Az előkészületek befejeződtek, most már bizonyos, hogy június 3-án, pénteken reggel 8 órakor a Kincsem Parkból elrajtol az I. Motoros Borok Útja Rallye mezőnye. Az autós Magyar Borok Útja Rallye 20 éves hagyományain alapuló élménytúra a Mátrai és az Egri borvidéket látogatja meg.

Az előkészületek befejeződtek, most már bizonyos, hogy június 3-án, pénteken reggel 8 órakor a Kincsem Parkból elrajtol az I. Motoros Borok Útja Rallye mezőnye. Az autós Magyar Borok Útja Rallye 20 éves hagyományain alapuló élménytúra a Mátrai és az Egri borvidéket látogatja meg.

„A hamisítatlan dolce vita életérzést megtestesítő Vespa hét évtizedes történelme alatt a világ egyik legnépszerűbb robogója lett. A jeles évforduló alkalmából több mint 30 vadonatúj, jubileumi modell várja, hogy az I. Motoros Borok Útja Rallye-n is bebizonyítsa, mennyire jó útitárs tud lenni egy igazi élménytúrához. A motorokat gondos felkészítés után, egy közlekedésbiztonsági gyakorlati feladat elvégzését követően a regisztrációs napon bocsátjuk a versenyzők rendelkezésére a vadonatúj motorszalonunkban Dunakeszin. Aki pedig hétvégén igazán beleszeret a Vespájába, a versenyt követően kedvezményes feltételekkel akár meg is vásárolhatja. Remélhetőleg nem lesz rá szükség, de a biztonság kedvéért a mezőnyt egy szervizautó is követi " – mondta a sajtótájékoztatón Lukoczky Csilla, a Vespa hazai vezérképviseletét ellátó Netmoto Kft. marketing vezetője.

Két nap alatt 10 kiváló borászat, és azok legfinomabb nedűi mutatkoznak be a motorosoknak. A Mátrai Borvidékről a Kovács Borház, a Nandi Magdi Borászat és Vendégház, a Molnár és Fiai Pincészet, a Pálinkás Pincészet, a Nyilas Pincészet, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, az Egri borvidékről a Gróf Buttler Borászat és az Ostorosbor, a Tokaji Borvidékről pedig a Holdvölgy, valamint a Basilicus Borkultúra Központ. A rendezvény a résztvevőknek kínált élmények mellett fontos társadalmi célt is szolgál – jelentette be Megay Róbert Péter, a szervezőbizottság elnöke. A társadalmi felelősségvállalás egy új formáját kívánják bevezetni. A Borút Rallyeken, valamint ugyancsak az ő szervezésében minden évben megtartott páros teniszkupákon befolyt – jótékonysági célra egész évben gyűjtött – összeget az Oxy Team Országos Sportmentőszolgálatnak adják át, akik azt a hajléktalanok egészségügyi szűrésére fordítják.

Minden képzeletet felülmúló, elképesztő körülmények között élnek hajléktalanok Budapesten – világított rá dr. Nagy Tibor, az Oxy Team Országos Sportmentőszolgálat főigazgatója. Évek óta végzik a hajléktalanok egészségügyi szűrését és védőoltásokkal való ellátását. Ennek különösen a tél beállta előtt van nagy jelentősége. A vizsgálatok elvégzésére alkalmas, jól felszerelt autóval keresik fel azokat a helyeket, ahol nagy számban élnek hajléktalanok – sokszor földbe vájt üregekben – és megpróbálnak legalább némiképpen enyhíteni az alig elviselhető állapotokon. Lehetőségük van arra is, hogy mindazoknak, akik részt vesznek a szűrővizsgálatokon, valami kevés élelmiszert is adjanak. Ezért van különösen nagy jelentősége a Borok Útja Rallye szervezői által elhatározott változtatásnak, hogy egyszerre, nagyobb összegben adják a támogatást.

Európa szinte minden országában kutatják, miként lehet a motoros balesetek számát csökkenteni. A motorozás inkább a fiatalokhoz kötődik, így még inkább fontos a balesetek megelőzése. Nehéz megtalálni a hangot, amivel a fiatalokhoz szólni lehet és nehéz eléjük olyan példát állítani, amire oda is figyelnek. A tudatos, felelősségteljes és biztonságos közlekedés népszerűsítése hagyományosan kiemelt célja a Magyar Borok Útja Rallye versenysorozatnak. Eltérően az autós rallyeken megszokottaktól, ezúttal a versenyzés óráiban a borkóstolás minden résztvevő számára szigorúan tilos – emelte ki dr. Komáromi Endre ny. rendőrezredes, a rallye biztonsági főnöke. Számtalan helyen lesz ellenőrzés. Napközben a mezőny tagjai egymásra, a versenyre, a csodálatos tájra, a vendéglátó borászokkal való találkozásra és beszélgetésre, a borászat működésének és filozófiájának megismerésére, valamint az általuk kínált finom falatokra koncentrálnak. A kitűnő hazai borok megízlelése természetesen nem marad el, a szálláshelyre visszatérve, az aznap meglátogatott borászok mutatják be és kóstoltatják legfinomabb tételeiket.

Az indulás előtti utolsó tájékoztatón jelen volt több olyan pincészet képviselője is, melyeket a motorosok az út során majd felkeresnek. Az Ostoros pincészet az érkezőknek Eger egyik legizgalmasabb borát kínálja. A 2015-ös Egri Csillag egy cuvée, melyet a Bikavér fehér párjaként hívtak életre az egri borászok. Ennek is szigorú előírásai vannak, amit a készítés során be kell tartani. Az Ostoros pincészetnél Chardonnay és Egri Leányka adja a bor gerincét de van még benne Cserszegi Fűszeres, Sauvignon Blanc, Rizlingszilváni és Ottonel Muskotály. Együttesen friss, szinte ropogós, üde karaktert adnak. A Chardonnay-től kis krémesség is megmutatkozik benne, jó illatú, könnyen iható, kellemes nyáresti bor vált belőle. A pincészet másik prémium bora, a Merlot – Pinot Noir – 1-1 arányú – házasításával készült rosé, mely Cannes-ban a rosé világbajnokságon ezüstérmes lett. Nem hiányzik persze a Bikavér sem náluk, ebben Kékfrankos, Merlot, Pinot Noir és Cabernet Franc rejtezik, másfél évig érlelték, tölgyfa hordóban.

Ha a hétköznapi borfogyasztókat megkérdeznénk nem valószínű, hogy sokan tudnák, hol is van az a Nandi-Magdi Vendégház és borászat? De aki megtalálja, örömét leli majd benne, mert valódi kincset talált. A titkot most eláruljuk: Budapesttől alig egy órára, Gyöngyöspata az otthona. Már az odavezető út is gyönyörű, az egész Mátra az utazó elé tárul. Mintegy tizenöt éve léteznek, három hektáron gazdálkodnak, ötféle bort készítenek. A gazdaasszony, Bernát Magdi édesapját Nándornak hívták, így lett a kislányból Nandi Magdi a faluban. Borászkodása során Ottonel Muskotály, Sárga Muskotály és Rizlingszilváni véletlen házasításkor igen jó összeállítás került ki a keze alól. Így hát emléket állítva a szülőknek, a bor neve Nandi Magdi cuvée lett! Mindegyiket más időpontban szüretelik, nem is készül minden évben ez a bor. Borászatuk az egykori gyöngyöspatai főesperességi plébánia épületében van, alatta négyszáz évesnél öregebb pince húzódik.

A Dubicz Borászat és szőlőbirtok 110 éves pincéjében ennek a nem csekély időnek teljes borászati technológiáját megismerheti a látogató. A kezdetekkor, 1906-ban még hatalmas fahordókkal dolgoztak, de 1963-ban az akkor elvárt mennyiségi termelés érdekében már óriási betontartályok épültek. Ezeket nemrég feltárták és raktárnak használják, 211 darab amerikai, francia és magyar barrique hordót helyeztek el bennük. Végül 2011-ben megérkezett a pincébe a reduktív technológia is. Egyik érdekességük az 1014-sorozat, mely nevét a Kékestető magasságáról kapta és egyben a válogatott alapanyagokból készült bor minőségének szintjét is jelzi. A Fríz termékcsaládban Hárslevelű és 2015-ös évjáratú barrique Olaszrizling található. Bár van vörösboruk és roséjuk is, elsősorban a fehérborok termelésére fordítják a legnagyobb figyelmet.

A Holdvölgy „az ellentétek pincészete" Mád központjában tevékenykedik, majdnem két kilométer hosszú pincerendszerük 109 ágra oszlik, nem egy közülük hatszáz évnél is öregebb! Fölötte a borászat viszont korszerű technológiával dolgozik. A vendégeket kincskereséssel egybekötött pincelátogatásra várják. Ennek során mindenki kap egy térképet, azon megjelölték a borkóstolási pontokat, „csak" azokat kell megtalálni. Egyik érdekességük a Vision, egy Furmint – Hárslevelű – Kabar házasítás. Ez utóbbi az aszúkészítéshez, célzott keresztezéssel született szőlőfajta. A bor viszont tavaly a Decanter versenyen aranyérmes lett. A mellette álló palackban az Exaltation (Túlfűtöttség) nevet viselő, késői szüretelésű Sárga Muskotály viszont már több éve rendszeresen aranyérmes a Muskotály világversenyen.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük