2022.december.10. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Új mechanizmus az ifjúsági forráselosztó testületekben

3 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/3543"><img class="image thumbnail" src="/files/images/gyik.thumbnail.jpg" border="0" alt="GYIK" title="GYIK" width="100" height="49" /></a></span>Idén júliustól a Gyermek és Ifjúsági Konferencia jogosult arra, hogy civil képviselõket delegáljon az ifjúságügy két legfontosabb forráselosztó testületébe. A GyIK nyilvános pályázatot ír ki az ezen testületekben való képviseletre.</p><p>

 

gyikIdén júliustól a Gyermek és Ifjúsági Konferencia jogosult arra, hogy civil képviselõket delegáljon az ifjúságügy két legfontosabb forráselosztó testületébe. A GyIK nyilvános pályázatot ír ki az ezen testületekben való képviseletre.

 

gyikIdén júliustól a Gyermek és Ifjúsági Konferencia jogosult arra, hogy civil képviselõket delegáljon az ifjúságügy két legfontosabb forráselosztó testületébe. A GyIK nyilvános pályázatot ír ki az ezen testületekben való képviseletre.

A magyar ifjúságügy egyik legnagyobb forrásbõvítõ testülete a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram (GyIA), melynek kereteibõl meghatározott célokat, gyermek és ifjúsági programokat lehet támogatni. A támogatások elosztására országos és regionális pályázatokon keresztül kerül sor, elõbbiekrõl a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram Tanácsa (GyIA Tanács), utóbbiak pedig a Regionális Ifjúsági Tanácsok (RIT) gondoskodnak, ilyenformán a forrásbõvítés is a két féle testület hatásköre.

A GyIA Tanácsban, illetve a RIT-ekben lévõ civil posztokat eddig nem nyilvános pályázatok útján, hanem a nagyobb ifjúsági ernyõszervezetek delegáltjai tölthették be. Idén azonban ez a mechanizmus megváltozik. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium 24/2007-es rendeletében a Gyermek és Ifjúsági Konferenciát bízza meg azzal, hogy a kétféle – egy országos és hét regionális – forráselosztó testület civil képviseletét biztosítsa. 

A GyIK nyilvános pályázat keretében ad alkalmat arra, hogy ne csak tagjai, tagszervezetei kapjanak lehetõséget, hanem az egész ifjúsági szektor részt vehessen a pályázatban. Így minden, az ifjúsági szakmában tevékenykedõ személy jelentkezhet a felhívásra.

?A korábbiakhoz képest nagy elõrelépést jelent, hogy az eddigi, nyilvánosságot nélkülözõ kiválasztási rendszer után, most elõször minden szakmabeli, civil szervezeti vezetõ és aktivista számára is elérhetõ a felhívás, és nem csak azok számára biztosított a lehetõség, akik valamelyik nagyobb ifjúsági szervezet tagjai" – mondta Nagy Ádám, a Gyermek és Ifjúsági Konferencia elnökségi tagja. 

A GyIA Tanácsban, illetve a RIT-ekben való civil képviselet összesen 32 fõbõl áll majd – ebbõl a GyIA Tanács 4 tagot vár, a többi 28 képviselõ pedig a hét magyarországi régió (Észak-Magyarország, Közép-Magyarország, Dél-Dunántúl, Dél-Alföld, Észak-Alföld, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl) Regionális Ifjúsági Tanácsának 4-4 tagját jelenti. A megbízás 3 évre szól.

A pályázat a Gyermek és Ifjúsági Konferencia honlapjáról (http://www.gyik.hu/ ), 2007. július 13-tól érhetõ el, beadási határideje pedig 2007. július 29.

A Gyermek és Ifjúsági Konferenciát (GyIK) a gyermek és ifjúsági közösségeket tömörítõ, a gyermek, fiatalok és közösségeik számára szolgáltatásokat nyújtó, az említett korosztályok élethelyzetének feltárásával foglalkozó szervezetek alapították, azért, hogy megvalósulhasson a magyarországi gyermekek és fiatalok érdekeinek, képviselt szervezeteink országos szintû, egységes  képviselete.

http://www.gyik.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.