Több hónapon keresztül zajlott egy országos program, melynek segítségével felmérték, mire van szükségük az idős embereknek, hogy önálló életvitelüket saját otthonukban a lehető leghosszabb ideig fenn tudják tartani.

Több hónapon keresztül zajlott egy országos program, melynek segítségével felmérték, mire van szükségük az idős embereknek, hogy önálló életvitelüket saját otthonukban a lehető leghosszabb ideig fenn tudják tartani.

A felmérési időszak november 30-án lezárult, jelenleg a közel 25 000 kérdőív feldolgozása és összesítése zajlik. Az adatokból kiderül, hogy milyen szinten van szükségük az időseknek a magány enyhítésére. Első budapesti kerületként Erzsébetváros is csatlakozott a „Segítő kezek az idősek otthoni biztonságáért értékteremtő közfoglalkoztatással, közösségi szolgálattal és önkéntes tevékenységgel" mintaprogramhoz – jelentette be Vattamány Zsolt, a kerület polgármestere. A program a 80 év feletti lakosság életkorából és egészségi állapotából fakadó problémákra, különösen a magány enyhítésére igyekszik megoldást nyújtani, elsősorban önkéntesek és közösségi szolgálatot teljesítők bevonásával. Emellett az önkormányzatok együttműködnek a helyi középiskolákkal is, lehetőséget adva a tanulóiknak, hogy az előírt 50 órás közösségi szolgálatot az idősgondozás területén teljesíthessék. Közreműködésükkel csökkenthető a gondozási feladatokat is ellátó családok leterheltsége, illetve további segítséget kaphatnának az idős emberek, akik így várhatóan hosszabb ideig lennének képesek a szokott környezetükben élni, önálló életvitelük fenntartása mellett.

Magyarország lakosságának öt százaléka, mintegy 475 ezer ember nyolcvan éven felüli – mondta el a program ismertetésekor Jeneiné dr. Rubovszky Csilla, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa. A megkérdezett idős emberek véleményének összesítésekor annyi már kiderült, hogy 68% százalékuk igényli a közös beszélgetést, 51%-uk a felolvasást, míg 34%-uk az orvoshoz való kíséretet szeretné. A 80 év felettiek aránya az elmúlt tíz évben megduplázódott és a demográfiai előrejelzések alapján 5 éven belül hasonló növekedés várható. A Belügyminisztérium helyszíni vizsgálatai bizonyították, hogy az országos programnak jelentős bűnmegelőzési hatása is van, Jászberényben már életet is mentett – hangsúlyozta a miniszteri biztos a sajtótájékoztatón. Szaporodnak az idősek kárára elkövetett trükkös bűncselekmények, lakáskicsalás, besurranó lopás. A védekezést ezekkel szemben meg lehet tanítani. Előfordult, hogy valakit azzal kerestek meg, az unokája veszélybe került, rövidesen jön egy taxi, adjon a sofőrnek húszezer forintot, az megoldja a problémát.

A program eredetileg négy városban indult, népszerűségét jól jelzi, hogy már 125 önkormányzat kezdte meg a végrehajtását. Vidéken máris jelezték, szeretnék, ha a bevonhatóak korhatárát 80 helyett hetven évre szállítanák le. Ez igen nagy feladat, hiszen jelenleg 1 174 000 hetven év feletti ember él az országban. Mivel a nők munkába állása egyre nagyobb méreteket ölt, az idősgondozásnak ez a fajtája a családok biztonsága szempontjából is fontos. A fővárosban, ahol szinte „dobozokban" elkülönülten élnek az emberek, azért is jelentős, mert csökkenti az elmagányosodás veszélyét és elősegíti a generációk közötti kapcsolatok megerősödését is. A programot közfoglalkoztatottak, önkéntesek és közösségi szolgálatot teljesítők bevonásával hajtják végre. A résztvevőket háromszoros szűréssel, pszichológus bevonásával válogatják ki, feltétel a büntetlen előélet és a legalább középfokú végzettség. A diákok esetében pedagógus mentor keresi meg a lelkileg is alkalmasakat. Segítőjét maga az idős embere választja, saját kortársai, a szociális munkások vagy a diákok közül. Olyan segítséget kérhet, ami számára biztonságérzetet nyújt. Heti egy vagy többszöri látogatást, de olyan is volt, aki azt kérte, minden reggel felhívhasson valakit telefonon, jelezve, hogy még él. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a várakozásoknak megfelelően ez a típusú kiegészítő szolgáltatás részben választ tud adni az idősödés néhány problémájára.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük