A Deutsche Telekom valamennyi európai vállalata, így a Magyar Telekom is bemutatta a „Sea Hero Quest" (A tenger hőse) elnevezésű új mobiljátékot, amely a szórakoztatás mellett nemes célt is szolgál.  A több platformon játszható mobiljátékot abból a célból fejlesztették, hogy elmélyítse a térbeli tájékozódásról meglévő tudományos ismereteket, illetve információval szolgáljon arról, hogyan működik agyunknak ez a területe.

A Deutsche Telekom valamennyi európai vállalata, így a Magyar Telekom is bemutatta a „Sea Hero Quest" (A tenger hőse) elnevezésű új mobiljátékot, amely a szórakoztatás mellett nemes célt is szolgál.  A több platformon játszható mobiljátékot abból a célból fejlesztették, hogy elmélyítse a térbeli tájékozódásról meglévő tudományos ismereteket, illetve információval szolgáljon arról, hogyan működik agyunknak ez a területe. „Európai szintű összefogással olyan programot valósítunk meg, amely a játékszenvedélyt és a hálózati képességeket egy jó ügy szolgálatába állítja, partnerként szólítva ebbe mindenkit, akinek csak mobiltelefon van a kezében, és hajlandó az idejéből pár percet egy jó ügyre szánni" – hangsúlyozta Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója. Ilyenkor persze felmerül a kérdés, miért áll Európa egyik legnagyobb távközlési szolgáltatója egy tudományos kutatás mellé? A kiindulást az a tapasztalat adja, hogy ügyfeleink szeretnek telefonjaikon játszani. Adatok bizonyítják, hogy az okostelefon birtokosai a világon összesen, hetente hárommilliárd (!) órát játékkal töltenek. Meggyőződésünk, hogy az innovatív technológia – helyesen használva – képes életünket jobbá tenni. Felelősséget érzünk a közösségért, keressük az új utakat, melyekkel nagyobb szolgálatot tehetünk a társadalomnak – emelte ki a vezérigazgató.

Az okostelefonokra ingyen letölthető új applikáció hatalmas lehetőségeket nyit meg egy súlyos betegség, a demencia lényegének kutatásában. A latin eredetű demencia kifejezés szó szerint „ész, értelem nélküli állapotot" jelent. Az orvosi használatban azonban a szellemi képességek hanyatlásával, csökkenésével azonos. Bár a demencia, vagy ahogyan a hétköznapokban gyakran nevezzük, elbutulás viszonylag gyakori jelenség, nem mindig használjuk helyesen a szót. Kialakulásának valószínűsége az életkor előrehaladtával nő – 65 éves korban minden tizedik, 90 éves korban minden harmadik embert érint – a demencia mégsem keverendő össze az öregedéssel együtt járó szellemi hanyatlással! A demencia ennél többet jelent: ekkor a szellemi hanyatlás mértéke kóros! A gondolkodás lassul, nem jutnak eszünkbe a szavak, romlik a térbeli tájékozódási képesség, ingerültebbek, olykor agresszívabbak leszünk.

Dr. Kálmán János professzor, a Szegedi Egyetem Pszichiátriai Klinikájának tanszékvezetője elmondta: a test és a lélek, mint a férj és feleség, nem egyszerre halnak meg. Előfordul, hogy a test még magabíró, az agy pedig már pusztulni kezd. A betegség mai tudásunk szerint sajnos nem gyógyítható, előrehaladását viszont jelentősen késleltetni vagyunk képesek. A korai felismerés és szűrés a jelenleg „csak" tüneti, elsősorban a gondolkodási és viselkedési problémákra irányuló terápiás lehetőségek ellenére is nagy jelentőségű, hiszen nagyobb lehetőséget biztosít a korai pszichés, biológiai és szociális beavatkozásokra, életmód-változtatásra, mely bizonyítottan hatékony lehet a betegség kialakulásának, illetve a romlás lassításának szempontjából. A betegség korán, akár 30-40 éves életkorban is elkezdődhet. Magyarországon – óvatos becslés szerint – legalább 250 ezer ember érintett. A családok, a környezet, a hozzátartozók számára ez ugyancsak probléma, akkor pedig a kör úgy egymillió emberre bővülhet. A világon jelenleg ötvenmillió beteget tartanak nyilván és a népesség öregedésével húsz év múlva ez a szám százötven millió is lehet. A probléma tehát súlyos. Rengetegen kutatják, a pontos okát mégsem ismerjük. Van örökletes formája is, ahol egy családon belül több embernél fordul elő. Az életmód viszont, a testmozgás, a szellemi aktivitás fenntartása, bizonyos diéták, jelentős mértékben tudják a kialakulást és a lefolyást befolyásolni. A gyógyszeripari kutatások napjainkban eredménytelenek, a gyógyszeres terápia sikertelen, legfeljebb kis mértékben lassítja az állapot romlását. De már ez is éveket jelenthet a betegeknek és segítséget a hozzátartozóknak. Az egyetlen megoldás, ha minél hamarább felismerjük. Az utóbbi két évben bebizonyosodott: az életmód váltás, a diéta, a vérnyomás, a vércukor-szint kézben tartása, a szellemi és fizikai aktivitás legalább olyan hatékony, mint a gyógyszerek.

Nem mindig a feledékenység a fő probléma. A beteg nehezen igazodik el a térben és ez sokszor vezet közlekedési balesetekhez is. A demencia első jele lehet sorozatos, kisebb balesetek előidézése. Ebből a gondolatból indul ki a játék. Létrehozását az a cél vezérelte, hogy bepillantást engedjen mindennapi tájékozódásunk folyamataiba. Segítségével létrejön a világ legnagyobb, közösségi együttműködésre épülő adathalmaza a demencia kutatások előmozdítására. A játékosoknak egy hajót kell vezetni. A szigetek és jéghegyek közötti lavírozásnak minden másodperce a szakértők számára hasznos, tudományos adattá konvertálható. Hagyományos módszerekkel több, mint 5 órába telne ugyanannyi adat begyűjtése, mint két percnyi Sea Hero Quest játékkal. Ha 100 000 ember 2 percig játszik, ezzel több, mint 50 évnyi laboratóriumi kutatásnak megfelelő adat jöhet létre. A játék során összegyűjtött adatokat névtelenül, biztonságosan tárolják a T-Systems németországi adatközpontjában, az adatok sértetlenségének biztosítása és az Európában a legszigorúbbak közé tartozó német adatkezelési szabványoknak való megfelelés érdekében. Az adatok elemzését a University College London, a Deutsche Telekom tudományos partnere végzi.

A játékot életkorra való tekintet nélkül bárki játszhatja. A hajó egyszerűen kormányozható, az utazás közben különböző feladatokat kell megoldani, melyek egyre nehezednek. A Sea Hero Quest világszerte elérhető iOS és Android eszközök számára, ingyenesen letölthető az App Store-ból és a Google Play-ből. A különleges, nemes célt szolgáló játékkal, és az általa nyújtott segítséggel kapcsolatban további információk a www.seaheroquest.com/hu oldalon találhatók.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük