2022.december.01. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Minden évszakban fesztivál

6 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/34469"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Karacsony1.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span></strong> Az ünnepi díszbe öltözött Vörösmarty téren november 20. és december 29. között várja vendégeit a főváros legnépszerűbb téli rendezvénysorozata, a Budapesti Karácsony.</p><p>

 

karacsony1.thumbnail Az ünnepi díszbe öltözött Vörösmarty téren november 20. és december 29. között várja vendégeit a főváros legnépszerűbb téli rendezvénysorozata, a Budapesti Karácsony.

 

karacsony1.thumbnail Az ünnepi díszbe öltözött Vörösmarty téren november 20. és december 29. között várja vendégeit a főváros legnépszerűbb téli rendezvénysorozata, a Budapesti Karácsony.

 ikvai 1.thumbnailA 11. Budapesti Karácsony új, a korábbiaknál szélesebb utat nyit az ünnepléshez- emelte ki Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes az eseményről szóló sajtótájékoztatón. A siker záloga a kitűnő partnerek sora. Az emberek megszokták ezt a programot az elmúlt tíz évben és számtalan jel mutat arra, hogy az idén is várják. Már hozzátartozik a város arculatához és szerte a világban nagyon jó a híre. A válság sem érzeteti a hatását, annál is inkább, mert a résztvevők, a szervezők is tudják: most kell előremenni. Ebből a helyzetből csak azok jöhetnek ki jól, akik meg tudnak újulni, több és jobb ajánlatot tudnak felmutatni.

fekete 1.thumbnailKezdettől fogva rendkívül fontos volt, hogy a téli turisztikai holtszezonból attraktív időszakot varázsoljunk – mondta el Fekete László, a BTH ügyvezető igazgatója. A feladatot sikerült teljesíteni. A Budapesti Karácsony számos nagy elismerést vívott ki az évek során. A nagyhírű Travel&Leisure utazási magazin 2006-ban a 10 legjobb európai karácsonyi rendezvénysorozat közé sorolta, az Expedia nemzetközi turisztikai portál szerint pedig „nehéz lenne ennél autentikusabb karácsonyi vásárt találni". Kanada legnagyobb népművészeti fesztiváljának igazgatója ugyancsak 2006-ban az európai karácsonyi vásárok közül a budapestit ítélte a legszínvonalasabbnak. Nemrégiben a Sunday Times Európa legjobb adventi vásárának választotta a budapestit. Idén Olaszország leghíresebb kézműves vásárán, – a 9 nap alatt 3 milliós tömeget mozgató Artigiano di Fierra-n – Budapest és a Budapesti Karácsonyi Vásár a vásárszervezők meghívására díszvendégként, külön standon mutatkozhat be az olasz közönségnek Milánóban.

A Művészetek Palotája és a Budapesti Turisztikai Nonprofit Kft. (BTH) közös kezdeményezésére az idén először szervezik meg a Téli Fesztivált. Több, más intézmény – közöttük számos múzeum, a Zeneakadémia, a Nemzeti Táncszínház, a Magyar Állami Operaház – is csatlakozott, egyeztették a kínálatot, melynek eredményeként Budapesten először kerül sor ilyen átfogó, a téli holtszezont átölelő, színes, kulturális rendezvénysorozatra.

igyarto1.thumbnail Ötvenegy szervezetet, bennük hatezer tagot fog össze a 27 éves múltra visszatekintő Népművészeti Egyesületek Szövetsége. Igyártó Gabriella, a Szövetség ügyvezetője szerint a vásár célja, hogy ne a kereskedők, hanem a népművészek, iparművészek, kézművesek kapjanak lehetőséget a bemutatkozásra, árusításra. A százhatvanegy résztvevő termékeinek legnagyobb része zsűrizett, természetes anyagokból készült. A rendezvény 38 napja alatt százhetvennél is több színpadi produkció lesz látható a téren, fellép majd sok fiatal, zeneművészeti szakközépiskolás tanuló is. A Kárpát-medence hagyományos – a téli ünnepekhez kötődő – zenéit mutatják be. A hétvége a gyerekeké lesz. Játékos formában ismerkedhetnek meg a téli ünnepkör hagyományaival. A játszóház minden hétfő délelőtt a fogyatékkal élő gyerekeket várja. A felnőttek körében bizonyára nagy attrakció lesz a működő kovácsműhely, ahol bárki kipróbálhatja rátermettségét. A teret belengő étvágygerjesztő illatokról, a jó ízekről a falusi vendéglátók gondoskodnak.

szappanos.thumbnail Mint eddig mindenkor, a legnagyobb látványosság most is az Ádventi kalendárium lesz a Gerbeaud-ház homlokzatán. Ennek „gazdája" Szappanos Andrea elárulta, nem csokoládé vagy gyermekjáték, hanem 24 kortárs művészeti alkotás rejtőzik majd az ablakok mögött. Ezeket minden nap 17 órakor gyönyörű harangjátékkal, ünnepi fúvósokkal és fényjáték kísérettel fedik fel a térre látogató kíváncsi közönség előtt. Eltérően az Európában máshol bemutatott hasonlóaktól, a Kalendárium január 2-ig látható marad. Az alkotások kiválasztását a művészekre bízzák, az előző évben szereplők tesznek javaslatot a következő év résztvevőire. A Kalendárium bezártával a képek a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban megvásárolhatók, az áruk jótékony célra megy. Nem akármilyen képekről van szó, mindjárt az első, ami megnyílik, Losonci Tamás alkotása lesz.

karaszy.thumbnail Tíz év már komoly hagyománynak számít és Kárászy Szilvia hagyományos Karácsonyi Harangjáték Hangversenye idén 10 éves jubileumát ünnepli. Az esemény, mint turisztikailag is kiemelt kulturális program, kezdetektől része a „Budapesti Karácsony" rendezvénysorozatnak. A nagy érdeklődésre való tekintettel a koncertet idén, a Vörösmarty téren kivetítőn is figyelemmel kísérheti a Karácsonyi Vásár közönsége is. Közreműködik a Solti Kamarazenekar, az Ewald Fúvósötös valamint a Kisharang együttes. A tervezettől eltérően az idén két hangverseny is lesz, mert a Magyar Tudományos Akadémia Roosevelt téri dísztermében december 13-án 17 órára már minden jegy elkelt. A koncertet ezért 15 órakor is megrendezik. A harangjáték, mint egy régi óraszerkezet, mechanikusan üt, ezért másként kell hallgatni, mint a megszokott, komolyzenei hangversenyt!

Ugyancsak hagyományosan, minden évben, a hangverseny végén kerül sor a művésznő által 2001-ben alapított „Aranyharang" díj átadására. A díjat olyan vak és gyengénlátó gyerekek és felnőttek nyerhetik el, akik valamilyen kiemelkedő szakmai vagy emberi tettet vittek véghez. A 2009. év díjazottja: Szabó Andris, a kiemelkedő tehetségű vak énekes kisfiú.

A fesztivál programja a www.culturalbudapest.com/hu/teli-fesztival-2009, weboldalon érhető el, valamint megtalálható a tagintézmények weboldalain és a BTH http://www.budapestinfo.hu/ oldalán is. A Fesztiválhoz kapcsolódik egy kedvezményes belföldi szálláscsomag ajánlat is, mely 2 éjszakára 2 főre max. 25000 Ft-ért szállást, reggelit, kulturális belépőt, vásári forraltborozást is tartalmaz a BTH Kft. és a Magyar Turizmus Zrt. Budapest régiójának valamint a budapesti szállodáknak az együttműködése révén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.