A tavasz köszöntése évezredek óta hagyomány, de persze mindenhol másként és másként teszik. Az ünneplés módja egy országon belül is különböző lehet. A Balaton északi partján fekvő kis településen, Ábrahámhegyen például már több mint húsz éve horgászversenyt és halászléfőző versenyt tartanak.

A tavasz köszöntése évezredek óta hagyomány, de persze mindenhol másként és másként teszik. Az ünneplés módja egy országon belül is különböző lehet. A Balaton északi partján fekvő kis településen, Ábrahámhegyen például már több mint húsz éve horgászversenyt és halászléfőző versenyt tartanak.

A kezdetek valóban még a rendszerváltás utáni első képviselőtestület működéséig vezethetők vissza – erősítette meg Vella Zsolt polgármester. Néhány lelkes képviselő fogott hozzá a szervezéshez és az ötletet – bármilyen meglepő is – a helyi NABE, a Nők a Balatonért Egyesület tagjai karolták fel. Azóta az Önkormányzat támogatásával minden évben megtartják, május első hetében. A helyi kezdeményezésnek híre ment, már jönnek az érdeklődők a szomszédos helységekből, a Káli-medence egyes településeiről, még külföldről is. A főzőversenyen kizárólag balatoni halászlé készül, helyben fogott keszeg alapból, amihez pontyszeleteket adnak. A nap ugyanis horgászversennyel kezdődik. Ez alkalommal a győztes 4,8 kiló kifogott hallal büszkélkedhetett.

A főzés során mindössze egy kivétel van. Paksról költözött Ábrahámhegyre sok évvel ezelőtt az egyik versenyző. Ő az ottani hagyományokat követve készíthet paksi halászlevet. A rendezvény talán egyik legvonzóbb sajátossága, hogy nem is igazi verseny. Minden résztvevő jutalmat kap – idén oklevelet és egy szakácskönyvet – a zsűri pedig igen népes. Mindenki tagja, aki megkóstolja az ételeket és elmondja „szakértői véleményét" a többieknek. Nincsenek helyezések, soha nem is volt és nem is tervezik a bevezetését. Legalább négyszáz adag étel készül, amit a közönség fel is vásárol az utolsó cseppig – persze csak az után, hogy a főzőmesterek családja is jóllakott. Akik igazán össze kívánják mérni halászléfőző tudományukat, azoknak június első hétvégéjén nyílik majd rá alkalmuk. Még korábban, május utolsó hétvégéjén pörköltfőző verseny is lesz

Ábrahámhegy a nyári szezonban persze nem csak evés-ivási lehetőséget kínál – emelte ki a polgármester – ám ez utóbbi sem jelentéktelen. Augusztus első hetében az ötnapos Ábrahámhegyi Borhét vonzza majd a látogatókat. Ilyenkor a helyi termelők boraiból lehet kóstolgatni és ennek is már közel  húszéves hagyományai vannak. Most, a tavasszal viszont, az idén először, megrendezték az Országos Képzőművészeti Intézet Tanácsa által is támogatott festőversenyt. Ugyanazon napon tizennyolc művész foglalta el Ábrahámhegy különböző pontjait. Reggel 9 órától este hétig festettek. Az alkotásokat másnap a neves művészettörténész, Kratochwill Mimi által vezetett zsűri értékelte. A képekből kiállítás nyílik. A pünkösdi hétvégén – ugyancsak hagyományosan – falunapot tartanak, utána pedig minden hétvégén a strandon tartják a „Mozdulj Balaton!" versenysorozatot. Június 27-én a XVIII. „Bernáth Aurél tanítványai" kiállítás sorozatában Szabó Dávid festőművész kap bemutatkozási lehetőséget az ábrahámhegyi Művelődési Házban.

A tavaszköszöntő halászléfőző versenynek olyan résztvevője is volt, aki egyenesen Bécsből érkezett. Bernáth István évekig a Magyar Állami Operaház balettművésze volt, majd a pályát Bécsben folytatta. Amióta nyugdíjas, Ábrahámhegyen vásárolt házat, kis szőlőt magának. Kedvtelése a horgászat, a frissen fogott, saját halából készíti a halászlét. Kerül bele négyféle keszeg, karikakeszeg, bodorka, dévér és vörösszárnyú, mellé még balin, süllőnyesedék és pontynyesedék. Ebből lesz az alaplé! A halat paszírozza hozzá. A halszeleteket csak a legvégén főzi bele.

Götli József a főzőverseny legelső résztvevői közé tartozik. Az akkori polgármester kérte fel egy alkalommal – három társával együtt – hogy főzzenek halászlét a focipályán. Ő így mondja: „azóta rajtam maradt". Persze cseppet sem bánja. Minden évben egyre többen lettek, gyűlt a közönség is, míg végül a rendezvény átkerült a strand területére és százak látogatják. Mindenki kedves, mindenki odafigyel a másikra, nagy barátságok szövődtek az évek során és mára a résztvevők legalább negyedrésze külföldről érkezik. Egy részük visszatérő magyar, ám hozza a családját és az odakint szerzett barátait is. Itt a vízparton, a bográcsok mellett mindannyian szeretjük egymást – foglalta össze a rendezvény lényegét Götli József, aki a halászléje mellett másról is híres. Kis ültetvényén 67 féle szőlőt termel!

www.abrahamhegy.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük