A Francia – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közel ötven tagja kötelezettséget vállalt, hogy a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektet az egészségmegőrzés fontosságának népszerűsítésére vállalaton kívül és belül egyaránt. A programban részt vevő vállalatok Egészség Charta aláírásával vállalták, hogy összefognak dolgozóik és a környezetükben élők egészségéért, átadják egymásnak sikeres programjaikat és az azok lebonyolításához szükséges szaktudást, majd egy év múlva áttekintik az elért eredményeket.

 

 A Francia – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közel ötven tagja kötelezettséget vállalt, hogy a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektet az egészségmegőrzés fontosságának népszerűsítésére vállalaton kívül és belül egyaránt. A programban részt vevő vállalatok Egészség Charta aláírásával vállalták, hogy összefognak dolgozóik és a környezetükben élők egészségéért, átadják egymásnak sikeres programjaikat és az azok lebonyolításához szükséges szaktudást, majd egy év múlva áttekintik az elért eredményeket.

Az esemény jelentőségét aláhúzza, hogy a magyar – francia gazdasági kapcsolatok rendkívül fontosak számunkra. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a „három hármas". Régiónkban Magyarország a franciák 3. legfontosabb importőre. Franciaország a magyar áruexport 3. legjelentősebb uniós felvevőpiaca. Franciaország a 3. legnagyobb tőkebefektető Magyarországon. Érdemes tehát odafigyelnünk arra, mit tanácsolnak nekünk a franciák és ebből a szempontból még külön figyelmet érdemel, hogy Franciaország a világon az egyetlen, amelyik törvényt alkotott a társadalmi felelősségvállalásról. (Nouvelle Régulation Économique 116. cikkely.)

A vállalatok társadalmi felelősségvállalásával kapcsolatos kezdeményezések nemzetközi szinten az 1999-es davosi Világgazdasági Fórumig nyúlnak vissza, ahol Kofi Annán ENSZ-főtitkár kezdeményezésére aláírták a Globális Megállapodást, mely jelenleg több, mint kétezer vállalatot egyesít világszerte.

A társadalmi felelősségvállalás terén Franciaországban rendkívül aktív vállalkozások most Magyarországon is elindítottak egy új folyamatot. A Magyar – Francia Kereskedelmi és Iparkamara tagjai a magyar gazdasági életben nem csak nyereségérdekelt termelő, szolgáltató vállalatokként, hanem szociálisan is érzékeny, környezettudatos magatartást folytató, társadalmi téren szolidaritás cégekként ismertek, ezért célul tűzték, ki, hogy évente új kezdeményezéssel bátorítják a gazdasági élet szereplőit a jó példák követésére. Első ízben az egészség megőrzése terén lépnek a nyilvánosság elé. Céljuk az egészségtudatos gondolkodás és életmód támogatása a munkahelyeken és azokon kívül, az egészség megőrzésének elősegítése megelőző programokkal, mint pl. szűrésekkel, sporttal és az egészséges táplálkozás támogatásával a munkahelyi étkezdékben.

 A Magyar – Francia Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Vincent Roussel a Charta aláírásakor azt hangsúlyozta, hogy az egészség nem csak a betegségek hiánya. Sok részletből tevődik össze, ilyen az életmód, a táplálkozás és a munkahelyi környezet. Franciaország a világ egyik legjobb szociális ellátó rendszerével rendelkező országa, a szociális juttatások széles körben ismertek, elérhetőek, és minden élethelyzetben hathatós segítséget jelentenek az érintettek számára. A magyarországi francia vállalkozások környezetükhöz és dolgozóikhoz való viszonyát az a felelős hozzáállás jellemzi, amely hazájukban alapvető szemléletükké és napi gyakorlattá vált, és amelynek évtizedekre nyúló hagyományai vannak. Magyarországon több mint 350 francia érdekeltségű vállalkozás működik, amelyek közel 60 ezer főt foglalkoztatnak. Ugyanakkor – nemzetközi felmérések szerint, más európai országokéval összevetve – a magyar lakosság egészségi állapota rendkívül kedvezőtlen és ez aggodalomra ad okot.

A Magyar – Francia Kereskedelmi és Iparkamara tagvállalatai fontosnak tartják az egészség, mint gazdasági érték jelentőségére felhívni a figyelmet, valamint azt, hogy vállalatukon belül olyan konkrét programokat valósítsanak meg munkatársaik érdekében, amelyek egészségügyi felvilágosítást, szűrővizsgálatokat és orvosi ellátást foglalnak magukban. A Kamara szeretné, ha a tagvállalatai által képviselt felelős szemlélet általánossá válna, és ezért csatlakozásra szólítja fel a magyarországi vállalkozásokat ahhoz a Chartához, amelyet első ízben az egészségvédelem és megelőzés témakörében bocsát ki. A Chartát a későbbiekben újabbak követik, amelyek a társadalmi szerepvállalás fontosságára hívják fel a figyelmet más területeken. Vállalják, hogy évente számvetést készítenek az elindított programokról és tájékoztatást nyújtanak azok eredményeiről.

 René Roudaut, Franciaország magyarországi nagykövete szerint néhány éve a társadalmi felelősségvállalás a vállalatok tevékenységének lényeges elemévé, mi több, sikerességük egyik alapfeltételévé vált. Ma a vállalatok társadalmi felelősségvállalása már nem csupán lehetőség, hanem sokkal inkább kötelesség a vállalatok számára, amelyek szerepe messze nagyobb, mint csupán áruk előállítása vagy szolgáltatások nyújtása. Ez a magatartás két alappilléren nyugszik. Az egyik a kölcsönös előnyök, a „nyer – nyer" filozófia megvalósítása: a vállalat sikeres működése elválaszthatatlan a környezetétől. A másik a „Gondolkodjunk globálisan, cselekedjünk helyi szinten!" elve. Szakítanunk kell azzal, hogy egy „világkormányzat" majd megoldja a problémát. Mindenhol nekünk, magunknak kell azt tenni, mert ez a kezdete egy jobb jövőnek. Ezért a Charta aláírása európai szempontból is jelentős lépés.

Dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter hazai állapotunkról szólva elmondta: Magyarországon, ha az egészségügy szót kiejtjük, mindenki a betegségről is az ellátórendszerről kezd el beszélni. Az ország népességének egészsége azonban nem szólhat a betegségről. Nem szólhat csak a kórházakról, az orvosokról, a műszerezettségről, sokkal inkább egészséges munkakörülményekről és munkahelyi étkeztetésről, egészségvédelemről, szűrésekről, megelőző programokról, sportról, egészségtudatos gondolkodásról, életvitelről. Felnőtt életünk felét a munkahelyünkön töltjük, fontos tehát, milyen körülmények között. A munkáltatók nagyon sokat tehetnek dolgozóik egészégéért, felelősségük ezért óriási.

A Magyar – Francia Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezése, amely társadalmi összefogásra szólít fel az egészségért, konkrét cselekvési programot is kínál, melynek keretében a kamara tagvállalatai felajánlják együttműködésüket sikeres programjaik más cégeknél való meghonosításában. A tagszervezeteknél dolgozó hatvanezer ember ugyanannyi családot is jelent, a program kihatása tehát sokkal szélesebb. Nagyon jó lenne, ha minél több magyar nagyvállalat is mihamarább csatlakozna a kezdeményezéshez.

 Államérdek, közügy az egészségügy, de meg kell lennie a kisebb közösségek felelősségének is – hangsúlyozta dr. Ábrahám Attila, a népegészségügyért felelős miniszteri biztos. Közös cél kell legyen a várható élettartam és az egészségben eltöltött évek számának növelése. Ne csak a jó orvosi ellátást követeljük meg, de magunk is kívánjunk egészségesek maradni! A WHO egy tanulmányában megállapította, hogy legyen bármilyen magas szintű az ellátás, ez a cél eléréséhez csak 15 százalékban járul hozzá. A többit az „egészségügy"-ön kívüli területek adják. Megjelenik-e a közös cél minden minisztérium felügyeleti területén belül? Működik-e országos, népegészségügyi, megelőző program? Nálunk igen, és ez komoly segítséget jelent az egészség fenntartásában.

 A Chartát elsőként az Accor-Pannónia Hotels Zrt. képviselője írta alá, majd sorra követték őt a Magyarországon tevékenykedő, francia érdekeltségű vállalatok vezetői. Az Air France, az Auchan Magyarország Kft., a Bricostore Hungaria Kft., a Citroën, a Peugeot, a Renault autócégek, a Cora Magyar Hipermarket Kft., a Csemege – Match Zrt., a Decathlon Magyarország, a L'Oreal Magyarország, a Magyar Lapterjesztő Zrt., a Michelin Hungária Kft., a Sanofi-Aventis- Chinoin, hogy csak a legnagyobbakat, a legismertebbeket említsük.

 Az aláírási ceremónia végén a házigazda, a Sanofi-Aventis- Chinoin elnök – vezérigazgatója, Frédéric Ollier, meghívta a résztvevőket, tekintsék meg a gyár Egészségvédelmi Központját. A cégnek, mely Magyarország legnagyobb gyógyszeripari vállalata, 2600 alkalmazottja van és körükben az évek során eddig húszezer(!) szűrővizsgálatot végeztek el. Célul tűzték ki, hogy „etikus és felelősségteljes egészségügyi partner"-ként legyenek ismertek mindenütt. Mindenütt, tehát vállalaton kívül és belül. Ez csak akkor lehetséges, ha a gondoskodás – az egészségügyi felvilágosítás és prevenció – először a saját munkatársaiknál kezdődik. Számukra rendelkezésre áll: a „Menedzser szűrés" színvonalú orvosi vizsgálat és támogatott kezelés mindenkinek. Nyugdíjpénztári szolgáltatás, életbiztosítás és cafétéria rendszer mindenkinek. Egészségügyi ismeretterjesztés gyakorlati szakemberek meghívásával. Megteremtették az egészséges munkahelyi étkeztetés lehetőségét is. Kiadtak egy füzetet a biztonságos járművezetés szabályairól, benne olyan adatokkal, hogy a vezetés közbeni mobiltelefon használata négyszeresére emeli a baleseti kockázatot, még a kihangosítóval ellátott rendszereknél is.

 A Központban a látogatók először a személyre szóló, egyéni gyógytorna helyiségét tekintették meg. A további részekkel való ismerkedés során elhangzott, hogy négy évvel ezelőtt még csak ötven, az idén már ezer influenza elleni védőoltást adnak be. Az „egészségre nevelés" nehéz feladat ezért inkább a sportolási lehetőségeket és a „Változzunk együtt!" életmódváltási közösségi kezdeményezést támogatják. A „Járj az életedért" programban azt hangsúlyozzák, hogy az alsó végtagi érszűkület növeli a szívinfarktus és agyvérzés kockázatát. Ebben az évben eddig 1300 különféle szűrővizsgálatot végeztek el és ennek 6,6 százalékában találtak kezdeti stádiumú, rosszindulatú elváltozást!

A Sanofi-Aventis- Chinoin egészségvédő programjával kilépett már a gyárkapunk kívülre is. Több, mint negyedmilliárd forint költséget vállalva, egyedül működtetik az Egészség Vonatot, mely az idén hét városba látogat el és mindenütt két napot áll a pályaudvaron. Az ingyenes vizsgálatokat és tanácsadást eddig 25 ezren vették igénybe, közülük sajnos tízezerről helyben ki is derült, hogy nagy kockázatú betegség állapítható meg náluk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük