A Lenkey család tizennégy évvel ezelőtt kezdett el szőlőt művelni Tokaj-Hegyalján. Az utolsó tíz évben elért eredményeikről szakmai közönség előtt tartottak bemutatót.

A Lenkey család tizennégy évvel ezelőtt kezdett el szőlőt művelni Tokaj-Hegyalján. Az utolsó tíz évben elért eredményeikről szakmai közönség előtt tartottak bemutatót.

A budapesti Kadarka bárban rendezett bemutatón a 2005 – 2011 között készült boraikból kínáltak tízet. Valamennyinek közös jellemzője, hogy a termelők szakítottak a máshol megszokott, többnyire a szőlőfajtához kötött elnevezéssel. Palackjaik címkéin az elmaradhatatlan évjárat megjelölés mellett valamilyen fantázianevet látunk. Ugyancsak mindegyikről elmondható, hogy az egyes tételekből feltűnően keveset, alig néhány százat, esetleg pár ezret palackoztak. Ennek persze jó oka van. Elképzeléseik a borkészítésről fokozatosan átalakultak, illetve még ma is alakulnak. Rájöttek, hogy nem vonzza őket a nagyüzemi borászkodás. Sokkal inkább olyan borokat szeretnének készíteni, melyek „őszinték és van egyéniségük".

A termelésről szólva, a legendás huszárkapitány késői leszármazottja, Lenkey Géza – elmondta, a cél érdekében 2002 óta hektáronként mindössze 20 – 30 mázsát szüretelnek, ez tőkénként 6 – 10 fürt érlelését jelenti. Az aszúszedést szeptemberben kezdik, és ha az időjárás kegyes, november végéig folytatják. Nem használnak gyomirtó-szert, rovarölő-szert, sem élesztőt az erjesztéshez és almasav-bontást sem végeznek. A bor hordókba kerül, azokat szükség szerint kénezik. Nagyon szeretem – tette hozzá – ha a borainkon érződik a föld és a kő, mert Tokaj -Hegyalja attól lett az, ami és szerencsémnek tartom, hogy a világ talán legjobb borvidékén van szerencsém bort készíteni. Csak rajtunk áll vagy bukik, ez mennyire sikerül.

A kóstoló kezdetén először a mindennapi fogyasztásra szánt borok kerültek sorra. A tokajit szeretik az emberek, csak ritkán isszák. Ezért akartak a Lenkey Pincészetben a mindennapi boriváshoz megfelelőt adni. A „Korai örömök" – 2011, melyből mindössze 1288 palackkal készült, igen ravasz összetételű bor. Van benne Cserszegi Fűszeres, Zengő, Zenit, Zalagyöngye, Sárga Muskotály és még 15 százaléknyi Furmint is. Ez a hasonló nevű 2010-esnek továbbfejlesztett változata lett, mert annak összesen 572 palackjában eredetileg nem volt Furmint. Még kevesebb, mindössze 542 palacknyi lett a 2009-es évjáratúból. Ennek a savai harmonikusabbak, kicsit teltebb a bor. A gazdag házasítás oka pedig az, hogy a hetvenes – nyolcvanas években telepített ültetvényen elszórtan, vagy egy-egy sorban mindegyik fajta megtalálható. Arra kevés, hogy önálló tételként forgalomképes legyen, de így – gondos, válogatott szüret után – jól hasznosíthatók. A névválasztás szinte „adta magát" – korán érő fajtákról van szó.

Bodrogkeresztúron puhábbak a kövek, könnyebb a föld, ott terméskorlátozás nélkül terem a „Fecsegő". Ennek története – folytatta Lenkey Géza – három-négy évvel ezelőtt kezdődött, amikor a feleségem, Husika, hozott egy magazint Hollandiából. Volt benne egy fekete – fehér reklámoldal, két madárkával, meg egy cseresznyével. Megtetszett, kitéptem a lapot és eldöntöttem: egyszer készítek majd hozzá egy bort. Ez lett a Fecsegő, 80 % Hárslevelű, 20 % Furmint, az első borunk, ami terméskorlátozás nélkül, de gondos válogatással született. Csak a legszebb fürtöket szedtük le. Szerettem volna belőle valami könnyedet, nem „komolyat". Amit csak inni kell és nem kell „megfejteni". Az ára is kedvező, hogy sokakhoz eljuthasson. Nem bántuk meg ezt a kísérletet, a Fecsegő továbbra is készül, sőt innen került le egy hónappal későbbi szüretelés után „Az élet szép" (20 % Hárslevelű, 80 % Furmint) is, mely nevének ugyancsak egyszerű a magyarázata: ha megiszol belőle egy üveggel – az élet szép! Valódi ivóbor, jó barátoknak. A hátcímkéken üzenet is található, melynek lényege, ha valakinek gondja van, ne higgye, hogy az ő problémája a legnagyobb a világon. Inkább előre tekintsen és mondogassa magának, hogy az élet szép.

A 2007-es Sárga Muskotályhoz minden dűlőből begyűjtötték ezt a fajtát. Hordóban csak két hónapot töltött, inkább palackban érlelték öt éven át. Nem erőteljes, nem tolakodó, a jellegzetességei mégis felismerhetők, mert a novemberi hideg megadta sajátos stílusát. A legnagyobb tétel, 3258 palack, a dűlőszelektált Furmintból sikeredett – 10 hordó! Ez is lett a neve: Tízhordó – 2009. A fogyasztók jól fogadták, nyolchónapnyi hordókezelés után még másfél évet töltött palackban. Egy évről korábbról, a Túlélő – 2008-nak kalandos története van. Megpróbálták bebizonyítani, hogy kevesebb permetezőszer is elég. A szüretre már csak egy feladatuk maradt: menteni, ami menthető! A 10 hektárról összesen 3200 palackra elegendő Furmint, Hárslevelű és Muskotály maradt életben. A „December" is egy kísérlet eredménye; 2005. december 14-én, mínusz 5 fokban szüretelték a fagyott szőlőt. Öt és fél éven át érlelték hordóban, 555 palackot töltöttek meg belőle. Húgának kisfiáról kapta a nevét az édes, 81 % Furmintot, 19 % Hárslevelűt tartalmazó Dárius, mely egyben arra is neveli a borászt, hogy a szőlőhöz alázattal kell közeledni. Ebben a borban is érezni lehet a földet, a követ, ami a tokaji boroknak sajátos, nagyszerű zamatát adja.

www.lenkeypinceszet.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük