Könnyű volt észrevenni, hogy az Utazás kiállítás látogatóinak érdeklődése nem szorítkozott kizárólag a külföldi ajánlatokra. Ma már mind többen fedezik fel, hogy a hazai tájak is lehetnek érdekesek, vonzók, szóval igaz a mondás: „itthon otthon van!"

 

 Könnyű volt észrevenni, hogy az Utazás kiállítás látogatóinak érdeklődése nem szorítkozott kizárólag a külföldi ajánlatokra. Ma már mind többen fedezik fel, hogy a hazai tájak is lehetnek érdekesek, vonzók, szóval igaz a mondás: „itthon otthon van!"

 Mint egy valódi szlovák parasztház, olyan volt Békéscsaba kiállítóhelye. Ez részben tisztelgés is az ősök előtt – mondta el Köles István, a város alpolgármestere. Az 1700-as évek végén telepedtek le errefelé azok a szlovákok, akiktől a híres csabai kolbász receptje eredetileg származik. Persze a mai már egészen más, kifejezetten alföldi, a hegyvidéken ilyet nem lehet készíteni. A hagyma, a fokhagyma, a kukoricán hízott disznó húsa adja a páratlan ízeket, persze a legfontosabb a paprika, az erős és az édes aránya! A „Csabai kolbász" név védett, bár maga a recept nem. Akár az Interneten is megtalálható. Nem is kell védeni, hiszen mindenki egy kicsit másképp csinálja. Erről bárki meggyőződhet, ha ellátogat október 24-26. között a XII. Csabai Kolbászfesztiválra. Aki nem kíván addig várni, jöhet már a Tavaszi Fesztivál rendezvényeire is március 14-től vagy áprilisban az Országos Társastánc Bajnokságra, esetleg május 20-25. között a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé is számításba jöhet. Júniusban a Városházi Esték során színházi előadások, zenekarok, balett, szóval szórakozások színes palettája várja a vendégeket. Nyáron, a Körösök összefolyásánál, az érintetlen természet hangulata lehet vonzó, jövőre várhatóan készen lesz az új, négycsillagos szálloda is.

Badacsony Nem kellett sokat gyalogolni azoknak, akik a csabai kolbász kóstolásától megszomjaztak. Badacsony rendszeresen visszatérő kiállító, az idén hetedik alkalommal voltak jelen. Persze bort is kínáltak, mert minél több vendéget szeretnének Badacsonyba csábítani. A „Borbarátok" Panzióban például olyan hétvégi bortúrákat szerveznek, amin a saját pincészetük mellett másokhoz is elvezetik a vendéget. Csupa olyan helyre, akiknek a borait maguk is szívesen isszák, amikor nem a sajátjukat fogyasztják. Az egész napos gyalogos kirándulásokon a reggeli és a vacsora a szállodában van, az éppen déltájban meglátogatott pince borkorcsolyái pedig jócskán kiteszik az ebédet. Egy-egy nap négy pincét keresnek fel, összesen 15 -16 bort kóstolnak, miközben tájékoztatást is kapnak a bortermelés helyi érdekességeiről. Ezekre az utakra sok a visszatérő vendég és az érdeklődés évről-évre nagyobb. A legnépszerűbb pincék a Szegedi Róza Ház, A Víg Bacchus, a Német Pincészet és az Imre Borozó.

 Bár Eger és Szilvásvárad között félúton, Szarvaskőn, saját panziójuk és kempingjük is van, nem csak ezt ajánlja „Fapados Áron". A Kft. neve nem a minőségre, a szállás színvonalára, sokkal inkább árképzésükre utal. Hatéves tapasztalatukat sűrítették egy új megoldásba. Működésük a légitársaságokéval azonos, minél korábban foglal valaki, annál olcsóban kap helyet. Olyan rendszert találtak ki, a mi a holtidők kihasználására a kempingtől az ötcsillagos szállodáig bárhol segítséget jelenthet. A szállodák telítettsége hét közben rendszerint alacsony, ezért az üres szobákat nagy kedvezménnyel adhatják. A Kft. internetes foglalási rendszerén keresztül akár 30 – 40 százalékkal olcsóbban is szobához lehet jutni. Nem szállodát, hanem szobatípusokat kínálnak. Mindig a legmagasabb kedvezményt adó szálláshely jelenik meg a lista elején és ez már önmagában is lefelé irányuló árversenyt gerjeszt. A rendszer – az igénylő kívánságának megfelelően – kész árajánlatot ad, az eredeti és a kedvezményes ár feltüntetésével. A szolgáltatást megszemélyesítő „Fapados Áron" létező személy, aki titokban ellenőrzi is a szállodákat.

www.OrangeWays.comwww.OrangeWays.com Az OrangeWays busztársaság novemberi indulása óta nemigen telt el hét, hogy a hírekben ne szerepelt volna valamilyen figyelemfelkeltő akciójával. A narancssárga buszok kiemelkedő szolgáltatásokat nyújtanak nagyon kedvező áron, melyet eddig a hazai távolsági buszozás nem biztosíthatott egyetlen utasnak sem. Az új cég a nemzetközi forgalomban 8 luxusbusszal debütált, és a novemberi indulásnál bejelentett Prága, Kolozsvár, Krakkó, Bécs és Munkács után már az Amszterdamba tartó járatokra is vásárolhatók jegyek. A flotta tavasszal újabb 12 járművel bővül, és szélesedik az úti célok köre is. Az érdeklődők nemcsak az aktuális és igen kedvező utazási ajánlatokkal ismerkedhettek meg, hanem a járműre felülve egy bemutatón vehettek részt, ahol megtapasztalhatták, mi vár rájuk mondjuk egy mindössze 9900.- forintba kerülő Budapest-Amszterdam út alatt.

A kiállításon jelentették be, hogy a busztársaság a Fradi egyik főtámogatója lett. Ahogy a fiatal cég gyorsan betört a magyar gazdasági élet élvonalába – azt várják – ugyanolyan gyorsan kell magához térni a csapatnak is. Amennyiben ez sikerül és a Ferencváros csapata visszakerül az első osztályba, egy zöld-fehér luxusautóbuszt is kapnak majd a társaságtól. Az 50 milliós jegyzett tőkéjű cég mögött a KFK Invest Holding Zrt. áll, amely a leggazdagabb magyar üzletemberek egyikeként számon tartott Kedves Ferenc befektetői cége.

www.mav-start.huwww.mav-start.hu Utazni persze nem csak autóbusszal, vonattal is lehet – sőt egyre olcsóbb! A START Klub Kártyát 2008. március 3-tól vezették be, a belföldi utazások esetében 50%, egyes nemzetközi utazásoknál 25 % kedvezmény igénybevételére jogosít. Elsősorban azoknak az utasainak ajánlja a vasúttársaság, akik rendszeresen utaznak belföldön vagy külföldön különböző útirányokba. A kártya a MÁV-START Zrt. és a GYSEV magyarországi vonalain egy útra és menettérti útra egyaránt 50%-os kedvezmény igénybevételére ad lehetőséget, illetve nemzetközi forgalomban a 25%-ot nyújtó Rail Plus kedvezmény felhasználására is. A kártya féléves és egy éves időszakra váltható, ára a 26 éven aluliak és a 26 éven felüliek számára eltérő. Fél évre 26 éven aluliaknak 14900 Ft, 26 éven felülieknek 19900 Ft, míg a fiataloknak egy évre 24900 Ft, az idősebbeknek pedig 34900 Ft.

www.bolyhos.huwww.bolyhos.hu Az Utazás kiállításon kis, családi vállalkozások is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra. A Budapestről alig egy órányi autózással elérhető Pest megyei községben, Újszilváson található a Bolyhos Pálinkafőzde, ahol 2007-ben Magyarország legjobb pálinkája készült. A főzde látogatói – kóstolás közben -megismerkedhetnek a szabadalmaztatott eljárással készülő pálinka néhány gyártási titkával, kezdve a kifejezésen: mit is jelent az „ágyas pálinka" szó? Ugyancsak a faluban, mindjárt a szomszédságban működik a Bertók Méhészet, ahol – megfelelő védőruhában – a méhek világába nyílik betekintés. Itt sem marad el a kóstoló, mert a vállalkozás nagyon sok olyan mézet készít, aminek az emberek többsége valószínűleg még a nevét sem hallotta. A faluban lovaglásra, erdei sétakocsizásra is van lehetőség.

(folytatjuk)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük