2024.március.04. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Jó kis kocsma, jó kis bor?

7 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/304"><img class="image thumbnail" src="/files/images/borbal-1.thumbnail.jpg" border="0" alt="Borbál" title="Borbál" width="100" height="75" /></a></span><strong> </strong>Akár a népszerû dal szövegét is választhatná jelmondatául a továbbiakban a Magyar Borok Bálja, ha nem kellene mindjárt elöljáróban leszögeznünk: ennél azért lényegesen magasabb színvonalú rendezvényrõl van szó. Ám a résztvevõk azt is megmutatták, tudnak õk jól mulatni a jó borok mellett! <p><strong>

  borbál Akár a népszerû dal szövegét is választhatná jelmondatául a továbbiakban a Magyar Borok Bálja, ha nem kellene mindjárt elöljáróban leszögeznünk: ennél azért lényegesen magasabb színvonalú rendezvényrõl van szó. Ám a résztvevõk azt is megmutatták, tudnak õk jól mulatni a jó borok mellett!

  borbál Akár a népszerû dal szövegét is választhatná jelmondatául a továbbiakban a Magyar Borok Bálja, ha nem kellene mindjárt elöljáróban leszögeznünk: ennél azért lényegesen magasabb színvonalú rendezvényrõl van szó. Ám a résztvevõk azt is megmutatták, tudnak õk jól mulatni a jó borok mellett!


borbál bevonulás 
Szépen megtelt az Igazságügyi Palota hatalmas földszinti terme, mire a közel négyszáz vendég helyet foglalt az asztalok körül. Hogy az idõt addig se kelljen szárazon tölteni, az érkezõk a Törley különleges Chardonnay nyerspezsgõjét kortyolhatták étvágygerjesztõül. A színtiszta klasszikus eljárással készült ital nagy tetszést aratott a hozzáértõk körében. Gyorsan kiderült róla, hogy valóban nem tartalmaz semmiféle ízesítõt, a degorzsálás után tisztán – mondhatni önmagát – töltötték vissza a palackba. Ám ez valóban csak bevezetõül szolgált, a rendezvény hivatalosan az ?Év borásza" kitüntetõ címet korábban elnyert borászok bevonulásával kezdõdött. Mindegyiküket a Pannónia Nõi Borrend egy tagja kísérte.

pitti katalin A megnyitás cseppet sem könnyû feladatát Pitti Katalin vállalta magára és ha már úgyis mindenkinek pezsgõ van a kezében, hát az övébõl sem hiányozhatott a pohár. Az alkalomhoz illõen elõbb a Traviata népszerû Pezsgõáriáját adta elõ, majd Ábrahám Pál ritkábban hallott operett melódiái közül csendült fel az ?Ittam egy kis pityókát" kezdetû dal. Könnyen teljesíthetõ jóslatnak is beillett, mert hiszen mi más is lett volna az este hátra lévõ részének programja?


borbál 2007 
Egy bál hangulatát a vacsora döntõen meghatározza. Ha az ételekkel, italokkal a vendégek elégedettek, késõbb már könnyebben mozdulnak a lábak, ám ha a tányérban nincs minden rendben, a zenészeknek is sokkal nehezebb lesz a dolguk. Nos, a Gundel étterem által szállított menüre itt senkinek sem lehetett panasza. A kiváló borokhoz komponált ételsor a legkényesebb igényeket is tökéletesen kielégítette. Sorrendben a következõ fogások és borok kerültek az asztalra: Hideg elõétel: Tigris garnélák egzotikus gyümölcs gyûrûben, Villányi Rosé 2006 (Gere Attila). Halfogás: Mogyoróba forgatott borgõzös vajhal spárga fövenyen, szarvasgombás vajmártáson úsztatva, Egri Anett Cuvée 2000 (Thummerer Vilmos). Átvezetõ fogás: Rózsás bárány bordák, fokhagyma kompót és rózsaborsos cukkíni kísérettel, illõ mártással, Villányi Pinot noir 2004 (Tiffán Ede). Fõfogás: Zöldfûszerrel övezett szarvasderék, tökös- mákfelfújt, fényes gesztenye és vargánya társaságában, tõzegáfonya mártással, Villányi Syrah 2004 (Bock József). Desszert: Csokoládé etûdök Amadeus témára, Szekszárdi Csaba Cuvée 2003 (Vesztergombi Ferenc).


lakner tamás bordalnokok egyuttese  
Ezt az ételsort egyvégtében végigenni nem lehet és nem is szabad. Ahhoz, hogy a rafinált ízek tökéletesen érvényesülhessenek, szünetet kell tartani az egyes fogások között. A rendezõk viszont gondoskodtak arról, hogy ezeket a szüneteket megfelelõ mûsorral töltsék ki. Zengett a ?Jó kis kocsma, jó kis bor…", késõbb pedig a Lakner Tamás által vezetett ?Bordalnokok" együttes – valójában a Bartók Kórus három tenorja elárulta a titkot: a bort Noé találta fel! Néhány állat vérét keverte össze és ez meg is mutatkozik mindazok viselkedésében, akik a bort fogyasztják. Az ilyen ember büszke, mint az oroszlán, kegyetlen, mint a tigris, dülöngél, mint a medve, disznó módjára hentereg a sárban, a majmokhoz hasonlóan bujálkodik vagy – szelíd, mint a galamb!


shannon 
A táncos kedv felpezsdítésére a dalnokok után a Shannon.hu és a Shannon World Dance Company lépett a színpadra. Mûsorukban igazán eredeti stílusban keveredik a kelta folklór, a balkáni ritmusok és a Kárpát-medence népzenéje, a táncban ugyanúgy jelen vannak az ír sztepp és a kalotaszegi legényes mellett a modern mozgásmûvészet és a balett elemei. Elõadásuk kétségtelenül látványos és lendületes volt, de utána a közönség még nem állhatott fel, hogy kövesse a jó példát. Nemcsak az étkezés folytatódott, hátra volt még az est legfontosabb eseménye.


gál tibor emlékdíj 2007  
A Magyar Borok Bálja legünnepibb pillanataként a Gál Tibor Emlékdíjat adták át az ?Év Kedvelt Borásza 2007" Közönségdíjat elnyerõ borásznak. Leginkább kedvelt borászukról 2006. december 1. és 2007. március 15. között országos szavazás keretében mondhattak véleményt a borfogyasztók. A tavaly útjára indított díjat – édesapjára emlékezve – ifj. Gál Tibor adta át. Gál Tibor a magyar borkészítés egyik legismertebb, nemzetközi szinten is elismert alakja volt, akit munkássága során mindig a magyar borok világszínvonalra emelése vezérelt. A borászok társadalma e díjjal kíván tisztelettel emlékezni rá. A megtisztelõ cím birtokosa idén az ugyancsak nemzetközi hírnévnek örvendõ villányi borász, Bock József lett.


borbál 2007  
Amint a vacsora befejezõdött, Netti és a Holländer Együttes vette birtokába a színpadot. Ezzel kezdetét is vette a hamisítatlan, igazi báli forgatag. Az együttes ugyanis kiváló hangulat-teremtõ képességérõl híres. Világslágereket játszanak, mûsorukat mindig a közönség korosztályához igazítják, de ez náluk soha nem jelent unalmat. Amikor a lassabb számok hatására kezd megtelni a táncparkett, élénkebb ritmusokra váltanak és – lássuk be – olyankor már szégyen visszavonulni. Maradnak is a táncosok becsülettel, elvégre valamikor le is kell mozogni a pompás étrend esetleg nem kívánatos következményeit.


angelo cukrászda olasz süteményei 
Ám aki mégis elfáradt, annak sem kellett visszaülni az asztalához. Érdemes volt sétát tenni a báltermet körbefutó erkélyen. Valóságos kis Itália bújt ott meg az oszlopok között. Az Angelo, az elsõ olasz cukrászda, hagyományos olasz sütemények bõségével csábítgatta a torkosabbakat. A Peccati di Gola olasz étterem pedig sonkákat és különféle ízesítésû, pácolású sajtokat kínált, ugyancsak gyomrot gyönyörködtetõ választékban. Tegyük hozzá: némi meglepetéssel. Kiderült ugyanis – vannak olyan, sajátos érlelésû sajtok, amiket gyümölcslekvárral érdemes fogyasztani. Hoztak is magukkal nyolcfélét, közöttük a nálunk szinte alig ismert fügelekvárt.


amedei csokoládék  
Az ínyencek figyelmét nem kerülték el az Amedei csokoládék sem, melyekrõl azt tartják, ez a csokoládék Rolls Royce-a. Alapanyagát a termõhelyek szerint válogatják szét. Equador, Grenada, Jamaica, Trinidad, Venezuela kakaójából más-más féle csoki készül. A jamaicai például rummal fogyasztva a legjobb, a madagaszkárihoz pezsgõt, a grenadaihoz a nagytestû, harmonikus vörösborokat ajánlják. Más érdekességgel a Stumpf Couture divatcég szolgált. Kiállított ruháik a régi magyar hagyományokat ötvözik a 21. századi nõ igényeivel. Kényelem és elegancia együtt jelenik meg ezekben a modellekben úgy, hogy az alapvetõ stílusjegyek mellett viselõjük egyénisége is érvényesülhet. Egyéni választás szerinti alapanyagokból készülnek, a hétköznapi viselettõl a legszigorúbb alkalmi megjelenésig mindent lehetõvé tesznek.


ifjabb gál tibor 
A galérián a borkóstoló is folytatódott. A legkiválóbb borászok kínálták legjobb boraikat. Volt itt 6 puttonyos aszú Árvay János pincéjébõl, Balatonszõlõsi Olasz Rizling Figula Mihálytól, a Titi Pinot Noir Selection 2004 ifjabb Gál Tibor kezébõl került ki. Bemutatkozott egy-egy borral Garamvári Vencel, Kamocsay Ákos, Maya Ernõ, Szepsy István, Takler Ferenc és Egerbõl Vincze Béla is. Miközben lent a Holländer Együttes továbbra is fáradhatatlanul mûködött, a galériára feljöttek a Bordalnokok és körülöttük szabályos kórus alakult ki. Mindannyian együtt énekelték a Hegedûs a háztetõn nagy slágerét: ?Ha fáj, ha bánt az élet, csak igyál és elszáll a gond, szeressük egymást s a hegy levét, igyál, míg megy beléd, igyál, igyál, de bort!" – Így is történt!

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.