A szakmai szempontok érvényesülése jellemezte az Országgyűlés Sport és Turizmus Bizottsága találkozóját dr. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel és ezt a miniszter a kérdésekre adott válasza elején meg is köszönte.

A szakmai szempontok érvényesülése jellemezte az Országgyűlés Sport és Turizmus Bizottsága találkozóját dr. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel és ezt a miniszter a kérdésekre adott válasza elején meg is köszönte.

Dr. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter meghallgatására a Házszabály 68. §-ának (4) bekezdése alapján került sor. A miniszter beszámolt az elmúlt egy év hazai turizmusát érintő kormányzati lépésekről és az elkövetkező hónapok terveiről.

 A legfontosabbnak nevezte, hogy a turizmus túlélte a belföldi vásárlóerő csökkenését, bár az export-ágazatok dinamikájával nem tudott lépést tartani. A kilábalást segíti, hogy az Új Széchenyi Terv középpontjában a Gyógyító Magyarország áll és ez az egészségturizmus fejlesztését jelenti. Elkészült az üdülési csekket felváltó Széchenyi Pihenő Kártya, melynek igazi felfutása 2012-re várható, mert a béren kívüli juttatások körében akkor fog erőteljesebben megjelenni. Szeptemberben elkezdődik a turizmusról és vendéglátásról szóló törvény tervezetének szakmai egyeztetése, a törvényt még az ősz folyamán az Országgyűlés elé szeretnék terjeszteni. Ezzel húszéves adósságát törleszti az állam. Sajnos a törvényben még nem jelenik meg az – egyébként jogosnak mondható – igény a vendéglátó-ipari ÁFA csökkentéséről.

A beszámoló elhangzása után a képviselők kérdések hosszú sorát tették fel a miniszternek. Pál Béla (MSzP) arról érdeklődött, segített-e az EU elnökség a hazai turizmusnak, bevált-e a két minisztérium által végzett kettős felügyelet, hogyan lehet felgyorsítani a SzÉP bevezetését, milyen módon részesülhetnek belőle a szociálisan rászorultak, egységessé lehet-e tenni az idegenforgalmi adót? Zakó László (Jobbik) a SzÉP kártya fürdőkben való felhasználási lehetőségéről, a szezonális munkavégzés megkülönböztetéséről az idegenforgalom és a vendéglátás között, az ARTISJUS túlzó jogdíjairól kérdezett. Sok „nevesincs művész" luxus életkörülményeit a vendéglátók fizetik – mondta. A Bizottság alelnöke, Szilágyi György (Jobbik) nehezményezte, hogy a miniszteri beszámoló szövegét az utolsó pillanatban kapták meg a képviselők, nem volt idejük alaposan áttanulmányozni. Miért a lakosságról próbál újabb bőrt lenyúzni a kormány – kérdezte – miközben „érinthetetlen területek" például a törvénytelen online szerencsejáték évi százmilliárdos bevételekre tesz szert adózatlanul? Horváth András Tibor (MSzP) szerint a fürdők többségét az önkormányzatok tartják fenn. Növelné bevételeiket, ha elfogadhatnák a SzÉP kártyát. A turizmusban nagy számmal alkalmazhatók alacsonyabb képzettségű munkavállalók, hogyan lehetne ezt elősegíteni?

A miniszter válaszában – egyebek mellett – kiemelte: Az EU elnökség negyvenezer vendégéjszaka többletet jelentett. Ősszel sok jogszabály változni fog. Január 1-től a SzÉP kártya értéke nő, vásárlóereje az üdülési csekk két-háromszorosának felel meg! Szállásfoglalásra 225, melegétel vásárlásra 150, egészségmegőrző fürdőhasználatra 75 ezer forint használható majd fel segítségével. Erős kerettörvénye lesz a turizmusnak, amit „szektorált" szabályozással egészítenek ki. Törvényben fogják elrendelni, hogy az IFA bevételt az önkormányzatok csak a turizmus marketingjére használhassák. Elkészült az online szerencsejáték adóztatásáról szóló jogszabály. Megvalósítása nem lesz könnyű, bevezetését 2012. január 1-től tervezik.

Ezt követően a Bizottság A Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot (T/3927. szám), valamint az Állami Számvevőszék jelentését a Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetése végrehajtásának ellenőrzéséről tárgyalta meg. Tolnai Lászlóné, az ÁSZ osztályvezetője elmondta, az ellenőrzés célja a törvényjavaslat megbízhatóságának értékelése volt, vagyis arról mondtak véleményt, hogy a Költségvetési törvény végrehajtása törvényesen és szabályszerűen valósult-e meg? Ellenőrzésük évek óta azonos módszerrel, az angol gyakorlat adaptációjával történik. Már régen szorgalmazza az ÁSZ, hogy a zárszámadási törvényjavaslat felépítésére, szerkezetére vonatkozóan törvényjavaslat készüljön és azt is, hogy a hosszú távú kötelezettségvállalások összefoglaló bemutatását is tartalmazza a költségvetési törvényjavaslat. A Magyar Turizmus Zrt. a kifizetéseit szabályszerűen teljesítette. Néhány kérdés majd a válaszok elhangzása után a Bizottság a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak találta.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük