Ezt a jelentős összeget sajnos nem idehaza költik kulturális célra. Szlovákiában használják fel a „Kassa Európa Kulturális Fővárosa 2013" programjaihoz.

Ezt a jelentős összeget sajnos nem idehaza költik kulturális célra. Szlovákiában használják fel a „Kassa Európa Kulturális Fővárosa 2013" programjaihoz.

Kassa Szlovákia második legnagyobb városa – és van mire büszkének lennie. Értékes történelmi és kulturális hagyományai vannak – mondta el a rendezvény bemutatója kapcsán Jana Tomkova, a  budapesti Szlovák Intézet igazgatója. Ma igazi modern város, mely hosszú múltra tekint vissza. Leletek igazolják, hogy már az őskorban és a bronzkorban is volt ott település. Neve a Kossa személynévből eredeztethető. Az első írásos dokumentumok 1230-ból származnak, városjogot 1290-ben kapott. Legnevezetesebb épületét, a Szent Erzsébet dómot 1378-ban kezdték építeni. Ide helyezték később örök nyugalomra II. Rákóczi Ferenc hamvait. Fejlődése a közelmúlt évtizedeiben töretlen volt, így nyerte el a megtiszteltetést, hogy 2013-ban Európa Kulturális Fővárosa lehet.

A város számára nagy jelentőségű ez az alkalom hangsúlyozta Richard Raši, Kassa főpolgármestere. A történelmi emlékek mellett számos új kulturális programmal találkozhatnak majd a látogatók. Több mint hatvanmillió eurót fordítanak erre a célra, melynek köszönhetően a korábban ipari városként számon tartott Kassa a jövő egyik kultúrközpontjává válhat. Ez az Európa-szerte ismert és tekintélyes cím arra kötelezi a szervezőket, hogy maradandó élményt nyújtsanak a város vendégeinek. Kassa ugyanis olyan egyedülálló szlovákiai, kelet-európai úti cél, ahol keletet nyugattal, a múltat a jelennel kötik össze.

Szlovákiának valóban van mit felmutatnia – erősítette meg Sona Jelinková, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviseletének vezetője. Olyan zeneszerzők éltek itt, mint Beethoven, Liszt és Schubert. Bartók Béla gyűjtőútjain bejárta az országot, iskoláit Pozsonyban végezte, ott tanult zongorázni Erkel Ferenctől. Kassán született és élt Márai Sándor, a „kassai polgár" aki a Kulturális Főváros programsorozatnak most jelképe és arca. Az országban ezernyolcszáz vár és kastély található, túlnyomó többségük kifogástalan állapotban van. Szlovákiának modern különlegességei is vannak. A Pozsonyban felépült „UFO-híd" a leghosszabb egypilonos kábelhíd a világon. Az országot a juhtúróval és a sajttal szokták együtt emlegetni, de a XXI. században ez már nem igaz. Sokkal inkább mondhatjuk, hogy a Horalky nemzete. Ebből az édességből jelenleg másodpercenként tíz darabot esznek meg szerte a világon.

A „Kassa – 2013" legnagyobb rendezvényeit Peter Germuška, programigazgató ismertette. A vendégek fogadására mindenki komolyan készül. A városban 64 szálloda van, a Szlovákiába érkező turisták tíz százaléka már ma is ide jön. A magyar látogatók száma 2009-től mostanáig 34 százalékkal nőtt. Jövőre a kulturális főváros évét január 20-án nyitják meg, nagyszabású utcai fesztivállal. Májusban – már több éve – megrendezik a „Használd a várost" fesztivált, ami inkább a fiataloknak szól. Lesznek például koncertek tömegközlekedési eszközökön, előfordul majd, hogy a villamoson zendít rá egy zenekar. A Kelet és Nyugat koncertsorozat májustól novemberig tart. Júniusban Márai Sándor életéről szóló balett-bemutatót láthat a közönség. A nyarat hagyományosan a városnapokkal nyitják, amit gasztronómiai fesztivál követ. Októberben a kilencvenedik, jubileumi Maraton-futásra kerül majd sor. A záró rendezvény keretén belül decemberben karácsonyi vásár lesz.

Teszünk-e mi, mai kassaiak annyit a városunkért, mint Márai Sándor? – tette fel a kérdést Flóra Ondová Reiter. Tesz-e annyit Kassa Márai emlékéért? A budapesti Petőfi Irodalmi Múzeummal határon átnyúló együttműködés keretén belül már egy évvel ezelőtt azon kezdtek dolgozni, hogy visszahozzák a köztudatba Márai Sándor, a kassai polgár jelenlétét, akit végre a város írójának nevezhetnek. Olyannyira a szívében hordta Kassát, hogy bárhol élt, bárhol dolgozott, mindig is éreztette hatását. Úgy örökítette meg az akkori város arculatát, hogy csak csodálattal olvashatjuk munkáit. Emlékének elevenen tartásához bizonyára hozzájárul majd az „Irodalmi éjszakák" programsorozat, melyben minden hónap második szerdáján, szokatlan helyszíneken, váratlan időpontokban szerveznek nemzetközi író – olvasó találkozókat, felolvasásokat. Az eseményekről bővebb információ a www.kosice2013.sk oldalon található.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük