Új, exkluzív, tizenkilenc pálinkát tartalmazó termékcsaláddal jelentkezik idén a Várda-Drink csoport, a magyar szeszesital piac egyik meghatározó szereplője. Az italkülönlegességek egyedülálló csomagolást is kaptak: karcsú üvegek, egyedi címkék és a parafa dugó rézgyűrűjén „EXCLUSIVE EDITION" gravírozás teszi őket elegánssá.

Új, exkluzív, tizenkilenc pálinkát tartalmazó termékcsaláddal jelentkezik idén a Várda-Drink csoport, a magyar szeszesital piac egyik meghatározó szereplője. Az italkülönlegességek egyedülálló csomagolást is kaptak: karcsú üvegek, egyedi címkék és a parafa dugó rézgyűrűjén „EXCLUSIVE EDITION" gravírozás teszi őket elegánssá.

A közel százéves múltra visszatekintő cég joggal lehet büszke eredményeire, amiket az 1922-ben történt alapítása óta elért. A Szabolcsi Gazdák Szeszfinomító Szövetkezete az évek során sok változáson esett át. Először az 1950-es államosítás, majd az 1993-ban bekövetkezett privatizáció határozta meg működését – mondta el a rövid történetet Selmeczi Zsolt, ügyvezető igazgató. A cég nevet és tulajdonost is váltott, a Várda-Drink Részvénytársaság a management, valamint dolgozói tulajdonába került. Jól felépített értékesítési hálózatuk segítségével termékeik eljuthatnak az ország minden pontjára. Céljuk a kulturált italfogyasztás és a pálinka különlegességének hirdetése. A kétezres évek elejéig a pálinkának nem volt igazi rangja, alacsony minőségű italnak számított. A fogyasztó szokások viszont lassan megváltoztak. Ezt próbálta meg követni a Várda-Drink is az új termékei előállításakor.

A termékcsaládban megtalálhatóak a hagyományos, a zamatos gyümölcságyon, illetve a fahordóban érlelt pálinkák is. Az italokat a saját, vásárosnaményi főzdéjükben készítik nagy gondossággal, szakmai odaadással. A termékcsalád célközönsége a nívós éttermek magyar és külföldi vendégei, akik igénylik az exkluzív pálinkacsalád nyújtotta életérzést. Követve a fogyasztók visszajelzéseit, egyre magasabb minőségű italokat állítanak elő. A jó pálinka készítéséhez három dologra van szükség: kell hozzá hibátlan minőségű, válogatott gyümölcs, megfelelő technológia és maga szintű szaktudás, tapasztalat. Nekünk idehaza mindez rendelkezésünkre áll. A legízletesebb pálinkák alapanyagául szolgáló gyümölcsök a Kárpát-medencéből származnak, és híresek egyedülálló ízvilágukról. Magyarországon az egyik legjobb gyümölcstermő terület Szabolcs-Szatmár-Bereg megyén belül található, ahol a Tisza és Szamos öntéstalaja, továbbá a Kárpátok közelsége kiváló mikroklímát teremt a gyümölcsöknek. Az alapanyagok többségét a Várda-Drink is innen szerzi be.

Tévednek, akik azt gondolják, hogy pálinkát csak étkezés előtt vagy után lehet fogyasztani. Erre alaposan rácáfol Koncz László, a budapesti La Perle Noir étterem konyhafőnöke. Egész ételsort lehet úgy összeállítani, hogy minden egyes fogásban a mellé kínált pálinka gyümölcsössége jelenjen meg! Azt könnyű belátni, hogy birsalmasajttal és pisztráng kaviárral, mandulás morzsával tálalt kacsamájhoz tökéletesen illik a birsalma pálinka. A cseresznye ízét pedig kölcsönösen kihangsúlyozza a cseresznyeleves mellé adott cseresznyepálinka. A levest picit a sósabb ízvilág felé viheti el egy kis „csirke osztriga" – a combnak egy apró része és kerülhet a levesbe még pálinkába pácolt cseresznyével töltött, sült derelye is. A kuktában vajpuhára megfőtt marhapofa, homoktövis pürével és áfonyás burgonyagombóccal, a berkenye pálinka aromáját még inkább kiemeli. Vajastészta kosárkára rásütött friss szilva el sem képzelhető mással a szatmári szilvapálinkán kívül, a barackos túró tortácska pedig – az étkezés lezárásaként – ágyas barackpálinkával jár kéz a kézben.

Szanyó Gyula pálinkamester szakmérnök véleménye szerint a pálinka fogyasztásakor igen fontos a pohár alakja és az ital hőmérséklete. Kóstolásra a legalkalmasabb a tulipán alakú pohár és a 18 – 20 fokos hőmérséklet. Itt teljesednek ki a legjobban az íz- és az aromaanyagok. Hűtéssel inkább a kevésbé jól sikerült italok hibáit próbálják elrejteni. A pálinkát a pohárba a gömbölyű has legszélesebb vonaláig töltjük, így találkozik a legnagyobb felületen a levegővel. Fölötte a keskenyülő rész „kéményhatást" hoz létre, felgyorsítja a párolgást, jobban érezzük ezáltal az illatot. Ezért a pálinkát – a bortól eltérően – nem kell forgatni a pohárban. Nézzük meg a színét is az italnak. A legtöbb tiszta, átlátszó, de bizonyos gyümölcsök esetében a sárgás szín is elfogadható. Az igazi, finom pálinkát ne egyszerre hajtsuk le, hanem lassú apró kortyokban ízlelgessük!

A vállalat pálinkaüzemét 1990 óta Csobolya Attila pálinkamester, a Szatmár-beregi Pálinka Lovagrend főpohárnoka vezeti. Álláspontja szerint a gyümölcs lelkét kell itallá varázsolni. A Várda Distillery Exclusive Edition pálinka termékcsaládnak valóban minden egyes cseppje élmény. A különleges gyümölcsöket kézzel szedik, válogatják és az italokat a legkorszerűbb, számítógéppel vezérelt eljárással állítják elő. A tavalyi országos pálinkaversenyen Champion-díjas birspálinkájukra nagyon büszke, ezt a gyümölcsöt ugyanis csak nagy gonddal, kézimunkával lehet feldolgozni. A lepárlás után nem mindegy a tárolás sem. A cseresznyepálinkát például cseresznyefából készült hordóban érlelik, ez hangsúlyosabbá teszi a gyümölcs jellemvonásait. Persze ügyelni kell arra, hogy a hordó ne váljon uralkodóvá. A zempléni tölgyfa az egész világon híres, a Szatmári szilvapálinkát ebben érlelik.

Az Exclusive Edition termékcsaládot az alábbi különlegességek alkotják: Special Varietal – fajtaazonos gyümölcsből készült Besztercei szilva-, Penyigei szilva-, Conference körte-, Bosc Kobak körte- és fürtös meggypálinkák. Master Specialty – különleges gyümölcsökből készült bodza-, birs-, berkenye-, muskotályos szőlőpálinkák. Barrel Reserva – fahordóban érlelt cseresznye cseresznyefa hordóban, szilva eperfa hordóban, Szatmári szilva tölgyfa hordóban, kajszi eperfa hordóban, kajszi tölgyfa hordóban, 5 éves Szatmári szilva tölgyfa hordóban érlelt pálinkák. Grand Vintage – évjáratonként szelektált különlegességek: 2014-es Szatmári szilva- és 2015-ös Szatmári szilvapálinka. Extra Delicious – gyümölcságyon pihentetve készült pálinkák: ágyas szilva- és ágyas barackpálinka. A fahordókban érlelt pálinkák címkéinek színe megegyezik a fahordó típusával. A címkézés manufakturális folyamat, így minden címkén megtalálható a pálinkafőző mesterük aláírása, a palack száma és az évjárat is.

www.vardadrink.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük