2022.december.10. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Mozdulatlan diplomaták

4 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/3545"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Olasz-1.thumbnail.jpg" border="0" alt="1" title="1" width="71" height="100" /></a></span>  Magyarországon eddig még nem látott, kortárs olasz mûalkotásokból nyílt kiállítás a Szépmûvészeti Múzeumban. <p>

1  Magyarországon eddig még nem látott, kortárs olasz mûalkotásokból nyílt kiállítás a Szépmûvészeti Múzeumban.

1  Magyarországon eddig még nem látott, kortárs olasz mûalkotásokból nyílt kiállítás a Szépmûvészeti Múzeumban.

paulo guido spinelli, olaszország budapesti nagykövete Harsonaszó köszöntötte a vendégeket a Szépmûvészeti Múzeumban, az ?Utazás az olasz mûvészetben" kiállítás megnyitóján. A tárlat érdemes is a megkülönböztetett figyelemre, mert mint azt  elmondta: meglehetõsen szokatlan gyûjtemény legjobb darabjait láthatják most az érdeklõdõk. Az olasz Külügyminisztérium az 1960-as évektõl tudatos gyûjtõmunkába kezdett. A minisztériumi épület folyosóit és szobáit 1950. és 1980. között keletkezett, kortárs képzõmûvészeti alkotások díszítik. Ezekbõl hoztak el száz darabot Budapestre. A XX. századi olasz mûvészet legjelesebb alkotóinak mûvei sorakoznak egymás mellett. Bemutatásuk azért is fontos, mert talán kevésbé ismertek, mint a régebbi korokból származók.

2 Ezekben a mûvekben az ország társadalmi és kulturális változásainak jegyei jól felismerhetõk. Az olasz mentalitást fejezik ki. Bizonyítják, hogy Olaszország ma is szerves része Európa és a világ kultúrájának. Ez a kiállítás körbeutazza majd a világot, hidat teremtve a különbözõ országok és Itália között. A diplomaták minden országban a Külügyminisztérium munkatársai. Ezúttal egészen másfajta diplomaták indultak útnak Rómából, de küldetésük sikere szinte bizonyosra vehetõ.

dr. bogyay katalin, az oktatási és kulturális minisztérium nemzetközi szakállamtitkára Az olasz mûvészetnek sok szerelmese van Magyarországon – mondta dr. Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára. Örök inspiráló forrás mindannyiunk számára és most egy különleges arcával ismerkedhetünk meg. Ez a kiállítás szimbóluma annak, hogy a kulturális diplomáciának egyre meghatározóbb szerepe van a világon. Egyfajta párbeszéd, mely nagy esély az emberek számára, hogy legalább megpróbálják nem félreérteni egymást.

3A gyûjtemény járt már Indiában, sok más országban, tõlünk Romániába megy tovább. Szellemileg különösen izzó, forrongó korszak hatása alá kerülünk általa. Irányzatok, elméletek, iskolák kavalkádja jellemzi ezt a nyughatatlan áramlatot. Hordozója annak az univerzális nyelvnek, ami képes átlépni a földrajzi határokat. Bizonyítja, hogy a háború utáni olasz mûvészet újjászületett. Eredeti módon járul hozzá Európa építéséhez és hatásos kommunikációs eszköz is egyben. Nagy mûvészek alkotásaival ismerkedhetünk meg, melyek a korról, a továbblépésrõl, az építkezésrõl szólnak.

lorenzo canova a kiállítás kurátora Az egész kiállításon átvonul egyfajta folyamatosság, még ha el is tér a hagyományostól – emelte ki a kurátor, Lorenzo Canova. Sok új mûvészi nyelvezet jelenik meg. Vannak szobrok, figurális és absztrakt mûvek, mégis az egész egységes harmóniát sugall. Az Egyesült Európában megmaradnak a különbözõségek, de van egy egységes nyelv, a vizuális mûvek nyelve, ami mindenki számára érthetõ. Ezért fontos, hogy nézzük meg ezt a kiállítást, még akkor is, ha nem tetszik! Csak lássuk, hogy az embereket mi foglalkoztatta. Gondolkodjunk el rajta!

4A világ mûremekeinek hatvan százaléka olasz földön található, de Budapesten is több, mint ezer olasz festmény és szobor van a múzeumokban. Most két hónapon keresztül az olasz mûvészetnek szinte a keresztmetszete látható a Szépmûvészeti Múzeumban, mert az állandó kiállításokat ez az új csodálatosan kiegészíti. A kortárs olasz alkotások kiemelkedõ darabjai szeptember 9-ig látogathatók a múzeum alagsori termeiben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.