1.1.

Ötszáznál is többen jelentkeztek az Operabál szervezőinek felhívására – valamennyien Hamupipőkék szerettek volna lenni. Az első sorsolás után húszan próbálhatták fel a cipőt, közülük került ki az öt szerencsés, akire a cipő is illett és a második sorsolás is nekik kedvezett. Mesebeli báltündérnek lenni nem egyszerű feladat. Főleg ha valaki még soha életében nem vett részt igazi, nagy bálon. Ez utóbbi állítás ugyanis – mint később kiderült – mind az öt Hamupipőkére egyaránt igaz.

 1.1.

Ötszáznál is többen jelentkeztek az Operabál szervezőinek felhívására – valamennyien Hamupipőkék szerettek volna lenni. Az első sorsolás után húszan próbálhatták fel a cipőt, közülük került ki az öt szerencsés, akire a cipő is illett és a második sorsolás is nekik kedvezett. Mesebeli báltündérnek lenni nem egyszerű feladat. Főleg ha valaki még soha életében nem vett részt igazi, nagy bálon. Ez utóbbi állítás ugyanis – mint később kiderült – mind az öt Hamupipőkére egyaránt igaz.

Az ifjú hölgyek „megpróbáltatásai" a bál előtt egy héttel a Zwack Múzeumban kezdődtek. A fodrászok, sminkesek, öltöztetők itt találkoztak először azokkal az egyszerű, mindennapi emberekkel, akiből a bálra elragadó jelenséget kell varázsolni. (1.) Horváth Vivien Rákosligeten fodrász. Galgóci Bea ózdi óvónő, jelenleg otthon van egyéves kisfiával. A válogatásra a párja bíztatására jelentkezett. Kerékgyártó Titanilla a 4. gimnáziumba jár Tatabányán. A turizmus a vendéglátás érdekli, most éppen olasz nyelvvizsgájára készül. Gréczi Csilla hivatásos katona, zászlós Tatán. Széll Andrea az ELTE Tanító- és Óvónőképző szakának végzős hallgatója. Ő – amint a lehetőséget meghallotta – szinte gondolkodás nélkül, azonnal jelentkezett a válogatásra.

2.2.A Dalarna Ruhaszalon három különböző méretű cipőt adott a szervezőknek. (2.) Ezzel keresték fel azokat, akik az első sorsolás után versenyben maradtak. Nekik előbb „ránézésre" kellett kiválasztani, ami szerintük megfelelt az ő méretüknek, majd következett a valódi próba. Azok közül, akiknek ez is sikerült, a végső sorsolás döntött.

Az érkezők kezdeti feszültségét a vendéglátók egy pohár pezsgővel (3.) igyekeztek oldani. A Zwack cég kezdetektől fő támogatója az Operabálnak és erre a különleges alkalomra egy olyan száraz pezsgőt készítettek, ami máshol és máskor nem kapható. A bálon viszont mindenki bőven kortyolhat belőle. A vendégeket a házigazda, Zwack Sándor (4.) fogadta. Elmesélte, hogy 1994-ben ő is ott volt a nyitótáncosok között és ez számára azért jelentett nagy próbatételt, mert korábban egyáltalán nem tudott táncolni. Nincs tehát különösebb ok az izgalomra, a rendelkezésre álló egy hét elegendő lesz arra, hogy mindenki minden tudnivalót elsajátíthasson – beleértve a tánclépéseket is. Egy csokor virág, (5.), még egy kis pezsgő és megkezdődhetett a komoly munka.

3.3.Sietni kellett, így volt, akit egyszerre két fodrász is kezelésbe vett. (6.) Másokat a smink mesterei alakítottak olyanná, hogy alig egy óra leforgása után már rá sem ismertek saját magukra. A vendéglátók gondoskodtak arról is, hogy a hosszú és nagy türelmet igénylő előkészítés ne legyen túlságosan kimerítő. Mindenkinek lehetősége volt megkóstolni azt a két különleges koktélt, amit kifejezetten az idei Operabálra tervezett a Zwack Ház mixere. A „János Vitéz" alapja a Johnnie Walker Black Label, jamaicai gyömbér sör, zöld citrom és néhány csepp Angostura alkotja. A „Csillagszemű juhász" (7) összetétele Unicum Next, szicíliai narancskivonat, zöld citrom, a poharat mentalevél és koktélnarancs díszíti.

4.4.A székekből felállva a ruhapróba (8.) következett. Nem kis feladat volt mindenkinél kiválasztani az egyéniséghez legjobban illő ruhát, ám a munka a választással még nem ért véget. A Hamupipőkék a szépítkezés közben elmondták: iskolai szalagavatónál nagyobb, komolyabb bálon még soha egyikük sem járt. Valamennyien egyetértettek abban: a középpontban lenni nagyon szokatlan, de rettenetesen jó érzés. Szinte hihetetlen – mondták – hogy csak rólam szól ez a nap.

Az estélyi ruhát viselni is tudni kell, és ebben dr. Ódor Ervinné protokolltanár sietett a segítségükre. (9.) Nem mindegy ugyanis, miként mozgunk egy ilyen ruhában. A szoknyát a lépéskor picit rúgni kell, a vállnak, a kéznek, még az ujjak tartásának is szabálya van. Kevesen tudják például, hogy – hiába divat a sok ékszer – az igazán elegáns nő két gyűrűnél többet nem viselhet egy kezén. Összesen is csak legfeljebb hét darab ékszer lehet rajta. Estélyi ruhában a smink nem érhet véget az arcnál, a dekoltázsig kell terjedjen.

 

5.5. 6.6.
7.7. 8.8.
9.9. 10.10.

Térjünk csak vissza egy pillanatra az első képhez! Az érkezéstől csak néhány óra telt el és máris előttünk áll a mesebeli hercegnő, aki a szemünk láttára lett igazi Hamupipőke (10.) Viszontláthatjuk majd február 2-án, a 13. Budapesti Operabálon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük