A cím csak részben igaz, mert a továbbiakban beszélünk majd pillanatokról is, de valójában ennél sokkal hosszabb időről, három egész napról van szó. Ennyi ideig tart ugyanis a Szlovák Turisztikai Képviselet bemutatkozása a budapesti Nagyvásárcsarnokban.

A cím csak részben igaz, mert a továbbiakban beszélünk majd pillanatokról is, de valójában ennél sokkal hosszabb időről, három egész napról van szó. Ennyi ideig tart ugyanis a Szlovák Turisztikai Képviselet bemutatkozása a budapesti Nagyvásárcsarnokban.

Az idei már a hetedik alkalom, hogy a Szlovák Turisztikai Képviselet megrendezi Budapesten a Nagyvásárcsarnokban a Szlovák Napokat. Azért pont ott, mert e három nap alatt a csarnokban legalább negyvenezer ember fordul meg. Ez a hely rendszeresen szerepel a külföldiek városnézési programjában. Nem csak magyar közönség van itt, sokan jönnek Európa különböző országaiból, Ázsiából, a tengeren túlról, még az úgynevezett „harmadik világból" is. Érthető tehát, ha ezen a bemutatkozáson a magyar mellett számos más idegen nyelven is található szép kivitelű füzet Szlovákia turisztikai kínálatáról. Természetesen itt azért mégis a legfontosabb a magyar közönség. Annál is inkább, mert érdeklődésünk a szomszédos ország iránt erősen megnövekedett. Csak egyedül a kassai régióban a magyar vendégek számának 168 százalékos növekedést tapasztalták 2016-ban, 2015-höz képest!

Senki ne lepődjön meg az új csomagolás láttán – derült ki a „Moments" dobozokkal telerakott asztal mellett. Nem más ez, mint a közkedvelt Horalky, amiből – és ez nem tévedés – minden második másodpercben elfogy egy valahol a világon! A névváltoztatást az indokolta, hogy a világ számos országában – így Magyarországon is – nagyon idegenül hangzott a Horalky név. Az eredeti szlovák helyett így most „internacionális" néven kapható a közkedvelt édesség, melynek tartalma egyáltalán nem változott és elfogyasztása sem csak pillanatokig tart. Megmaradt a szélein mártott ostyaszelet, és van belőle kókuszos, tejes, mogyorós, csokoládés és nugátos ízű. A csomagoláson felhívják a figyelmet a desszert allergén tartalmára, mert a mogyorósban például valódi mogyoró van és a tejre érzékenyek is okosabb, ha egy másik ízesítésűt választanak.

Bár – mint az kiderült – évről évre növekvő számú magyar turista keresi fel Szlovákiát, azt valószínűleg kevesen tudják, hogy az országban huszonegy olyan hely van, ami szerepel az UNESCO Világörökség listáján. Erről, itt a Nagycsarnokban, igen szép kiállítású, magyar nyelvű ismertető füzetet is kaphattak az érdeklődők. Segítségével bárki könnyen, gyorsan megtalálhatja azokat a helyeket, amiket felkeresni érdemesnek ítélne meg. Lehetnek közte kulturális, épített műemlékek vagy különleges természeti szépségek. A történelmi városok: Bártfa, Lőcse, Besztercebánya – ez utóbbit Ezüstváros néven is szokták emlegetni, hiszen a maga korában Ausztria-Magyarország kincsestára volt – vagy a Szlovák-karszt ritka szép barlangjai, mind megérnek egy hosszabb-rövidebb kirándulást. A füzet a különböző helyszínekről induló kirándulásokhoz is ad tippeket, ezen kívül az utazók számára hasznos információkat is tartalmaz.

Meglepő technikai újdonsággal találkozhat a látogató ezen a bemutatón. Egy adattárolóval kombinált 3D szemüveg segítségével Szlovákia legérdekesebb turisztikai nevezetességeit lehet tanulmányozni. Aki felveszi, 360 fokban tekinthet körül, mondjuk a kassai dóm belsejében vagy valamelyik kis erdei faluban. Mindenki maga választhatja ki, Szlovákia nyolc különféle turisztikai régiója közül melyiket, azon belül pontosan mit szeretne a legapróbb részletekig megszemlélni, úgy, mintha maga is ott állna a helyszínen. Lehet ez akár a Magas Tátra vagy Pozsony, Selmecbánya – bármi. A szemüveg felvétele után a helyszíneket a fej mozgatásával lehet váltogatni. A képekhez angol feliratok adnak részletes tájékoztatást. A teljes program megtekintése mintegy húsz percet vesz igénybe. Az érdeklődők a nagy turisztikai rendezvényeken találkozhatnak ezzel a készülékkel, ingyen használhatják, így feltehetőleg majd nagyobb kedvet kapnak a helyszínek felkeresésére is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük