Az állítást a naptáron kívül az a tény is igazolja, hogy bemutatta új katalógusát az Intersí Utazási Iroda. Öt ország kiváló síterepei között válogathatunk benne.

Az állítást a naptáron kívül az a tény is igazolja, hogy bemutatta új katalógusát az Intersí Utazási Iroda. Öt ország kiváló síterepei között válogathatunk benne.

Ellentétben a nyári üdülőhelyekkel, a népszerű síterepeken a szálláshelyek nagyon hamar elfogynak. Érdemes tehát igen korán lefoglalni – hívta fel a figyelmet a bemutató kezdetén Bánfi Gábor, az Intersí ügyvezető igazgatója. Éppen azért – a tervezés megkönnyítésére – a katalógus elején naptár is van. Feltüntetik benne az iskolai szüneteket, egészen 2012 áprilisának végéig. Március 15-től például hosszú hétvége kezdődik, ajánlatos erre jóval korábban gondolni! Fontos változás a katalógusban, hogy piktogrammal jelölték azokat a szálláshelyeket, ahová – előzetes bejelentéssel – háziállatot is vinni lehet. Mivel sok szálloda ad, ráadásul különböző mértékű gyermekkedvezményt, ezek többsége a katalógusból hiányzik. Megtudhatók viszont a honlapról (www.intersi.hu). Olaszországban és Ausztriában megszigorították a síoktatók munkavállalási feltételeit. Akik oktatást kívánnak, közvetlenül az oktatóval vegyék fel a kapcsolatot. Érdekesség az iroda gyakorlatában, hogy az előfoglalási kedvezmény – ahol van – az egyéb kedvezményekkel összeadódik!

Szlovákiában nagyon jó síterepek vannak, de nálunk az igény egyre csökken irántuk. Pedig a hétköznapi élet ott sokkal olcsóbb, mint más országokban. A sílifteket is felújították. Sokan kedvelik Szlovéniát, a szolgáltatások minősége Ausztriával vetekszik, áraik viszont olcsóbbak. Nagyon „családbarát" síterepeik és szállodáik vannak. Ausztria síterepei közeliek, nagyok, változatosak, de kevesebb a pályaszállás. Olaszország is népszerű, nagyok a pályarendszerek és sok a pályaszállás. Tőlünk a legtávolabb Franciaország van, de ott vannak a legnagyobb, legmagasabb, összefüggő, akár több százkilométeres pályarendszerek és a kék, piros, fekete mellett van még zöld jelzésű, kezdőknek való pálya is. Szinte minden elhelyezés pályaszállás és az áraik is nagyon jók. Csak a francia téli szünetben – február 11-től március 10-ig nem szabad oda menni. Háromszorosára nőnek az árak.

Kiváló természeti adottságok, remek technikai háttér, hagyományos vendégszeretet jellemzi az ausztriai síterepeket – mondta el Ricsovics László. A legközelebbi sípálya 270 kilométerre van, ezért néhány helyen már kétéjszakás foglalásokra is lehetőség van. A Semmeringen sokan még este kilenckor is síelnek. A hosszú hétvégékre szívesen mennek olyanok, akik inkább gyakrabban, de rövidebb időre utaznak. A síelés más programokkal – például wellness – is összekapcsolható, ezért a gyerekek is szeretik. A síbérlet olcsó, forintért is kapható, ráadásul van, ahol a hatnapos síbérlethez három fürdőbelépőt is adnak. Bad Hofgasteinben háromszintes fürdő épült. Az alsó csak a gyerekeké, rengeteg csúszdával, a középsőt mindenki használhatja, míg a felső szint csak a nőké. A szomszédban a Hotel Weismayr azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy a 3. és 4. ágyon a gyermek elhelyezése 15 éves korig ingyenes.

Miért pont Franciaország? – tette fel a kérdést Klein Kati. Itt vannak a legjobb pályarendszerek, jó az ár – érték arány, a síbérletek forintért vásárolhatók. A buszok Szlovénián keresztül mennek, így olcsóbb. A buszra fejenként egy kézicsomag, egy bőrönd és egy pár síléc vagy hódeszka vihető fel. Előfordult már, hogy valaki kuktafazékban paprikás krumplit, tepsiben rétest szeretett volna vinni. A pályáknál valóságos sífalvak állnak. A szállodák nekünk ugyan drágák, de az apartmanok – főleg családoknak, baráti társaságoknak – igen megfelelőek. Az ajánlatok 95 százaléka pályaszállás, tehát a távolságuk a pályától kevesebb, mint ötszáz méter.

Két fő típusuk van. A főépület neve Residence, de mellette, körülötte több, kisebb épület áll, ezeknek Chalet a neve. Érdemes megjegyezni, hogy ezekben a „hálófülke, hálókabin" többnyire ablak nélküli beugrót jelent, benne emeletes ággyal. Alpe d' Huez okkal népszerű, itt van a világon a leghosszabb fekete pálya, 3300 méterről indul. A település központjában rengeteg a szórakozási lehetőség, sok síbérlethez jár ezekbe ingyenes belépő. A világ legnagyobb összefüggő síterepe viszont a Három Völgy, Les Trois Vallées, hatszáz kilométer hosszú. A francia -svájci határszakaszon Les Portes du Soleil két ország tizenkét települését foglalja magában. Külön érdekesség, hogy itt a központból kitiltották az autókat, egy nagy parkolóból lovas szánok viszik a szállásához az utast.

Olaszországnak is van Svájccal közös síterepe, hívta fel a figyelmet Podlovics Éva. Svájcban már nem ragaszkodnak az útlevélhez, az új (kártya) személyi igazolványt elfogadják. Olaszországban viszont feltétlenül figyeljünk arra, hogy itt a csecsemő is beleszámít az elhelyezési létszámba! Több helyen van gyermekkedvezmény és a síbérlet általában nyolc éves korig ingyenes, fizető felnőtt mellett. Sok helyen forintért is megvásárolható, ill. a helyszínen kedvezményt adnak az euró-árból. Igen népszerű Val di Sole, ahol a 380 kilométernyi sípályára százötven (!) felvonó jut. Sappada néhány szálláshelyén ¾ panzió is létezik. Ez azt jelenti, hogy a reggeli és a vacsora mellett délutánonként meleg levest, némi egyéb ételt is adnak. Itt található Nevelandia is, Olaszország legnagyobb havas Vidámparkja, ami elsősorban a gyerekeknek óriási élmény.

Szlovákiában, a Chopok déli oldalán elterülő összefüggő pályarendszeren jelentős felújítást végeztek – mondta el Kovács Szilvia. Ezen a területen a kétcsillagostól az elegáns wellness-szállodáig minden szálláshely megtalálható. Déli szomszédunkat, Szlovéniát viszont még nem nagyon ismerik a magyarok. Rendszerint félve indulnak el, de később mind többen térnek vissza ide. Gyönyörű természeti környezet, jól karbantartott pályák, színvonalas szálláshelyek jellemzik ezt az országot. Családbarát síterepek, könnyű, gyakorló pályák találhatók erre és a szállások 80 százaléka pályaszállás.

Magyarországhoz a legközelebb Maribor fekszik, itt van a leghosszabb – öt kilométeres – villanyfényes pálya Európában! Ugyancsak közel van hozzánk Rogla. Nagyon „családbarát", itt 12 éves korig adnak gyermekkedvezményt. A könnyű pályákkal vonzza a látogatókat Cerkno, ahol viszont új hódeszka pálya is épült. Roglában „Gratis", Mariborban „Boom", Cerknoban „Ski for free" a neve azoknak a kedvezmény csomagoknak, melyekhez ingyenes síbérlet társul. Ahol ilyen nincs, ott viszont az Intersí utasainak a helyi síbérletek árából 35 – 40 százalék engedményt adnak!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük