyolc hónapig pihent vörösborban.

A zárónap fő eseménye a Bonbonetti Csoport által meghirdetett, Miss Cherry Queen Csokoládé Királynő választás eredményhirdetése volt. A tét nem kicsi; a győztes egy éven keresztül képviselni fogja Magyarország legnépszerűbb bonbonmárkáját. A díjak átadása előtt Magony Szilvia főszervező az előzményekről is adott tájékoztatást. A verseny egyik célja: a minőségi csokoládék fogyasztására a sportos egészséges életmód fontosságára akarják ráirányítani a figyelmet. A versenyzőknek az elmúlt hetekben sok feladatuk volt, amely során bebizonyíthatták rátermettségüket, hiszen a Csokoládé Királynőnek az év során sok feladatnak kell majd eleget tennie. A hölgyek részt vettek vitorlás képzésen, ajándékot vittek a Bethesda Gyermekkórház gyermekeinek, a Magyar Vöröskereszt rendezvényén népszerűsítették a véradást, de tanultak süteménydíszítési technikákat is.

Bár négy napon keresztül a látogatók is szavazhattak, a döntést végül mégis 14 tagú zsűri hozta, melyben helyet foglalt – mások mellett – Makány Márta divattervező, Dobó Ágnes Miss World Hungary 2010, Kovács Pál a Budapest Hilton igazgatója, Zólyomi Zsolt parfümőr és Sánta Sándor is, a Bonbonetti csoport vezérigazgatója. A döntősök az utolsó estén háromszor léptek a közönség elé, először egyforma, délutáni ruhában, majd „fittness ruhában", végül pedig estélyi ruha következett, ez utóbbi Makány Márta kollekciójából. A versenyzők nőies, laza frizuráját Arató Krisztián, Magyarország első fodrász világbajnoka készítette.

A zsűri több feltétel alapján kereste a győztes hölgyet: a szépség mellett a kisugárzás, elegancia és stílus is szerepelt a kritériumok között. Végül a királynői koronát és szalagot Szalkai Nikolett, tizennyolc éves nagykátai gimnazista nyerte, aki a érettségi után divattervezőnek szeretne tanulni. A győztes mellett kiválasztották az első udvarhölgyet, ő az egri Viczián Lili lett, a második udvarhölgy cím pedig az autóversenyzés szerelmesét, Czeisz Juliettát illette meg. Az Édes Napok látogatói szavazhattak az általuk legszebbnek tartott hölgyre is, így a Miss Cherry Queen választás közönségdíját, valamint az Édes Napok különdíját Babinyecz Tímea, korábbi Miss Universe Hungary nyerte

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük