Tessék! Itt van egy újabb bizonyíték a mindenki által használt mondásra: „Hogy repül az idő!" Az ország legsikeresebb parti-zenekara, a Smile, már húsz éves. Ki hitte volna?

 

 Tessék! Itt van egy újabb bizonyíték a mindenki által használt mondásra: „Hogy repül az idő!" Az ország legsikeresebb parti-zenekara, a Smile, már húsz éves. Ki hitte volna?

A Smile Showtime Band-et Gönczi Gábor, az RTL Klub Fókusz című műsorának házigazdája, szerkesztő-műsorvezetője, a Szombat Esti Láz című showműsor, valamint a József című Webber musical népszerű vendégszereplője alapította 1991-ben. Az iskolai tinédzser rockzenekar lendülete mindmáig megmaradt és időközben nagyzenekari hangzással bővült ki, amely a banda védjegyévé vált. A formáció 2011-ben ünnepli fennállásának 20. évfordulóját! Az öregedésnek viszont nyomát sem találjuk náluk, legfrissebb szerzeményüket, a Hantaboy-t a napokban kezdte el játszani valamennyi országos kereskedelmi rádió. Nagyon fontos mondanivalót fogalmaztak meg benne: „Hanta csak a herceg, hinta csak a ló." Új daluk viccesen dolgozza fel azt az ellentmondást, ami az udvarlási periódus és az azt követő hétköznapok között van: „gyertyafényes vacsi meg rózsák" után a „meccs és sör, ami vár" fogalmazzák meg tapasztalataikat – a lányok nevében. Merthogy: „Semmi nem igaz, senki nem is az, mint az amit mutat kezdetben a maszk."

 Húsz évvel ezelőtt Gábor szüleinek lakásán a gyerekszobában kezdtünk próbálni – emlékezett vissza a magának furcsa, cilinderszerű kalapot védjegyül választó Csikós Balázs, a zenekar vezetője. Máig hihetetlen, hogy a szülei szemrebbenés nélkül tűrték, amint minden pénteken és szombaton este hajnalig ricsajoztak, amikor pedig már zenekarként is működtek, a felszerelés szállításához az első autójuk egy kimustrált halottaskocsi volt. Megkímélt állapotban jutottak hozzá, hiszen sosem mentek vele gyorsan! Akkor még csak öten voltak és az eltelt húsz év egyik nagy értéke, hogy az akkori barátok sok tekintetben ma is együtt vannak.

 A zenekar fennállásának huszadik évfordulóját nagyszabású ünnepi koncerttel köszöntik 2011. január 31-én a Művészetek Palotájában. Már maga a hely is különlegességnek számít, hiszen rockzenekar nem kapott még fellépési lehetőséget az ország első számú hangversenytermében. Ott lesz majd velük a Babits Mihály Gimnázium nyolcvantagú gyermekkórusa – Gábor is, Balázs is oda járt egykor – fellép a Budapest Jazz Orchestra, valamint a virtuóz „cigány Smile: Bangó Endre és zenekara. Meglepetésként pedig a Madách Színház művészei is közreműködnek az est során. Mindezek tetejébe még az ország legjobb hangú és legtehetségesebb énekesnői is szerepelni fognak.

Olyan hat énekesnő jelenik majd meg, akik még soha nem játszottak együtt, egy színpadon ugyanazon az estén, mert valamennyien rengeteg fellépésnek tesznek eleget, igen gyakran külföldön. Nem véletlenül lesz a műsor címe: „A dívák éjszakája". Ott lesz Moór Bernadett, a 2000-es év Nemzetközi Jazz Énekversenyének győztese, a jelentős duett-karriert befutó Balássy Betty, a Barátok Közt főcímdalával debütáló Szatmári Orsi, a budapesti Moulin Rouge legsikeresebb revüjének primadonnája, Somorjai Ilona, a több magyar sikerzenekarban is megfordult Ambrus Rita, és a külföldön is egyre népszerűbb Farkas Zsófi.

 A Smile együttesről azt is tudják a zenei világban, hogy felkarolja a fiatal tehetségeket. Megmutatkozik ez majd a Művészetek Palotájában is. Szeretnénk továbbadni a közönségtől kapott sok szeretetet és színpadi tapasztalatot – mondta el a gálaestről szólva Csikós Balázs. Ifjú zongoraművész barátunk, a zenekarunkkal éppen egyidős Rafael Márió lesz vendégünk. Ő a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszakának növendéke és mestere nem más, mint Binder Károly tanszékvezető, zongoraművész. Márióval és zenekarával keressük a közös nevezőt az általunk képviselt rock bigband és a tőlük megszokott kortárs roma jazz együtt, páratlan élményt kínál!

 A korábbi fellépésekről jól ismert dalok a fennállása óta legnagyobb koncertjére készülő Smile teljes életművét foglalják keretbe, igazi házibuli hangulatot varázsolva a koncertterembe. Ezen a rendhagyó születésnapi koncerten a világhírű „Diva's Night in Vegas" koncertsorozat mintájára, egész estét betöltő, élő show műsort adnak, a hangulathoz és alkalomhoz illő színpadi jelmezeket és a videó-kivetítős látványos színpadképet kombinálják a közönség által már ismert műsorszámokkal. Mindezt azzal a céllal, hogy méltóképpen indíthassák el zenei pályafutásuk új korszakát!

http://www.smile.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük